En Sıcak Konular

Köln Belediye Başkanı Bayram Namazı'nda...

8 Aralık 2008 20:19 tsi
Avrupa'daki bayram kutlamalarına Alman yöneticilerin gösterdiği saygı ve katılım Müslümanları mutlu etti.

Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Schramma ve Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Sadi Arslan, DİTİB'in Köln'deki Merkez Camii'ni dolduran binlerce Müslüman'ın bayramlarını birlikte kutladı.
Schramma'nın camiye gelip Müslümanların arasına oturarak onların bayramını kutlaması büyük takdir topladı ve "Entegrasyon ancak bu şekilde kabul sonucunda olur" yorumlarına neden oldu. Çoluk çocuk, genç ihtiyar bayram namazını idrak etmek için camilere koşan Müslümanlar birlik, beraberlik ve huzur için bayram namazı kıldı, dualar etti. Köln DİTİB Merkez'de kılınan bayram namazına 5 binin üzerinde vatandaş katıldı.

Türkçe olarak "Kurban Bayramınız Kutlu Olsun" diyerek sözlerini tamamlayan Schramma, cami cemaatinden yoğun alkış aldı. Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Schramma burada Türkçe olarak "Sevgili dostlar, merhaba, günaydın" diyerek cemaati selamladı. Bugün buraya seve seve geldiğini belirten Schramma konuşmasında "Bu camide son bayram namazı kılınacak. Modern tarzda inşa edilecek yeni camide bundan sonraki bayramları idrak edeceksiniz. Hıristiyanların Noel (Weihnachten) bayramı döneminde, Müslümanlar da bugün Kurban Bayramı kutlamak için bir araya gelmiştir. Bu benim sizi bayramda ilk ziyaretim oldu. Ama son olmayacak. Bundan sonraki bayramlarda da sizlerle birlikte olacağım. Yeni caminin izni alındı. Herkules str. üzerinde geçici kullanılacak camiye de bu haftalar içerisinde izin alınır. Ben bunu umuyorum. Daha sonra taşınma aşaması ve nihayet Mart ayı içerisinde temel atma ile sonuca ulaşacağız. Genel Başkan Arslan ile çok iyi ilişkiler kurduk. Birlikte hareket ettik. Bu projeye desteğimi sonuna kadar kullandım. Bu proje sayesinde güzel dostluklar kurdum. Bu kentte aşırı sağa, kadına şiddete ve ırkçılığa karşı, bu edindiğim güzel dostluklarımla mücadele verdik. Hoşgörü, sevgi ve barış için bu şehirdeyiz. DİTİB ile gayet iyi dostane ilişkilerimiz ve bu kenti seven bir sürü DİTİB'liler var" dedi.

DİTİB Merkez Camii müezzini İsmail İlhan kürsüden verdiği vaazında bayram günlerinin dargınların barışma günü olduğunun belirterek, "Bugün bütün dargınlıklara son verilmeli. Cenab-ı Hak dargınları sevmez. Bu bayramda komşularımızı, akrabalarımızı, cezaevindeki ve hastanelerdeki kardeşlerimizi ziyaret etmeliyiz. Alman komşularımıza bu bayramın özelliklerini ve güzellikleri doğru şekilde anlatmalıyız" diye konuştu.

DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan, bayramın önemini vurguladığı konuşmasında, birlik ve beraberliğimizi korumamız gerektiğini, bizlerin arasına nifak sokmak isteyenlerin oyunlarına asla gelinmemesini ve onlara fırsat verilmemesini önemle vurguladığı konuşmasında, bütün Müslümanların bir elin parmakları gibi birbirlerine destek olmaları gerektiğini söyledi. Arslan, "Köln Anakent Belediye Başkanı Sayın Schramma bizi bu mutlu günümüzde yalnız bırakmadı. Ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bu son olmayacak, bundan sonrada sık sık aramızda görmek isteriz. Bu bizim hakkımız. Çünkü Schramma bizim de belediye başkanımız. Sayın Schramma cami yapımının tüm aşamalarında hep yanımızda ve destekçimiz oldu. Bu camide eda edeceğimiz son bayram namazı olacak. İnşallah bundan sonra yeni camimizde bayram namazında birlikte olacağız" ifadelerini kullandı.

Bayram hutbesini DİTİB Dinler ve Kültürler Arası İlişkiler Müdürlüğü'nden Kemalettin Oruç Türkçe ve Almanca olarak okudu. Bu günlerde fakirleri sevindirmenin önemli olduğunu belirten Oruç, "Bizlerden hayır duası bekleyenlere Kur'an okuyalım. Hastalarımız var ise ziyaret ederek Allah'tan acil şifalar dileyelim. Türk ve Alman komşularımızı da ziyaret etmeyi ihmal etmeyelim. Bu mübarek bayramları fırsat bilerek özellikle aile içi dargınlıklara son verelim. Yaşlılarımızın hayır duasını alalım. Hediyeleşelim. Kurban bayramının, ailelerimize, milletimize, memleketimize, içinde yaşadığımız topluma, Müslümanlara ve tüm insanlığa barış, huzur getirmesini Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum" dedi. Bayram namazı sonrası DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan vatandaşlarla bayramlaştı.

cha



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,205 µs