En Sıcak Konular

Kuşadası'nda kafa karıştıran olay

4 Aralık 2008 11:56 tsi
Türkiye nüfusunun 6 milyon arttığının açıklanmasıyla başlayan tartışmalar alevlenirken, seçmen listelerini tartışmanın odağına taşıyacak bir gelişme de Kuşadası´nda yaşandı.

Kuşadası´nda seçmen sayısının 22 Temmuz 2007 tarihinden bu yana 15 bin 466 kişi arttığının açıklanması Mart ayındaki yerel seçimler öncesinde çeşitli iddiaların ortaya çıkmasına neden oldu.

CHP´li Kuşadası Belediye Başkan Aday Adayı Özer Kayalı, 22 Temmuz´dan sonra Kuşadası´ndan 8391 seçmenin kaydını sildirdiğini, buna karşın 15 bin 466 seçmenin listelere eklendiğini söyledi. Bu güne kadar yapılan uygulamalarda seçmenler, seçmen listelerinde adreslerinden kontrol yaparken, bu dönemde soyadına göre arama yapılması da kafaları karıştırdı.

Özer Kayalı, geçmişte seçmen listelerinde aynı adreste oturanlar alt alta sıralandığı için kolay tespit yapılabildiğini belirterek ``o zaman bir adreste kaç kişinin oturduğunu görme olanağı vardı. Değişik soyadı taşıyanların aynı adreste gösterilmeleri daha göze çarpıyordu. Oysa şimdiki uygulamada soyadına göre arandığı için aynı adrese kayıtlı değişik soyadı olan aileleri tespit etmek neredeyse mümkün değil. Profesyonelce düşünülen bir uygulama. Yapılan açıklamalarda seçmen listeleri kesinleştikten sonra eski sisteme göre, yani adres sıralamasına göre yeniden düzenleneceği söyleniyor. O zamanda iş işten geçecek, itiraz süresi bitecek. Kuşadası´nda seçmen sayısının ciddi boyutlarda artmasını böyle bir uygulamayla değerlendirdiğimizde kafalarda ciddi soru işaretleri yaratıyor'' dedi.

Kayalı, Kuşadası nüfusunun 54 bin olarak açıklandığına dikkat çekerek `` 54 bin nüfusun olduğu bir ilçede 43 bin 598 seçmen var. Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre sadece ilköğretim okullarında okuyan çocuklarımızın sayısı 12 bin civarında. Okul yaşına gelmemiş çocukları saymazsak bile seçmen sayımız ile öğrenci sayımız toplandığında toplam nüfusumuzdan fazlalık var. Nakil giden seçmen sayısını çıktıktan sonra artış 15 bin 466'' diyerek iddiaların araştırılması gerektiğini kaydetti.

Seçmen listelerinin çok iyi incelenmesi gerektiğini söyleyen Kayalı ``Listeler iyice incelenmeli. Yaptığımız incelemelerde bazı evlerde yaşayanların dışında başka isimleri tespit ettik. Tespit edebildiklerimiz için yasal işlem yapılması için harekete geçtik. Tespitlerimizi genel merkezimize bildirdik'' diye konuştu.

SEÇMEN SAYISINDAKİ ARTIŞ ŞAŞIRTTI

AKP´li Kuşadası Belediye Başkan Aday Adayı Metin Akar da kim yaparsa yapsın ithal seçmen getirilmesine karşı olduğunu belirterek ``Belediye başkanı olmak için para vermenin oy getirmenin tek amacı vardır rant. İthal oyla başa gelen bir belediye başkanının Kuşadası´na verebileceği hiçbir şey olamaz. İthal seçmen sayısının bu kadar artmasından utanç duyuyorum. Bu girişimin Kuşadası´nın geleceğine vurulmuş bir hançer olarak görüyorum. Halkına, seçmenine, kendisine güvenmeyenlerin girişimleridir bunlar. Benim için iktidarda olsa muhalefette olsa değişmez''diyerek seçmen artışına tepki gösterdi.

KARGOYLA KİMLİK GETİRİLDİĞİ İDDİASI

Öte yandan Söke´nin Sazlıköy Beldesi´nden İçişleri Bakanlığı, Aydın Valisi, Kuşadası Cumhuriyet Savcılığı ile bazı basın mensuplarına postalanan ihbar mektuplarıyla Kuşadası´na koliler içerisinde kimlik getirildiği öne sürüldü. Bir kargo şirketiyle iki ayrı seferde 4 koli nüfus cüzdanı getirildiği iddia edilen isimsiz mektupta, koli adreslerinin bir belediye başkan adayını desteklediği öne sürülen iki mahalle muhtarlığı olarak gösterildi.

Milliyet



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,136 µs