sallanıyor | " /> sallanıyor | "/>

En Sıcak Konular

Karamanlis sallanıyor

10 Aralık 2008 08:36 tsi
Karamanlis sallanıyor Yunanistan’da bir gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından çıkan şiddet olaylarının önünün kesilememesi üzerine, Başbakan Kostas Karamanlis’e istifa çağrıları yükseliyor

Yunanistan’da 16 yaşındaki bir öğrencinin polis kurşunuyla ölmesi üzerine patlak veren ve 4 günden beri süren sokak gösterileri, 300 sandalyeli meclisteki desteği muhalefetten yalnızca 1 oy fazla olan Başbakan Kostas Karamanlis hükümetini sarsmaya başladı. Muhalefetteki sosyalist PASOK partisi başkanı Yorgo Papandreu, Karamanlis’e istifa ederek erken seçime gitmesi çağrısında bulundu. Başkent Atina kulislerinde ise hükümetin olağanüstü hal ilan edebileceği konuşuluyor.
1974’de albaylar cuntasının yıkılmasından bu yana görülen en büyük gösteriler üzerine konuşan Karamanlis, suküneti sağlama sözü vererek olayları aşırı uçların tertip ettiğini öne sürdü.
Ancak ana muhalefet lideri, PASOK Başkanı Yorgo Papandreu, polisin kundaklamalara seyirci kaldığını belirterek, “Vatandaşı koruyabilecek bir hükümetimiz yok, iktidar halk desteğini yitirmiş durumda ancak demokrasilerde çare tükenmez“ dedi ve Karamanlis’e “erken seçim” mesajı gönderdi. Son kamuoyu yoklamaları da Karamanlis’in partisinin 8 yıldan beri ilk kez PASOK’un gerisinde olduğunu gösterdi. 

Polisin vurduğu Alexandros Grigoropulos, dün düzenlenen büyük bir cenaze töreniyle toprağa verildi.  Tören öncesinde ve önceki gece Atina ve Selanik’in de aralarında bulunduğu birçok şehirde binlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri, tören sonrasında şiddet olaylarına dönüştü. Başkentin güneyindeki Faliron ve Nea Smirni semtlerindeki olaylarda, 200 kişilik gösterici grubu yollarda polisle çatıştı. Olaylarla ilgili açıklanan ilk resmi rakamlara göre cumartesi gününden beri göstericiler tarafından tahrip edilen dükkânların sayısı 402’yi, yağmalanan mağazalarınki ise 80’i buldu. Yağmalamalara Atina’da yaşayan çok sayıda kaçak göçmenin de katıldığı ve polisin 83 göçmeni tutukladığı belirtildi.

Grev korkusu

Öte yandan Karamanlis, tüm Yunanistan’da bugün yapılacağı haftalar öncesinden açıklanan genel grevin, olayları körükleyebileceği gerekçesiyle iptal edilmesini istedi. Karamanlis, “Şiddete ve vandalizme yol açan tüm bu göstericiler demokrasi düşmanıdır. Tüm olanlara karşı kenetlenmeliyiz. Sendikalar da yarın (bugün) için planladıkları tüm gösterileri iptal etmelidir” dedi. Sendika temsilcileri ise Karamanlis’in çağrısını reddetti.

Atina’da polis parlamento binası önündeki göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandı.
Öldürülen 16 yaşındaki gencin dün düzenlenen cenaze törenine Yunan halkı büyük ilgi gösterdi.

Yunan basını:

Maskelilerin merhametine kaldık
Yunanistan’da yayımlanan gazeteler, Atina ve diğer büyük şehir merkezilerinde yaşanan dehşet sonrası hükümeti yerden yere vurdu.
Katimerini: “Alevler içinde iktidar boşluğu”
TaNea: “Maskelilerin merhametine kalmış”
Elefteros Tipos: “Anarşinin merhametine kaldık”
Elefterotipiya: “Yönetilmeyen memleket”
Etnos: “Hükümet kundaklamaya seyirci”



Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,342 µs