En Sıcak Konular

Mustafa filmindekiler tehcir sahneleri mi?

12 Aralık 2008 20:13 tsi
Ünlü yönetmen Mustafa Altıoklar, Söz Sende'de Balçiçek Pamir'in sorularını yanıtladı.

Mustafa filmiyle ilgili eleştirileri, Can Dündar'ın dramatik kamera kullanımına dair bilgi birikiminin olmamasından kaynaklandığını söyleyen Altıoklar, "Sadece bu kadar da değil. Bu çok önemli bir etken. Açılış sahnesi bile gerilim filminin açılış sahnesi gibi. Sıradan filmler için bu önemli değil. Ama bir şey söylemek istediğiniz filmlerde bu önemlidir. Bu sinemotografik değerlerin kullanılmasıyla ilgili bir sıkıntı."

Altıoklar, filmin içeriğiyle ilgili de  "Dökümanter çekiyorsanız sizin yorum yapma şansınız yoktur. Yorum yaparsanız da yorumun size ait olduğunu söylemeniz gerekiyor." dedi.

Filmin bir sahnesinde Atatürk'ün Doğu yolculuğunu Mustafa Kemal'in gözünden gösterildiğini ve karlı bir dağ eteği üzerinde cesetlerin olduğunu örnek gösteren Altıoklar, "Can Dündar, Mustafa Kemal'in günlüğünden kendi sesiyle anlatıyor: 'Doğuya giderken insan ölüleri gördüm. Muhacir ölüleri gördüm, diyor, bir kadın ölüsü gördüm, diyor...' Bunlar Mustafa Kemal'in günlüklerinde gerçekten var. Aradan bazı cümleleri Can çıkarmış. Kısaltmak için bazı cümleleri tabi ki çıkartabilirsiniz. Ama çıkartılmaması gereken cümleler vardı. Çünkü, 'Doğuya giderken' diyorsunuz, 'muhacir' diyorsunuz, 'ceset' diyorsunuz... Bunların hepsi Ermeni tehcirine dair yapılan göndermeler. Şimdi 1915'tir Ermeni meselesi. Sinemada ses ve görüntü, kitapta ise sadece kendi iç sesiniz vardır. Sinemada iki duyu organımız var. Ses, muhacir diyor, 1916 diyor, görüntüde ise yan yana cesetler. Mustafa Kemal'in gözünden Ermeni tehcirinde ölenleri gösteriyor gibi. 'Mustafa Kemal de şahit oldu' diyor, böyle gösterildiği zaman. "

"Tehcir sırasında çok sayıda Ermeni öldü. Keşke olmasaydı." diyen Altıoklar şöyle devam etti:  "Siz bunu 'Mustafa Kemal şahit oldu' sinematografisiyle düşürürseniz, üstüne de Mustafa Kemal'in güncesini koyarsanız, üstelik o günceden '3 islam kadınının kesik başını gördüm' cümlesini de çıkarırsanız...İçerikle ilgili tartışılması gereken bunlar. Yoksa Atatürk'ün içki içtiğini bilmeyen yok. "

HaberTürk



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,086 µs