faşistleri soldan ayıkladı | " /> faşistleri soldan ayıkladı | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon davası, faşistleri soldan ayıkladı

5 Aralık 2008 08:33 tsi
Ergenekon davası, faşistleri soldan ayıkladı Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Ufuk Uras, yüzyılın davası Ergenekon'la ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

Uras, kendilerini 'ulusal solcu' diye tanımlayan, milliyetçi ve demokrasiden uzak çevrelerin solu anlamsızlaştırdığı görüşünde. Ergenekon davasıyla solu bulandıran faşistlerin ayıklandığını belirtirken bunun sol için 'hayırlı bir gelişme' olduğunu vurguluyor. Uras, şöyle devam ediyor: "Ulusal sol denilen, kendi içinde çelişik kesim sol ile ilişki kuramadı. Çünkü sol, demokrasiden yana tutum alır. Her türlü siyasi cinayet şebekesine karşı durur. Veli Küçük'lerle, Kemal Kerinçsiz'lerle ilişkilendirilecek bir sol olamaz." Uras, kendi partisi içinde de sancılar yaşıyor. Ergenekon gibi bazı konularda farklı sesler çıkmasını partide Dev-Yol geleneğinden gelenlerin bulunmasına bağlıyor. 'ÖDP'lileşme süreci'nin sancısını yaşadıklarına savunan Uras, "Biz ÖDP'yi kurarken gökyüzünün, geçmişin kuyularından çıktığımızda göründüğü kadar dar olmayacağını söylemiştik. Önemli olan, geçmişin kuyularından çıkarak geleceği inşa etmektir." şeklinde konuşuyor.

Uras'ın Ergenekon davasıyla 'faşizmin soldan ayıklandığı' tezine siyaset bilimciler de destek veriyor. Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ferhat Kentel, bu temizlenmenin henüz bitmediği düşüncesinde. Solun içerisinde faşizme ait bir cephe oluştuğunu anlatan Kentel, şunları kaydediyor: "Darbe, kan ve kahramanlık gibi milletin hamaset duygularını galeyana getirip bu duyguları gerçeğe dökmek için çabalayan İlhan Selçuk'lar faşisttir. Faşizmin soldan ayıklanması Ergenekon sonrasındaki tutuklamalarla başladı." Sosyalist yazar Roni Margulies, asla birbirine yanaşmayacağı düşünülen Halkevleri, TKP, Dev-Yol gibi birtakım 'milliyetçi' örgütlerin Ergenekon davasında kol kola girdiğine dikkat çekiyor. Margulies, ÖDP'nin de (Dev-Yol'u barındırdığı için) bu yakınlaşmadan sancı çektiğini dile getiriyor. Margulies, ayrışmanın CHP'ye yansımamasına tepkili. Deniz Baykal'ın Genelkurmay'ı tutuklu paşalara yardım etmediği gerekçesiyle eleştirdiğini hatırlatırken şu ifadeleri kullanıyor: "Baykal, bir dönem darbe olsun diye bekledi. Askerin bile sağına geçti. Gerçek solcular ise 70 milyon adım ya da başörtüsüne özgürlük mitinglerinde yerini aldı. Bu, Ergenekon davasından sonra ayrışmış solun ilk kareleriydi. Bu kare, milliyetçi ve Kemalist olmayan solcularla aşırı sağcı olmayan Müslümanların ortak paydada barınabildiğini gösterdi."
 
zaman



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,875 µs