CERN hayalimiz gerçek oluyor | " /> CERN hayalimiz gerçek oluyor | "/>

En Sıcak Konular

CERN hayalimiz gerçek oluyor

10 Aralık 2008 09:25 tsi
CERN hayalimiz gerçek oluyor Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne (CERN) yıllardır tam üye olmak isteyen Türkiye’nin hayali nihayet gerçekleşiyor.

Isparta’daki uçak kazasında yaşamını yitiren Prof. Engin Arık, yıllarını bu üyeliğe adamıştı. Prof. Arık’ın eşi, Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Arık, Atom Enerjisi Kurumu Başkanı’nın CERN’e tam üyelik için resmi sürecin başladığını duyurduğunu söyledi.

CERN’e üyeliğin bedeli olarak, üye ülkenin milli geliriyle orantılı bir rakam ödeniyor. Bu kapsamda CERN’in Türkiye’ye yıllık maliyeti yaklaşık 50 milyon YTL olacak.
Bu kararın bilim alanında Türkiye için bir sıçrama olduğunu söyleyen Arık, “Türkiye, daha önce sınırlı sayıda bilim adamıyla gözlemci sıfatıyla deneylere katılabiliyordu. Ancak, tam üyelikten sonra CERN laboratuvarının artık biz de sahibi olabileceğiz” dedi.
Bilimsel araştırma ve bilim insanı yetiştirmek için bu üyeliğin çok önemli olduğunu söyleyen Arık, “Türk bilim adamları, ileri teknoloji üretme yeterliliğine sahip olabilecek, böylece kendi teknolojimizi kendimiz üreteceğiz” diye konuştu. AB üyeliğine giden yolun CERN’den geçtiğini belirten Arık, “Daha önce gözlemci olarak katıldığımız için bir makinenin yapımında rol alamıyorduk. Ancak tam üyelikten sonra her çalışmada rol alacağız” dedi.

Üyelik 3-4 yıl

Türk Fizik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş da “CERN üyeliği için Dışişleri Bakanlığı’na 20 Kasım’da yazı yazıldı. Böylece, CERN üyeliğimiz için ilk adım atılmıştır” dedi.
CERN’e üyelik aşamasının 3 veya 4 yıl süreceğini anlatan Akkuş, “Bu süreçte ülkemizdeki altyapı eksiklikleri CERN yetkilileri tarafından belirlenecek” diye konuştu.

Milliyet



Bu haber 1,026 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,948 µs