Kafkas İttifakı'na bir adım daha | " /> Kafkas İttifakı'na bir adım daha | "/>

En Sıcak Konular

Kafkas İttifakı'na bir adım daha

5 Aralık 2008 09:03 tsi
Kafkas İttifakı'na bir adım daha Uluslararası zirveleri bir araya gelmek için fırsat bilen Türk, Azeri ve Ermeni dışişleri bakanları dün Helsinki'de buluştu.

 Finlandiya'nın başkentinde düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bakanları konseyi toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, ayrı ayrı görüştü. Taraflar, 'sürece zarar gelmemesi için' görüşmelerin içeriği hakkında bilgi vermekten kaçındı. Ancak Ankara, Ermeni işgali altındaki Karabağ'a ilişkin meselenin çözüm yoluna girmesine büyük önem veriyor.

Karabağ konusunda ilk görüşme önceki akşam gerçekleşti. Memmedyarov ile Nalbandyan, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının katıldığı toplantıda bir araya geldi. Dün ise Babacan, önce Ermeni mevkidaşı Nalbandyan'la, hemen ardından da Azeri Bakan Memmedyarov ile görüştü. Babacan ile Nalbandyan'ın görüşmeden çıktıktan sonra da konuşmaya devam etmeleri dikkat çekti. İki bakan, ayaküstü yaklaşık on dakika daha görüşürken, diplomatların Azeri bakan ile görüşmeyi hatırlatması üzerine Nalbandyan, Babacan'ın yanından ayrıldı. Bakü ile Erivan arasındaki ilişkilerin iyi yola girmesinin Ankara-Erivan ilişkilerinin düzelmesine katkıda bulunacağını her fırsatta tekrarlayan Babacan, son olarak, "Azeri topraklarının bir kısmının Ermenistan'ın işgali altında olması önemli bir sorundur. Bu sorunların mutlaka çözüm yoluna girmesi gerekir. Bunlar temeldir." diyerek, Ankara'nın önceliğini vurguladı. Ankara, Karabağ ile ilgili ABD, Rusya ve Fransa'nın dâhil olduğu Minsk sürecini destekliyor. Ancak Minsk Grubu defalarca bir araya gelmesine rağmen somut adım atamıyor. Azeri ve Ermeni cumhurbaşkanlarının geçen ay Moskova'da buluşması umutları artırdı. Bu konuda atılacak adımlar Ankara-Erivan ilişkilerine de yansıyacak.

Kafkas İttifakı için 5'li buluşma

Helsinki'de ayrıca Türkiye'nin teklif ettiği Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'na (KİİP) ilişkin Türkiye, Rusya, Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan'dan teknisyen seviyesindeki diplomatlar ilk kez bir araya geldi. Özellikle KİİP'in amaçları, ilkeleri ve mekanizması konusunda teknik seviyede istişareler yapıldı.

Zaman



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,433 µs