En Sıcak Konular

İsrail, Fistinlileri açlığa mahkum etti

8 Aralık 2008 08:20 tsi
İsrailli Arapların Gazze'ye gitmek üzere hazırladıkları içerisinde yiyecek ve içeçek ile çocuklar için oyuncakların bulunduğu bota İsrail polisi el koydu.

İsrail polisi, İsrailli Arapların Gazze'ye gitmek üzere hazırladıkları bir yardım botuna el koydu. Botun, yiyecek ve sağlık gereçleri yanı sıra çocuklar için oyuncaklarla birlikte, Tel Aviv yakınındaki Jaffa limanından Gazze'ye doğru hareket etmesinin planlandığı bildirildi.

Botla birlikte, İsrail Parlamentosu'nun (Knesset) bazı Arap milletvekilleri ile sol eylemcilerin de Gazze'ye gitmeyi hedefledikleri ifade ediliyordu.

İsrail Emniyeti sözcüsü Micky Resonfeld, botun sahibini uyardıklarını, Gazze'ye gitmesi halinde yasalara karşı gelerek tutuklanacağını söylediklerini belirtti.

Hazırlanan bot, Tel Aviv marinasına çekilerek, gözlem altına alındı. Bota yardım malzemeleri taşıyan bir kamyona da polis tarafından el konulurken, kamyon şoförü dahil 3 kişi gözaltına alındı.

İsrail yasaları, İsrail vatandaşlarının Gazze Şeridi'ne girişlerine imkan vermiyor.

İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi, sadece insani amaçlarla, Gazze'nin Şifa hastanesine tıbbi yardım götürmeyi amaçlayan botun engellenmesini "korkakça" bir tavır olarak nitelendirdi.

Tibi, bot yolcululuğunun siyasi bir amaç taşımadığını belirtti ve Hamas'ı kastederek, İsrail'i tanımayan hareketin üyeleriyle de herhangi bir toplantının planlanmadığını söyledi.

Hadaş partisi Başkanı Muhammed Barake de "Güçlü İsrail, insani hareketlerden korkuyor olmalı" diyerek tepkisini ortaya koydu. Barake, "Biz dünyaya farklı bir İsrail'in bulunduğunu göstermek istemiştik. Ama yetkililer, çirkin yüzünü sunmakta ısrarlılar" dedi.

Balad Parti'li milletvekilleri Wasal Taha ve Cemal Zahalka da İsrail'den ve yurt dışından Gazze'ye yardım gemileri gönderme yolundaki çabalarını sürdüreceklerini belirtirken, bu çabadan asla vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Milletvekilleri, yaptığı açıklamada, yapılan işin insani bir yardım kapsamında bulunduğunu ve kurban bayramı arifesinde Gazze'nin "aç" olduğunu kaydetti.

Abluka Karşıtı Komite'den Zahi Nuceydat da polisin bota el koymasının yasal bir temeli bulunmadığını söyledi. Nuceydat, "Kimse bize 'Gazze'ye yola koyulmayın' demedi" ifadesini kullanırken, İsrail'deki herkesin, bot sahibine gereken ödemeyi yaparak Akko'ya veya başka bir limana gidebileceği gibi Gazze'ye de gidebileceğini savundu.

Geçen hafta, Libya'dan 3 bin ton yardım malzemesi taşıyan bir gemi de Gazze açıklarında, İsrail donanması tarafından alıkonulmuştu.

Katar'ın da Libya gemisinin engellenmesi üzerine, Gazze'ye insani yardım yüklü gemi gönderilmesi projesinden vazgeçtiği belirtiliyor.

Yedioth Ahranot gazetesi, Katar gemisinin engellenmesinin Başbakan Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından ortaklaşa kararlaştırıldığını bildirdi. Gazete, kararın, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin Katarlı yetkililere "bu konuyu düşüneceğine dair" söz vermesine rağmen alındığı da belirtti.

Livni'nin geçen hafta Katarlı yetkililerden bu konuda bir istek aldığı, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin-Cassim Bin-Cabr El Tani'nin, Livni'yi arayarak, 800 tonluk insani yardım taşıyan geminin Gazze'ye girmesine izin verilmesini istediği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise bu talebe karşı Livni'nin, savunma yetkililerinden geminin İsrail'in Aşdod limanına yükünü boşaltmasına izin verilmesini isteyeceğini, burada yardımların gözden geçirilmesinden sonra ancak karadan Gazze'ye gönderilebileceğini Katar Başbakanı'na ilettiğini belirtti.

aa



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,155 µs