normalleşiyor | " /> normalleşiyor | "/>

En Sıcak Konular

Sırbistan'la ilişkiler normalleşiyor

10 Aralık 2008 08:48 tsi
Sırbistan'la ilişkiler normalleşiyor Türkiye'nin, Kosova'nın bağımsızlığını tanımasıyla gerilen Ankara-Belgrad ilişkileri yeniden normale dönüyor.

 Tanımanın ardından Belgrad'a çekilen Sırbistan'ın Ankara Büyükelçisi Vladimir Curgus, geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye döndü. İlişkilerin normalleşmesi için Belgrad yönetimi daha cesur bir adım atmaya hazırlanıyor. Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Ahmet Suha Umar geçtiğimiz günlerde görüştüğü Sırp Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç'e ziyaret sırasının kendilerinde olduğunu hatırlattı. Büyükelçi Umar, Bakan Jeremiç'e "Ziyaretinizden memnun oluruz." dedi. Jeremiç'in davete sıcak baktığını dile getirmesi üzerine Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Sırp mevkidaşına hemen tarih verilmesini istedi.

Ankara ile Belgrad, Kosova krizinin iki ülke ilişkilerini daha fazla olumsuz etkilememesi için çalışmalara başladı. İlk olarak Sırp Büyükelçi Curgus, geçtiğimiz günlerde Ankara'ya dönerek görevine başladı. İlişkilerin normalleşmesi için bu bile önemli bir girişim olarak görülürken Belgrad daha cesur bir adım atıyor. Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Ahmet Suha Umar, geçtiğimiz günlerde görüştüğü Sırp Dışişleri Bakanı Jeremiç'e iki ülke arasındaki ziyaret sırasının kendilerinde olduğunu hatırlattı. Büyükelçi Umar, Bakan Jeremiç'e, "Türkiye'yi ziyaret etmenizden memnuniyet duyarız." dedi. Vuk Jeremiç de Türkiye'nin Balkanlar'da önemli roller oynadığını belirterek, ziyarete sıcak baktığını dile getirdi. Sırp Dışişleri Bakanlığı bunun üzerine Ankara'ya ziyaret talebini iletti. Bundan büyük memnuniyet duyan Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Sırp mevkidaşına hemen tarih verilmesini istedi. Bakanlık yetkilileri Sırbistan'a 17 Aralık tarihini iletti; ancak Belgrad bu tarihi erken buldu. İki bakanlık yetkilileri ziyaretin ocak sonu ya da şubat başında gerçekleşmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Belgrad hükümeti Kosova sebebiyle sorun yaşadığı ülkelerle ilişkileri normalleştirmenin bir yolu olarak bu ülkelerde büyükelçi değiştirmeyi planlıyor. Sırp Dışişleri Bakanlığı ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak için kriz dönemindeki büyükelçilerin yerine yeni yüzlerin daha başarılı olabileceğine inanıyor. Bu doğrultuda görev süresi yakında dolacak olan Büyükelçi Curgus'un yerine Ankara'ya yeni bir büyükelçi atanacak. Bu pozisyon için bazı isimler zikredilse de henüz karar verilmedi. Sırp hükümeti, Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını tanımasına tepki olarak büyükelçisini hemen geri çekmişti. Ardından Cumhurbaşkanı Tadiç, 24 Şubat'ta Belgrad'a atanan Büyükelçi Umar'a güven mektubunu sunması için aylarca randevu vermemişti. Sırbistan'ın 'travmatik bir dönem'den geçtiğini düşünen Ankara, bu tepkileri sadece Türkiye'ye karşı özel bir adım olarak görmemişti.

Sırplar, koalisyon için Babacan'dan yardım istemiş

Kosova'nın bağımsızlığından sonra diplomatik gerginlik yaşansa da Ankara ile Belgrad arasında önemli temasların yaşandığı ortaya çıktı. 11 Mayıs'ta gerçekleşen seçimlerin ardından Sırbistan'da bir türlü hükümet kurulamamıştı. Bu süreçte Belgrad'dan gelen talep üzerine Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın devreye girdiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Tadiç'in hükümet kurabilmek için 5 oya ihtiyacı vardı. Meclise giren iki Boşnak partinin de toplam 6 oyu bulunuyordu. Ancak bu iki parti arasında büyük bir çekişme ve husumet yaşanıyordu. Bakan Babacan'ın devreye girmesinin ardından Boşnak liderler Rasim Layiç ve Süleyman Uglanin koalisyon hükümetine destek verdi.

Zaman



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,225 µs