En Sıcak Konular

Telefon faturasını yüzde 30 indirmenin yolu

11 Aralık 2008 16:54 tsi
330 bin abone numarasını taşırken GSM operatörlerinin kampanyaları sayesinde faturalarda yüzde 30'a varan indirim yaşandı.

Numara taşınabilirliği uygulamasının başladığı 9 Kasım'dan bugüne kadar geçen bir aylık süreçte 330 bin abone numarasını başka bir GSM operatörüne taşıdı. Bu taşıma sürecinde operatörlerin yaşanan rekabet nedeniyle yaptığı kampanyalar sayesinde faturalarda da yüzde 30'a varan indirim yaşandı.
 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu 2. Başkanı Galip Zerey, cep telefonu abonelerinin numarasını değiştirmeden başka operatöre geçebilmesine olanak sağlayan numara taşınabilirliği uygulamasının 9 Kasım'da başladığını, 1 aylık dönemde yaklaşık 420 bin kişinin numarasını taşımak için başvurduğunu açıkladı. Zerey, “Yaklaşık 330 bin kişinin numarası taşındı. 90 bin kişinin talebi ise bilgi ve belge eksikliği gibi çeşitli nedenlerle reddedildi. Numara taşıma işlemleri ortalama 1.5 günde tamamlanıyor” dedi.

GSM operatörlerinin numara taşınabilirliği uygulaması öncesinde çeşitli kampanyalar başlattıklarını da anlatan Zerey, “Operatörlerin, numara taşınabilirliği uygulamasına paralel düzenlediği kampanyalar nedeniyle abonelerin fatura bedeli düşüyor. Benim fatura bedelim yüzde 30 düştü. Faturalar daha da düşecek” diye konuştu.
 
Numara taşıma işleminde, operatörünü değiştiren aboneler arandığında çağrıyı yapanlara “uyarı tonu” verildiğini hatırlatan Zerey, sistemin işlediğini ve “sesli anons” sistemine ihtiyaç duyulmadığını ifade etti.

ARABAĞLANTI DÜŞECEK
 
Her yılbaşında arabağlantı ücretlerinin yeniden belirlendiğini söyleyen Galip Zerey, 2009 başında arabağlantı ücretlerinin Kurul kararıyla düşürüleceğini ifade etti. En yüksek arabağlantı ücretinin Avea'da olduğunu ve bunun Avea'nın lisans bedelinin yüksekliğinden kaynaklandığını vurgulayan Zerey, şöyle devam etti:
 
“Arabağlantı ücretleri düşünce maliyetler de düşüyor. Bir iki sene sonra da arabağlantı ücretleri eşitlenecek. Yılbaşından sonra arabağlantı ücretlerinin düşmesiyle faturalar biraz daha düşer. Fatura bedelleri düşmesine rağmen şirketlerin geliri azalmıyor, konuşulan dakika artıyor, abone sayısı artıyor. Bugün itibarıyla yıllık konuşma dakikası 100 milyardır. Bu kampanyaların ve tarife paketlerinin etkisi. Bugün 66 milyon mobil abone var. Penetrasyon (mobil aboneliğin nüfusa oranı) yüzde 93'ü geçti. 3G ile bu kullanım çok daha fazla artacak.”



Bu haber 774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,306 µs