ihracatçı, hem bankalar rahatlatıld | " /> ihracatçı, hem bankalar rahatlatıld | "/>

En Sıcak Konular

Hem ihracatçı, hem bankalar rahatlatıld

6 Aralık 2008 09:40 tsi
Hem ihracatçı, hem bankalar rahatlatıld Merkez bankasının müdahalesi ekonomide kısa vadede rahat nefes aldıracak tedbirler zincirinin ilk adımı oldu.

Küresel krizin Türkiye piyasalarına etkisini azaltmak amacıyla harekete geçen Merkez Bankası bankaların yabancı para zorunlu karşılıklarını 2 puan düşürerek 2.5 milyar dolarlık ek likidite sağladı Bunun yanında ihracatçılara kullandırılmak üzere belirlenmiş olan reeskont kredisi limitini de 1 milyar dolara yükselten Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamalar şöyle:

Döviz hesaplarında zorunlu karşılık düştü

“Yüzde 11 olan yabancı para zorunlu karşılık oranı 2 puan azaltılarak yüzde 9 düzeyine  indirilmiştir. Yabancı para zorunlu karşılık oranında yapılan bu indirimle bankacılık sistemimize  yaklaşık 2.5 milyar dolar ek döviz likiditesi sağlanmış bulunmaktadır.

Küresel kredi piyasalarındaki gelişmelerin niteliğine bağlı olarak ilave YTL ve döviz likiditesi önlemleri alınabilecektir.
Bu çerçevede, küresel kredi piyasalarındaki sorunların derinleşmesi halinde yabancı para zorunlu karşılık oranında tekrar indirim yapılabileceği gibi, uluslararası piyasalardaki iyileşmelere bağlı olarak döviz likiditesine ilişkin sorunların ortadan kalkması halinde bu oranın artırılması da söz konusu olabilecektir.

Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemde sağlıklı bir gelişme olarak gözlemlediğimiz ters dolarizasyon sürecini desteklemek ve bu doğrultuda YTL mevduatı ve kredileri teşvik etmek amacıyla yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına son verilmiş, Türk parası zorunlu karşılıkların faiz oranı ise artırılmıştır. Bu çerçevede, Türk parası zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranı bankamız gecelik borçlanma faiz oranının yüzde 75’i seviyesinden 80’i seviyesine çıkarılmıştır.”

2.5 milyar dolar likidite

Munzam karşılık olarak da adlandırılan zorunlu karşılık, bankaların topladıkları mevduat karşılığında Merkez Bankası’nda tutmak zorunda oldukları parayı ifade ediyor. YTL mevduatı için yüzde 6 olan bu oran döviz tevdiat hesapları için ise düne kadar yüzde 11’di. Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranını yüzde 9’a indirerek bankalara 2.5 milyar dolarlık ek döviz likiditesi sağladı. Bankaların bu parayı şirketlere kredi olarak kullandırması, böylece piyasada rahatlama sağlanması amaçlanıyor.



Bu haber 349 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,902 µs