En Sıcak Konular

Wiener Gazetesi: Erdoğan'ın yıldızı sönüyor

6 Aralık 2008 16:08 tsi
Avusturya'da devlet tarafından çıkarılan Wiener Gazetesi, bir yıldan beri süren yoğun siyasi mücadelenin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yıldızının sönmeye başladığını yazdı.

 “54 yaşındaki politikacı gerçi, İslamcı muhafazakar AKP'nin, başörtüsü konusundaki amansız bir ihtilafın ardından kapatılmasını kıl payı önleyebildi, ama vaadettiği, Türkiye'yi AB'ye katılıma hazırlayacak olan reform programı hala yerinde sayıyor” diye yazan Wiener gazetesi, AKP'nin, kamuoyu araştırmalarına göre puan kaybettiğinin altını çizdi.

Wiener Gazetesi'nde Başbakan Erdoğan ve partisi AKP hakkında siyasi analizlere yer verildi. ‘Kendi adamları da artık durumdan şüphelenmeye başladı’ diye yazan gazete; köşe yazarı Fehmi Koru'nun ‘Erdoğan Obama gibi gelip, giderek Bush'a benzedi’ sözlerine yer verdi. Gazetede, “Başbakan buna çok kızdı. Çünkü hükümet yanlısı Yeni Şafak gazetesinde yazan gazeteci, kendisinin iyi bir dostu olarak biliniyordu” diye yazıldı.

BİR ZAMANKİ COŞKUDAN GERİYE BİR ŞEY KALMADI

Televizyonda yayımlanan oturumlarda Erdoğan'a tepkilerin arttığı savunulurken, “Erdoğan'ı savunan gazeteciler, onun Türkiye'yi değiştireceğini, Kürt sorununu çözeceğini, insan haklarını güçlendireceğini ve demokrasiyi geliştireceğini vaadettiğini, ancak partisi AKP'nin bu çizgiden ayrıldığını söylemeye başladı” denildi. Gazeteki yorumlar şöyle devam etti:

‘Birçok Türk de Başbakan'ın değiştiğinin farkına vardı. Eleştiriciler onun daha az pragmatik, daha az reformcu olduğunu ve şartlara ayak uydurduğunu öne sürüyorlar. Bir kamuoyu araştırmasında, ankete katılanların yüzde 46'sı ‘eski Erdoğan’ın geri gelmesini istediklerini ifade ettiler. Seçmenlerin yalnızca yüzde 33'ünün oyunu AKP'ye vereceği söyleniyor. Halbuki Erdoğan'ın AKP'si önceki yaz yapılan seçimlerde oyların yüzde 47'sini almıştı. Başbakan o zamandan beri mecliste mutlak çoğunluğa sahip.

AB'nin İlerleme Raporu'nda da Erdoğan hükümetinin, aldığı güçlü siyasi desteğe rağmen, ‘siyasi ve anayasal reformları içeren bir program sunmadığına’ işaret ediliyor. Ordunun hala ‘gözle görülür bir siyasi nüfuza’ sahip olduğu, azınlık haklarının uygulamada hala korunmadığı, idari reformda da ‘sınırlı bir ilerleme’ kaydedildiği belirtiliyor. Türkiye'yi destekleyenler açısından bu rapor oldukça üzüntü verici.

Ekonomiye gelince... Erdoğan'ın siyasi başarısı ‘Anadolu kaplanları’nın yükselmesiyle yakından bağlantılı. Bunlar, öncü rolünü laik Kemalistlerin elinden almaya çalışan, dindar, muhafazakar ve ekonomik açıdan başarılı yeni bir elit grup. Şimdi ülke kendini birdenbire dünya çapındaki mali krizin ortasında buldu. İhracat Kasımda, bir önceki yıla nazaran yüzde 22 oranında geriledi. Fabrikalar kapatılıyor. İşçiler işlerinden oluyor. Mart'ta yapılacak yerel seçimler Erdoğan'ın politikası için bir sınav niteliğinde.

Ülke zorlu günlere hazırlanırken, Erdoğan tünelin sonunda bir ışık görmüş gibi hareket ediyor. En zor günlerin atlatıldığını söylüyor. Ama ülkeyi gelecek sorunlara hazırlamadığı suçlamasıyla karşı karşıya kalıyor. İşadamları derneği, diğer endüstri ülkelerinde olduğu gibi bir kriz programı sunulmasını istiyor. Köşe yazarları, Erdoğan'ın mali krizin boyutlarını küçümsediği görüşündeler.

Erdoğan bu arada eleştirilere hassas tepki vermeye başladı. Hükümet, yazılarıyla yönetimi kızdıran altı Türk gazetecinin akreditasyonlarını yenilemedi.’

Milliyet



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,527 µs