En Sıcak Konular

Ahmet Türk'ten Zana'nın cezasına eleştiri

5 Aralık 2008 14:54 tsi
DEMOKRATİK Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, katıldığı gösterilerde yaptığı konuşmalardan dolayı 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Leyla Zana'nın Kürt halkının savunucusu olduğunu söyledi.

Ahmet Türk "Bu güne kadar Kürt halkına olan sadakatini ortaya koyduğu için kendisini tebrik ediyorum. Hukukçular halen resmi ideolojinin etkisinde. Bu hukuki değil siyasi bir karardır" dedi.

Seçim gezisi kapsamında DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Gülten Kışanak, DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, ile birlikte Şanlıurfa'ya gelen DTP Genel Başkanı Ahmet Türk Şanlıurfa il binasında partililerle bir araya geldi. Buradaki konuşmasının tamamına yakınını katıldığı eylemlerde yaptığı konuşmalarda terör örgütünü övdüğü için 10 yıl hapis cezasına çarptırılan kapatılan HADEP partisinin eski milletvekili Leyla Zana'ya ayırdı. Parti olarak Zana'nın düşüncelerini sonuna kadar savunacaklarını söyleyen Türk, "Şunun bilinmesi gerekiyor Kürtler ve Zana'lar susturulmak istendiği için veya birileri susturmak istediği için mücadelelerinden vazgeçecek değiller, bu mücadelelerini sürdürecek daha öncede sayın Zana 11 yıl cezaevinde kaldı. Ama baskı ile susturulmadı. Şu andaki cezanın da mantığı susturmaya yöneliktir. Bundan sonra da sayın Zana ve Kürt aydınları Kürt halkının demokratik geleceği için barışçıl geleceği için özgürlükçü geleceği içinde mücadele edecek, susmayacak, susturulmayacaktır" dedi.

HUKUKİ DEĞİL SİYASİ BİR KARAR

Zana'nın tüm yaşamını Kürt halkının özgür bir geleceğe sahip olması için mücadeleye ayırdığını savunan Türk şunları söyledi:

"Kürt halkının daha özgür bir geleceğe sahip olması konusunda çabalarıyla tanınan, Kürtler açısında bir misyon bir şahsiyet olan bir arkadaşımız. Her kürdün yapması gereken, bu inkarcı ve imhacı politikaları deşifre etmektir. Sayın Zana da kendi düşüncelerini ortaya koyarak Kürt halkının yanında olduğunu göstererek kendi halkı için taleplerini onun düşüncesinin tercümanı olarak düşüncelerini açıkça ifade etmiştir. Tabi ki günümüz dünyasında artık fikir ve düşünceleri suç olmadığı bir süreci yaşıyoruz. Ama Türkiye'de halen Kürtleri potansiyel tehlike gören o Kürtleri susturmaya çalışan bir anlayışla karşı karşıyayız. Aslında bu yaklaşım bu gün hukuki bir yaklaşım değil ve Türkiye'de şu görülüyor ki hukukçular halen resmi ideolojinin etkisinde ve resmi ideolojiyi korumaya yönelik bir refleks göstermekte. Sayın Zana düşüncesiyle fikirleriyle tavırlarıyla çabalarıyla demokrasinin gelişmesi Kürtlerin demokratik bir anlayışla yönetilmesini çok açık bir şekilde ifade etmiştir. Şimdi düşüncelerinden dolayı örgüt üyesi ile cezalandırılması gerçekten kabul edilecek bir durum değil bu bir siyasi karardır, hukuk kararı değildir."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Diyarbakır'a bayramda yapmayı düşündüğü ancak kulak rahatsızlığı nedeniyle iptal ettiği ziyareti için de "Elbette gidecektir. Gitmesi de gerekiyor. Önemli olan halkı anlamaktır. Halkın taleplerini yerine getirmektir" yorumunu yaptı.

Milliyet



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,628 µs