din dersi kalkabilir | " /> din dersi kalkabilir | "/>

En Sıcak Konular

Okullarda zorunlu din dersi kalkabilir

10 Aralık 2008 09:54 tsi
Okullarda zorunlu din dersi kalkabilir Alevilerin taleplerini değerlendiren Köksal Toptan'dan bayrama özel açıklamalar geldi...

Alevilerin taleplerini değerlendiren Toptan, din dersinin zorunlu olmaktan çıkabileceğini söyledi. Toptan, "Diğer yandan devletin, din eğitimi ihtiyacını karşılaması gerekir" dedi..

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, yerel seçim sürecini, yeni anayasa çalışmalarını, partilerin Alevi açılımını, zorunlu din dersi tartışmasını, çocuk istismarına karşı geliştirdiği projeyi, devletin zirvesindeki uyumun düzeyini, ekonomik krize karşı evde aldıkları önlemleri SABAH'a anlattı. Toptan, siyasetin bayram molası verdiği sırada gündeme ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı:

YENİ ANAYASA GEREKLİ

-Yerel seçimler öncesinde DTP'nin söylemlerinde sertleşme görülüyor. DTP'nin tutumu sizce nasıl?

DTP'li arkadaşlarımızın parlamentoda bulunmasından şikayetçi değilim. Fakat aynı şeyi parlamento dışı çalışmaları için söylemek mümkün değil. Orada gerilimi artıran ve kanunlara göre suç teşkil eden eylem ve söylemler geliştiriyorlar. Terör örgütü ile aralarına mesafe koymaya niyetli değiller ve bunu açıkça telaffuz ediyorlar. Yerel seçimlerde de halkın sağduyusu galip gelecektir.

-Güneydoğu'ya bir ziyaret planlıyor musunuz?

Kesinlikle. Parti ayrımı yapmaksızın gideceğim ilin tüm milletvekillerinin birlikte katılacağı bir gezi olmasını düşünüyorum.

-Yeni anayasa tekrar gündeme gelir mi?

Siyasi partiler ve toplumun konuyla ilgili tüm kesimleri yeni ve modern bir anayasa konusunda görüş birliğinde. Bu konuda adım atmamız gerekir. Şu anda yepyeni bir anayasa yapmak zor görünüyor. En azından mutlaka değiştirilmesi gereken bir takım anayasa değişiklikleri yapılabilir.

ALEVİLERİN TALEPLERİ

-Alevi derneklerinin temsilcilerini kabul ettiniz. Talepleri neler?

Önemli bölümü yürütmeyle ilgili. Yasama ile ilgili talepler bir noktada yoğunlaşıyor. Anayasa'daki din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması ile ilgili.

-Milli Eğitim Bakanlığı yaptınız. Ne yapılmalı?

Velilerin niye İmam Hatip Liseleri'ni (İHL) tercih ettiklerini tahlil edersek oradan bir sonuç çıkarabiliriz. Bakanlık dönemimde velilerin yüzde 71.5'unun, çocuklarını dinini daha iyi öğrensin diye İHL'ye gönderdikleri sonucuna vardık. Tercihlerini "imam olalım" diye yapmıyorlar. Devlet, Anayasa'nın 24. maddesinde din eğitim ve öğretimini yapmayı üstüne almış. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersini zorunlu olmaktan çıkarırsanız, çocukların din eğitimini devlet olarak karşılamak zorundasınız. Bana göre Anayasa'nın 24. maddesi korunmalı ama velilerden gelecek talepler de Milli Eğitim Bakanlığı'nca seçimli olarak karşılanmalı. O zaman İHL'ye talep de azalır.

-Devletin zirvesindeki uyum, piyasaları da yakından etkiliyor. Bu dönem uyumun düzeyi nasıl?

Devletin bütün kurumları arasında olması lazım gelen bir uyum var. Terörle mücadeleden ekonomik önlemlere kadar bu uyumu görüyoruz.

-Cumhurbaşkanı, Meclis'in yeni yasama yılı açılışında, AB reformlarının hızlandırılması mesajı verdi. Reformların yavaşladığını düşünüyor musunuz?

2007'de seçimden sonra siyasi süreç tüm dikkatleri ister istemez başka alanlara yöneltti. Ama Türkiye, AB'ye uyum çalışmalarını sürdürdü. Bunun sonucunda 130 kanunda değişiklik yapıldı. Bize eleştiri yapılıyor ama AB'de de çok fazla heyecan yok. Bizim gerçekleştirdiğimiz reformların bazılarını AB üyesi ülkelerin bir kısmı hala gerçekleştirmemiş. O nedenle Türkiye'ye haksızlık yapılmamalı.

-Siyasetin dili konusunda değerlendirmeniz olacak mı?

Yarın birbirimizin yüzüne bakamayacağımız söz ve davranışlardan herkes kaçınmalı. Hepimiz birbirimize lazımız.

-Küresel krizin Türkiye'ye yansımasını ne ölçüde hissediyorsunuz?

Şimdilik, Türkiye'yi psikolojik olarak etkilemiş görünüyor. Etkisini 2009'da hissederiz. IMF ile anlaşma yapılır ve kaynak sağlanırsa süreç daha rahat atlatılır. Bu dönemin şöyle bir faydası var. İnsanlar paralarını çok rahat ve çok kolay harcamamayı öğreniyor.

-Kadın ve çocuklara karşı şiddette, taciz, tecavüz olaylarında artış var. Ceza Kanunu'nda değişiklik yapıldı. Sorun nerede?

Çok ağır cezalar getirdik. Buna rağmen bu suçlar işleniyor. Yapılacak olan yargıyı süratlendirmek. Biz TBMM olarak dünyada bir ilk geliştirdik. Çocuk Hakları İzleme Komitesi kurduk. UNICEF tüm dünyaya önerdi. Grubu olan siyasi partilerden ve uzmanlardan kurulu bir komite bu. Bir web sayfası oluşturacağız. Çocuklar, Türkiye'nin neresinde olursa olsun bu sayfaya girerek Meclis'e şikayetlerini bildirecek. Özellikle kız çocuklarımızla ilgili pek çok sorun gizli kalıyor. Bize yapacakları müracaat, gizli kalacağı için çocuklarımızın şikayetlerini ulaştırmaları kolay olacak.

- Kızların tecavüzcüleri ile evlendirilmesi ve ilgilinin cezadan kurtulması önerildi.

Evlenmek bazı hallerde çıkış yolu olabilir. Ama diğer taraftan düşündüğümüzde tecavüz eden kişi, "Mecbur kalırsam evlenirim, cezadan kurtulurum" gibi bir rahatlık hissedebilir. Bu bakımdan, "En doğrusu şudur" demek zor.

Sabah



Bu haber 322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,387 µs