En Sıcak Konular

Kimyasallar çocuk beynini mahvediyor

0 0 0000 00:00 tsi
Kimyasallar çocuk beynini mahvediyor Anne karnındayken veya çok küçük yaşlardayken endüstriyel kimyasallara maruz kalan çocukların beyin gelişimi etkileniyor. Çocukları korumak amacıyla bu kimyasallardan sadece birkaçı denetleniyor.

İngiliz bilim adamlarına göre, çocuk beynine en fazla zararı hangi kimyasalların verdiği konusunda araştırma, deney veya kısıtlanmaları ile ilgili yasal bir yaptırım bulunmuyor. “Çocukları korumak amacıyla sadece kurşun ve cıva gibi maddeler denetleniyor” diyen Harvard Halk Sağlığı Uzmanı Philippe Grandjean ekliyor “Anne karnındaki bebeklerin veya küçük çocukların korunması amacıyla insan beynine toksik etkisi olduğu bilinen diğer 200 kimyasal, bir denetime tabi değiller.”

Grandjean ve Mount Sinai Tıp Okulu’ndan Philip Landrigan, The Lancet dergisinde, insan beynine zararlı olduğu bilinen 202 endüstriyel kimyasalı listelediler. Bu uzmanlara göre, bütün dünyadan milyonlarca çocuk endüstriyel kimyasallardan etkilenmiş ve bu nedenle öğrenme güçlükleri, gelişim bozuklukları yaşıyor olabilir. Araştırıcıların listelediği kimyasallardan sadece kurşun, metilcıva ve polychlorinated byphenyls (PCB) maddeleri hakkında çalışmalar yapılmış ve kullanımları kısıtlanmış.

Grandjean “Beyin fonksiyonlarına dahil olabilen –toksik – kimyasallar, gelişmekte olan beyinler için de toksik olarak kabul edilmelidir. Bebek ve çocukların beyninin, bu maddelere maruz kalmasını engellemeliyiz. Endüstriyel kimyasalların ne tür etkilerinin olduğu çok iyi araştırılmalı çünkü bu tür çalışmalar sistematik bir biçimde yapılmıyor.” dedi.

Uzmanlar gelişmekte olan beynin, yetişkin insanların beynine göre bu kimyasallara karşı daha hassas olduğu ve bu maddelerin kalıcı etkiler bırakabileceği uyarısında bulundu.

Kaynak: ewg.org



Bu haber 334 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,970 µs