En Sıcak Konular

Glock'un Türkiye maceraları!..

8 Aralık 2008 21:12 tsi
Glock'un Türkiye maceraları!.. Glock marka silahlar ve şaibeli ilişkiler ağı...Türkiye'de sınırlı sayıda ruhsatlı silah satılıyor. Menşei Kuzey Irak. Rahip Santoro cinayeti ve Danıştay saldırısında kullanıldı. İşte Glock silahların Türkiye yolculuğu...

En iyi suikast silahı olarak biliniyor. Hafif, seri. Çoğu detektör ve x-ray cihazında tespit edilemiyor. Türkiye’de Emniyet’in, Silahlı Kuvvetler’in ve istihbarat birimlerinin kullanması yasak. Makine Kimya Enstitüsü belirli sayıda ruhsatlı olarak satıyor. Ayrıca uzun yıllar yurtdışında görev yapan üst düzey bürokratlar bu silahları Türkiye’ye sokabiliyor. Ama Türkiye, ruhsatsız Glock marka silahlardan geçilmiyor.
 
Hrant Dink ve Rahip Santoro suikastlarında kullanıldı. Son olarak Ergenekon kapsamında gözaltına alınmazdan bir hafta önce Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün’ün kullandığı banyonun şofbeninde tesadüfen bulundu. Buraya Glock’u kimin koyduğu hâlâ meçhul. Ama menşei belli oldu: Irak.
 
ABD, Irak’ı işgalinin ardından, yeniden yapılandırılması gerekçesiyle, ordu ve polise 720 bin adet silah verdi. Bunların yaklaşık 300 bini Glock’tu. Ancak bu silahların bir kısmının ülkemizde ele geçirilmesi ve Türkiye’nin başvurusu üzerine, ABD bir komisyon oluşturarak silahların akıbetini araştırdı. Elde edilen sonuç ilginçti. ABD şöyle bir açıklamada bulundu: “Doğru, biz sözünü ettiğiniz silahları aldık. Bu silahlar, Irak ordusu ve Irak polisinin yeniden yapılandırılmasında kullanılacaktı. Değişik tip ve markada 720 bin adet silah alındı. Ancak bu silahların Irak’ta kayıtlarının tutulmadığı, tamamına yakınının da depolarda bulunmadığı anlaşıldı.” Glock marka silahların çoğunun PKK’nın eline geçtiği ileri sürülüyor.
 
Türkiye’ye de bu örgütün vasıtasıyla girdiği, Emniyet raporlarına yansımış durumda.
 
Emniyet 2003’te 685, 2004’te 1066, 2005’te 1244, 2006’da 1194 adet tabanca yakaladı. Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı ekipler de aynı dönemde; 2003’te 700, 2004’te 1151, 2005’te 1383, 2006 yılında ise 491 adet tabanca ele geçirdi. Bunlar arasında ABD’nin kayıp silahları Glock marka silahlar da bulunuyordu. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2007 Faaliyet Raporu’na göreyse, ele geçirilen ruhsatsız 557 silahtan 272’si Avusturya yapımı Glock.
 
Glock’u ilk Avusturya ordusu ve polisi kullanmaya başladı. 1985’te ABD pazarına girdi. New York polisi, özel birlikler, FBI, CIA ve anti terör operasyonlarında görevli güvenlik kuvvetleri Glock’la donatıldı. Bu silahları kullanmaya başlayan ilk NATO ülkesi ise Norveç oldu. Bugün dünya genelinde 100’den fazla ülkeye satılıyor.
 
Glock’un özelliklerine gelince; sade tasarımıyla alanında öncü. 45’lik bir Smith Wesson 60 parçadan oluşurken; o, sadece 34 parça. Hammaddesi sayesinde daha hafif. Sağlam. Tamiri ve söküp takması kolay. Avusturyalı makine mühendisi Gaston Glock, Glock’u 1980’lerde plastik ve karbon kullanarak üretti. Türkiye’de fiyatı 4 bin dolardan başlıyor. 10 bin dolara kadar alıcı buluyor. Danıştay saldırganı Alparslan Arslan’ın Glock’u yedi bin dolara satın aldığı ortaya çıkmıştı.

İZMİR
22 Temmuz’da, Ergenekon çerçevesinde Konak, Çeşme, Gaziemir, Balçova, Narlıdere ve Güzelbahçe’de düzenlenen operasyonlar sonucu 30 kişi gözaltına alında. Bir adet Glock ele geçirildi.
 
İSTANBUL
·        12 Mayıs 2008’de, rutin asayiş uygulamalarında Kadıköy’de bir araçta Glock bulundu. Üç gün sonra yine Kadıköy’de başka bir otomobilden iki Glock tabanca daha çıktı. Otomobilin sahibi Hüseyin K.’nın üzerinden Özel Kuvvetler kimliği çıktı.
·        Öğretmen eşini 2004’te evinin kapısında, iki çocuğunun gözü önünde öldürmekten aranan Şerafettin Çelik, 30 Ekim 2006’da, İstanbul’da durdurulan bir Mercedes otomobilde yakalandı. Araçta bir de Glock bulundu.
·        17 Mart 2003’te Kâğıthane’de Eyüp Ülkü Ocakları Başkanı Zülfü Açıkses’in üzerinden Glock çıktı.
·        30 Mart 2007’de Fenerbahçeli amigo Sefa Kalya’nın kullandığı cipte Glock tabanca çıktı.
 
ANKARA
·        Avukat Alparslan Arslan, Glock marka silahla 17 Mayıs 2006’da silahlı saldırı düzenledi. Üyelerden Mustafa Yücel Özbilgin öldü.
·        6 Haziran 2006’da Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü’nde, üst düzey personelin hizmet aracı olarak kullandığı otomobilde Glock bulundu.
·        6 Kasım 2006’da, Gölbaşı’nda bir otomobilde, 17 Glock ele geçirildi. Tabancalar, Gaziantep’ten İstanbul’a götürülecekti.
 
MARDİN
Ocak ve Şubat 2008’de gerçekleştirdiği 30 operasyon sonucu, 62 Glock bulundu. Ele geçen silahlardan 18’i, kendine hamile görünümü veren bir kadının beline sarılı kuşağında bulundu.
 
NUSAYBİN

·        Kuzey Irak’tan kaçak silah sokulacağı ihbarını değerlendiren Emniyet, 6 Haziran 2007’de bir tankerde yaptığı aramada beş Glock ele geçirdi.
·        İhbar sonucu bir evde yapılan aramalar sonucu 21 Ağustos 2007’de 18 Glock tabancaya el konuldu.
·        2 Ekim 2006’da bir kamyonda 16 adet Glock marka tabanca bulundu.
 
TRABZON
·        5 Şubat 2006’da, Rahip Andrea Santoro’nun öldürülmesi olayında Glock kullanıldı. Zanlı 18 yaşından küçük olan O.A.’ydı.
·        12 Mart 2007’de polis, operasyonda iki Glock tabanca buldu. Silahlar, İstanbul’dan Trabzon’a otobüsle gönderiliyordu.
 
HABUR SINIR KAPISI (SİLOPİ)
·        24 Temmuz 2007’de x-ray cihazlarının görmediği 28 adet Glock bulundu.
·        19 Kasım 2007’de DTP’li Silopi Belediye Meclis Üyesi Şirin Balaman’ın kullandığı araçta 11 adet Glock tabanca ele geçirildi.
·        27 Eylül 2006’da 42 Glock bulundu.
·        23 Ağustos 2006’da 30 Glock getiren Irak vatandaşı bir kişi yakalandı.
 
SAMSUN
23 Şubat 2007’de Bafra’da bir evde arama yapan polis, bir adet Glock buldu.
 
ÇORUM
Sungurlu’da galericilik yapan bir kişi, 7 Şubat 2008 tarihinde polise Glock satmak isterken yakalandı.
 
ŞANLIURFA
·        6 Ekim 2007’de, Suruç’ta kuyumculuk yapan ve PKK’ya yardım ettiği iddia edilen Habeş Solmaz’ın evinde yapılan aramada 27 Glock bulundu.
·        12 Ekim 2007’de dokuz Glock bulundu. Silahların Kuzey Irak’tan sokulduğu anlaşıldı.
 
HATAY
25 Ağustos 2007’de, Belen’de şüphe üzerine durdurulan bir araçtan bir adet Glock çıktı.
 
DİYARBAKIR
·        Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in 26 Temmuz 2007’de esnaf ziyareti yaptığı sırada polisin şüphelendiği iki kişiden birinin üzerinden Glock tabancı çıktı.
·         19 Temmuz 2007’de yurtdışından getirildiği belirlenen 23 Glock tabanca ele geçirildi.
 
VAN

12 Kasım 2007’de Jandarma’nın düzenlediği iki ayrı operasyonda, PKK’yla bağlantısı olduğu tespit edilen kişilerin üzerinde beş Glock bulundu.
 
MANİSA
13 Ağustos 2007’de yapılan ‘Kısrak-45’ operasyonuyla üç Glock’lu genelev çetesi çökertildi.
 
MALATYA
8 Kasım 2006’da Kuzey Irak’tan Türkiye’ye getirilen dokuz Glock marka tabanca ele geçirildi.
 
ELAZIĞ
5 Ocak 2008’de yapılan operasyonlar sonucu, aralarında Glock’un da bulunduğu 15 adet silaha el konuldu.

Tempo Dergisi



Bu haber 1,694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,935 µs