En Sıcak Konular

Nükleer teröre az kaldı

4 Aralık 2008 11:30 tsi
Nükleer teröre az kaldı İngiliz basınında bugün, "Hindistan'ın, Mumbai saldırıları sonrası Pakistan'a yönelttiği suçlamalarla iki ülke arasında tırmanan gerilim" ve "ABD'nin tansiyonu düşürme çabaları" başlıkları öne çıkıyor.

BBC'nin Türkçe internet sitesi http://www.bbc.co.uk/turkish/'te yer alan basın özetlerine göre İngiltere gazeteleri bu sabah Hindistan'ın, 180'den fazla kişinin öldüğü Mumbai saldırıları sonrası Pakistan'a yönelttiği suçlamalarla iki ülke arasında tırmanan gerilim ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın tansiyonu düşürme çabalarına geniş yer ayırıyor.

Hindistan'ın terörist suçlaması getirdiği 20 kişinin iadesi talebine Pakistan'dan "Hayır" yanıtı aldığını duyuran Guardian, "Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, eğer haklarında yeterli delil varsa söz konusu 20 kişinin Pakistan mahkemelerince yargılanacağını söyledi. Zerdari'nin bu sözleri, harekete geçmesi konusunda kamuoyunun baskısı altındaki Hindistan hükümetini öfkelendirecektir. Birçok uzmana göre, 8 aydır görevde bulunan Zerdari hükümetinin Hindistan'a yardımcı olmak istese bile manevra alanı çok dar. Zira Pakistan hükümeti sertlik yanlısı grupların baskısı altında. Sadece Hindistan'ın taleplerine direnme konusunda değil, Batı'nın Afganistan sınırındaki El Kaide ve Taleban unsurlarıyla mücadelesine sunduğu katkı konusunda da" diyor.

Times gazetesi ise ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Delhi temaslarından yola çıkarak, Washington'un Hindistan'a yaklaşımını mercek altına almış. Gazetenin dış politika yorumcusu Bronwen Maddox'un "Hindistan'a özel muamele sorun yaratıyor" başlıklı analizinde, "Condoleezza Rice'ın dün Delhi'ye gidişi, Bush yönetiminin Hindistan ile flört konusundaki kararlılığının göstergesiydi. Dışişleri Bakanı'nın, görevdeki son 6 haftasında bu konuya odaklanması, tansiyonu düşürmeye yardımcı olmuş olabilir.

Ancak bu ziyaretin pek de faydalı olmayacağı başından belliydi. Zira ziyaret, Amerika Birleşik Devletleri'nin Hindistan ile ilişkilerinde yaptığı tatsız tercihlerin işaretiydi. 2006 yılının mart ayında Bush ekibinin Hindistan ile yakınlaşma siyasetinin prensipleri bizzat Rice tarafından belirlenmişti. Hindistan'ın Sovyetler'e yakın olduğu uzun yılların ardından ilişkileri yeniden inşa etmeyi hedefleyen Clinton politikasını devam ettirdiler. Bu iyi niyetli ve doğru bir adımdı. Ancak bunu takip eden nükleer işbirliği anlaşması için aynı şey söylenemez. Bununla, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na imza atmamakta direnen Hindistan ödüllendirilmiş oldu" ifadelerine yer veriyor.

ABD'de Kongre tarafından hazırlanan rapora göre, terör örgütleri 5 yıl içinde, nükleer ya da biyolojik silahlara sahip olabilir. Financial Times raporla ilgili, "Rapora göre 5 yıl içinde teröristler, ABD ya da dünyanın başka bir yerinde biyolojik ya da nükleer silah kullanarak eylem yapabilecek duruma gelecek. Tehlikenin en önemli potansiyel kaynağı ise Pakistan olarak görülüyor. Kongrenin raporunda kitle imha silahları ve terörizmin yollarının bu ülkede kesiştiği belirtiliyor. Ayrıca biyolojik silah

imalatında kullanılabilecek malzemelerin bulunduğu ABD'deki birçok labaratuvarın yeterince güvenli olmadığı belirtiliyor ve önlemlerin artırılması isteniyor" ifadelerine yer veriyor.



Bu haber 373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,838 µs