KKTC'ye emsal olur diye karşı çıkıyorlar! | " /> KKTC'ye emsal olur diye karşı çıkıyorlar! | "/>

En Sıcak Konular

KKTC'ye emsal olur diye karşı çıkıyorlar!

10 Aralık 2008 09:42 tsi
KKTC'ye emsal olur diye karşı çıkıyorlar! Kosova Büyükelçisi Bekim Sejdiu'den kendi ülkesi üzerinden, Türkiye'nin Kıbrıs sorununa düşündüren bir yorum geldi.

Kosova Cumhuriyeti, 17 Şubat’ta bağımsızlığını ilan ederek, dünyada bağımsızlığını kazanan son ülke oldu. 52 ülke tanımasına rağmen Kosova’nın uluslararası meşruiyet sorunu hâlâ devam ediyor. Bu nedenle, diplomatik ilişkileri geliştirmeye hız veren Kosova, ilk büyükelçisini kısa süre önce Ankara’ya atadı.

Büyükelçi Bekim Sejdiu (34), lisanüstü eğitimini Bilkent Üniversitesi’nde tamamladığı için Türkiye’ye ayrı bir yakınlık duyuyor.
Sejdiu, Kosova’nın bağımsızlığını hemen tanıyan Türkiye’ye nota veren Sırbistan’la ilgili olarak, “Tango iki kişiyle yapılır. İlişkilerin normalleşmesinden başka bir seçenek yok. Kosova’nın bağımsızlığı gerçeği değişemez” dedi. Sajdiu Milliyet’e özetle şu açıklamaları yaptı:

EN GENÇ BAŞKENT:

Dünyada bağımsızlığını kazanan son ülkeyiz. Kosova bağımsızlığını kazanmak için büyük bir bedel ödemiştir. Bağımsızlığımız, sadece halkımızın demokrasi isteğinin bir tezahürü değil, bölgedeki barış ve istikrar isteğinin de bir göstergesidir.
Ama, bağımsızlığın, Kosova’nın tüm sorunlarına bir çözüm olmadığını biliyoruz. Önümüzde devlet yapısının sağlamlaştırılması başta olmak üzere, yapacak çok şey var. Türkiye, Kosova’yı bağımsızlık ilanından bir gün sonra tanımıştır. Bu, ülkem için büyük bir onur.
Dünyadaki en genç başkent Priştine ile Ankara arasında diplomatik ilişkilerin kurulması tarihi bir andır.
Türkiye bizim stratejik ortağımızdır.  Tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik ilişkilerimizin yanı sıra, istikrarlı, barışçıl, demokratik ve bütünleşmiş bir bölge oluşturma konusundaki ortak vizyon Türkiye ile Kosova’yı daha da yakınlaştırıyor.

KOSOVA’NIN MESAJI:

Dünyaya vereceğimiz mesaj, Kosova’da 6 farklı etnik grubun barış ve uyum içinde yaşayacağıdır. Bu mesaj, uzun zamandır bölgede dillendirilmek isteniyor. Bu misyonu üstlenen Kosova, siyasi sistemiyle, devlet sembolleriyle, yeni bayrağıyla bu mesajı yayacak.

52 ÜLKE TANIYOR:

Şu an Kosova’yı tanıyan 52 ülke bulunuyor. Sırbistan’ın haricinde Kosova’ya sınırı olan ülkeler ve Avrupa-Atlantik ülkeleri buna dahil.
İslam Konferansı Örgütü’nden 8 ülke, Arap dünyasından Birleşik Arap Emirlikleri Kosova’yı tanıdı. Yunanistan, Güney Kıbrıs, Sırbistan ve Rusya Kosova’yı tanımayacaklarını açıkladı.
KKTC: Bazı ülkeler, Kosova’nın bağımsızlığına, KKTC için emsal teşkil etmesi veya bağımsızlığını ilan eden diğer ülkelerin Batı ülkeleri tarafından tanınmaması yüzünden karşı çıkıyor. Hükümetimin görüşü, Kosova’nın diğer hiçbir örnekle karşılaştırılamayacak olması.
Kosova sorunu, Yugoslayva’nın dağılmasından bağımsızlaştırılarak ele alınacak bir durum değil. Söyleyeceğim şudur ki, Türkiye Kıbrıs sorununda uzlaşmacı bir çözüm bulabilmek için güçlü bir kararlılık gösteriyor. Kosova bu çabaları tamamıyla destekliyor.

SIRBİSTAN’LA İLİŞKİLER:

İkili ilişkiler bölgenin istikrarı için hayatidir. Tango iki kişiyle yapılır. Trajik geçmişi arkada bırakmalıyız. Çünkü ilişkilerin normalleşmesinden başka bir seçenek yok. Kosova’nın bağımsızlığı gerçeği değişemez. Kosova, Sırbistan’la Dostluk ve İşbirliği Antlaşması imzalamak istedi ama, Sırbistan bunu geri çevirdi.
Sırplar dışındaki tüm etnik gruplar, ülkeyle tam anlamıyla bütünleşmiş durumda. Sırpların entegrasyonu için 40 yasal düzenleme yapıldı. Hükümette 2 Sırp bakan var.

BAĞIMSIZLIK MEŞRUİYETİ:

BM Genel Kurulu, Uluslararası Adalet Divanı’ndan Kosova’nın bağımsızlığının meşruiyeti hakkında görüş bildirmesini talep eden bir karar aldı.
Buna saygı duyuyorum, ama bu girişimin, Kosova’nın bağımsızlığının tanınması sürecini baltalamak ve soğuk çatışma yaratmak amacında olduğunu düşünüyorum. Ancak, Sırbistan’ın bu amaca ulaşamadığını gördük.

Milliyet



Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,119 µs