petrol için mi gidiyor? | " /> petrol için mi gidiyor? | "/>

En Sıcak Konular

Gül Irak'a petrol için mi gidiyor?

10 Aralık 2008 15:12 tsi
Gül Irak'a petrol için mi gidiyor? Irak Hükümet Sözcüsü Dabbağ “resmî programda sadece Bağdat var” derken KYB’ye göre Gül kuzeyi de gezecek. Gül’ün ay sonunda Bağdat’ın yanı sıra Erbil ve Kerkük kentlerini ziyaret edeceği Irak kaynaklarınca duyuruldu.

Resmî programsa şimdilik Bağdat’la sınırlı. Ziyaret sırasında enerji, ulaşım ve ticaret konularının masaya yatırılması bekleniyor. Ziyaret sadece Kürtleri değil, Türkmenleri de sevindirdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu ay sonunda Irak’ın başkenti Bağdat ile Kürt Yönetimi’nin denetiminde bulunan Erbil ve Kerkük kentlerini ziyaret edeceği öne sürüldü. Bağdat’taki hükümet yetkilileri, Gül’ün ziyareti için hazırlıkların sürdüğünü belirtirken, gezinin tarihi hakkında güvenlik kaygısıyla net bir tarih vermekten kaçındı.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) resmi internet sitesi Pukmedia’nın duyurduğu habere göre Abdullah Gül, bu ay sonunda önce Bağdat’a, ardından da Kürt yönetiminin merkezi sayılan Erbil ve Kerkük’e bir ziyaret gerçekleştirecek. Irak yönetimi, iki ülke arasında imzalanan “Yüksek düzeyli Türkiye-Irak Stratejik İşbirliği Konseyi” anlaşmasının ardından bu ziyaretin bir dönüm noktası olacağını düşünüyor. Hükümet Sözcüsü Ali Dabbağ’ın Taraf’a yaptığı özel açıklamada Ankara’dan kendilerine şu an için Bağdat dışında bir program bildirilmediğini söyledi ve ekledi: “Cumhurbaşkanı Gül, Bağdat dışında hangi kenti ziyaret ederse etsin, biz elimizden gelen misafirperverliği göstereceğiz.”
Bağdatlı yetkililer, Gül’ün Kuzey Irak yönetiminin kalbi sayılan Erbil ve Kerkük’e olası bir ziyaret planının olması durumunda bile, bunun güvenlik endişesiyle son ana kadar gizli tutulacağını da dile getiriyorlar.

Kürt Yönetimi, Cumhurbaşkanı Gül’ün Irak’a ziyaretinin bölge açısından önemli olduğunu düşünüyor. Abdullah Gül’ün Ermenistan’la oynanan milli maç vesilesiyle Erivan’a yaptığı geziye dikkat çeken Kuzey Irak’lı Kürtler, aynı şekilde bir sürpriz beklenti içinde, Gül’ün Bağdat’tan sonra Erbil’e geleceğine inanıyorlar.
Gül’ün Kuzey Irak’a ziyaret haberleri sadece Kürtleri değil, Türkmenleri de sevindirdi. Türkmenler, Gül’ün Kerkük’ü ziyaret etmesinin kendileri için büyük anlamlar taşıdığını belirterek, kendilerini yalnız hissetmekten kurtaracak bir ziyaret olacağını umuyorlar. Irak hükümetine yakın kaynaklar da Gül’ün ay sonunda Bağdat’a ziyaret gerçekleştireceğini doğrulayarak, “Zira ocak ayında yerel seçimler yapılacak, iç siyasetin atmosferi de gergin olabilir” tespitinde bulundular.
Gül’ün Irak ziyareti sırasında özellikle Enerji, Ulaşım ve Ticaret konularının masaya yatırılması bekleniyor. Hükümet Sözcüsü Debbağ, iki ülke arasındaki ilişkilerin son bir yılda önemli mesafeler kaydettiğini belirterek, “Türkiye Irak için Avrupa’ya açılan tek kapı. Irak da Türkiye için Körfez ülkelerine açılan en önemli kapıdır” dedi.

Türkiye TPAO için sıkı bir anlaşma istiyor

Başbakan Recep Tayyib Erdoğan’ın geçen temmuz ayında gerçekleştirdiği Bağdat ziyaretinin en somut kazanımı olarak, son dakikada imzalanan petrol anlaşması olmuştu. TPAO’nun Irak petrollerinin aranması, çıkartılması ve pazarlanmasında listeye alınması konusu gezinin en çok konuşulan konusu olmuştu. Irak Petrol Bakanın Hüseyin El Şehristani’nin TPAO’nun gücü ve kapasitesi ile bu rolü üstlenmeye yeterli olmadığına yönelik açıklamalarının ardından, anlaşma “Şarta bağlı” bir anlaşma olarak imzalanmıştı.  Yani imzalanan mevcut anlaşmaya göre TPAO’nun, bir “konsorsiyum” ile Irak petrol alanlarına girmesi öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün bu ziyaretinde bir adım daha atılarak bu anlaşmasının şarta bağlı bölümlerinin kaldırılması ve TPAO’nun Irak’ta doğrudan petrol araması, çıkartılması ve pazarlanmasında listeye girmesi bekleniyor. Öte yandan 1 Ocak 2009’tan itibaren Irak hava sahası ve kara sahasının kontrolü Iraklı makamların eline geçecek. Türk yetkililerin Bağdat ziyaretinde bu konuyu da masaya yatırmaları bekleniyor. Bağdat’taki genel kanı ise Gül’ün Irak ziyaretiyle birlikte hava operasyonları Iraklı makamlarla koordineli yapılabilecek. Zaten Irak ile imzalanan “Yüksek düzeyli Stratejik İşbirliği Anlaşması”nın güvenlik ile ilgili bölümü iki ülkenin askeri yetkililerinin ek bir protokol yapmalarına olanak tanıyor.

Taraf



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,871 µs