En Sıcak Konular

En büyük seçmen artışı Doğu’da

12 Aralık 2008 12:12 tsi
Şanlıurfa’da 553 bin olan seçmen sayısı yüzde 41 artarak 779 bine yükseldi. Gaziantep, yüzde 35 ile ikinci oldu. İstanbul’daki seçmen artışı 1 milyon 422 bin, İzmir’de ise 270 bin

Milliyet gazetesi, 29 Mart 2009’da yapılacak mahalli seçimde dikkate alınacak olan ve bir önceki yıla göre yaklaşık 6 milyon fazla çıkan seçmen sayısının, hangi illerde ne kadar arttığı bilgisine ulaştı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 22 Temmuz 2007 ve 2009 mahalli seçimleri için siyasi partilere gönderdiği listelerin karşılaştırılması sonucu, resmi olmayan verilere göre, il bazında en büyük seçmen farkı yüzde 40.99 artışla Şanlıurfa’da yaşandı. 2007’de 553 bin 031 seçmenin oy kullandığı Şanlıurfa’da oy kullanacakların sayısı 226 bin 671 kişi artarak 779 bin 702’ye yükseldi.

Erzincan'da seçmen sayısı düştü
Doğu ve Güneydoğu illerinde seçmen sayısında ciddi artış olması dikkati çekti. Şanlıurfa’nın ardından en çok artış yaşanan ikinci il yüzde 35.3’le Gaziantep oldu. Ağrı, Bitlis, Mardin, Muş, Van, Şırnak, Batman illerinde de dikkat çekici artışlar yaşandı.

İstanbul’daki seçmen artışı da 1 milyon 422 bin 260 olarak gerçekleşti. 2007’de 7 milyon 407 bin 133 kişinin oy kullandığı İstanbul’da, 2009’da yüzde 19.02 artışla 8 milyon 829 bin 393 kişi oy kullanacak.

CHP’nin seçmen kaydırıldığı iddiasında bulunduğu İzmir’de 2007’de 2 milyon 527 bin 950 seçmen oy kullanırken, 2009’da oy kullanacak seçmen sayısı 2 milyon 795 bin 20’ye ulaştı.

İzmir’de seçmen artışı 267 bin 70 olarak gerçekleşti. Ankara’da seçmen artış sayısı da 339 bin 762 oldu. Çankırı, Erzincan ve Bayburt’ta ise seçmen sayısı düştü.

AKP’li 26 il başkanı istifa etti
AKP il başkanlarının yaklaşık üçte biri 29 Mart 2009’da yapılacak yerel seçimler için istifa etti. Milliyet’in yaptığı teşkilat araştırmasında, il başkanlarının belediye başkanlığına yönelişleri ortaya çıktı. 81 ilin 26’sında AKP il başkanları belediye başkan aday adaylığı için 1 Aralık’ta istifa etti. Ayrıca, birçok il yönetiminden de belediye meclis üyeliği için istifalar oldu.

Şanlıurfa AKP İl Başkanlığı’nı iki yıldır sürdüren Mehmet Ekinci, 4 yıldır partide çalıştığını belirterek, “Bunca yıldır Şanlıurfa’da parti içindeki çalışmalarımdan sonra Başbakan’a artık Şanlıurfa’ya hizmet etmek istediğimi anlattım. O da bunu uygun gördü ve aday adayı oldum” diye konuştu.

Malatya İl Başkanı Ahmet Çakır, “Demokratik bir süreç ve yarışa talibiz” dedi. Giresun İl Başkanı Ayhan Akten, teşkilat ve parti büyükleri ile yaptığı istişare sonunda belediye başkanlığı aday adaylığı için istifa ettiğini ifade etti. Kahramanmaraş İl Başkanı Atıf Şirikçi, amacının, Kahramanmaraş’a hizmet olduğunu belirterek, “Demokratik bir yarış olacağına inanıyorum” dedi. Ordu İl Başkanı Fatihhan Ünal, “4.5 yıl bu görevi onurla taşıdım. 19 ilçe arasında mekik dokudum. Bu başarıyı yerel seçimlerde de tekrarlamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Afyonkarahisar İl Başkanı Burhanettin Çoban, “Belediyecilik konularında değişimi ve yenileşmeyi sağlayacağıma inanıyorum” dedi.

Osmaniye İl Başkanı Ali Binboğa da “Hizmetlerimizi belediye başkanı olarak sürdürmek istiyorum” diye konuştu.

Gazeteport



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,674 µs