NATO gücü | " /> NATO gücü | "/>

En Sıcak Konular

Filistin’e NATO gücü

4 Aralık 2008 09:17 tsi
Filistin’e NATO gücü Yoğun diplomatik çabalara rağmen Ortadoğu’da çözüm sağlanamaması, tarafları bölgede uluslararası güç konuşlandırma fikrinde birleştirdi. İsrail ile Filistin, ihtilaflı bölgelerin denetimini NATO’ya bırakmayı düşünüyor.

Ortadoğu sorununun çözümüne yönelik yoğun diplomatik çabaların sonuç vermemesi, tarafları yeni arayışlara itti. Newsweek dergisindeki bir makalede, bölgede yabancı güç konuşlandırılmasına muhalif olan İsrail ile farklı gerekçelerle yine yabancı güçlere karşı çıkan Filistin’in, gelinen safhada başka çare kalmadığı sonucuna vardıkları ifade edildi. Makalede ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’nın, Batı Şeria ve Gazze’ye NATO güçleri yerleştirilmesi önerisinde bulunduğu, bu fikrin ABD’de Obama’ya yakın etkin isimler tarafından da desteklendiği hatırlatıldı.

NATO’DA MUTABAKAT

İsrail ile Filistin arasındaki anlaşmazlığın, muhtemel bir barış anlaşması kapsamında Filistin bölgelerinin güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusunda odaklandığını belirten Newsweek, İsrail’in, sözkonusu toprakların güvenliği sağlanmadıkça işgali sürdürme kararında olduğu, Filistinin ise, İsrail ordusu çekilene kadar güvenliğin sağlanamayacağını ifade ettiğini hatırlattı. Geniş çaplı uluslararası gücün ‘ilkece’ bu sorunun üstesinden geleceğini kaydeden Newsweek, Birleşmiş Milletler değil de NATO güçlerinin bölgede konuşlanmasının İsrail için de kabul edilebilir olacağına işaret etti.

ASİMETRİK TEHDİTLER

Tarafların uluslararası güç konusunda fikir değiştirmelerinin nedenlerini de irdelerken ‘İsrail, asimetrik düşmanların üstesinden gelecek donanımdan yoksun olduğunu anladı’ ifadesini kullanan Newsweek, Filistinliler’in de bağımsız devlet planını emniyete alacak başka çare kalmadığını anladığını yazdı.

NATO, Moskova ile buzları eritti

NATO, Gürcistan savaşının ardından Rusya ile gerilen ilişkileri yeniden canlandırma kararı aldı. NATO Konseyi, ABD’nin itirazlarına rağmen Rusya’ya karşı yumuşama ve diyalog arayışı işaretleri verirken Moskova, ‘İttifakın, Rusya’nın baskılarına boyun eğdiği’ görüşünü savunuyor. Konsey, NATO Genel Sekreteri’ni, Rusya ile siyasi diyaloğun tekrar canlandırılması amacıyla girişimler başlatmakla görevlendirdi ve faaliyetleri ağustos ayından beri askıda olan NATO-Rusya Konseyi’nin büyükelçiler düzeyinde toplanmasına yeşil ışık yaktı. NATO ile İsrail arasında, terörizme karşı mücadelede işbirliğinin düzeyini artıran bir mutabakat sağlandığı açıklandı. NATO yetkilileri, İttifak ile İsrail arasında, 2006 yılının ekim ayında imzalanan ikili işbirliği programının güncelleştirildiğini, mutabakatın geliştirilen bölümleri arasında terörizme karşı ortak mücadele ve askeri tatbikatlar alanının da bulunduğunu bildirdiler.

Star



Bu haber 338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,889 µs