Yunan ordusu alarmda | " /> Yunan ordusu alarmda | "/>

En Sıcak Konular

Yunan ordusu alarmda

13 Aralık 2008 09:11 tsi
Yunan ordusu alarmda Şiddet eylemlerinin orduya yöneleceği endişesi nedeniyle Yunan deniz, kara ve hava kuvvetlerindeki tüm üslerde "sarı alarm" verildi.

Yunan medyası artık olaylardan "Öğrenci intifadası" diye bahsediyor.

Yunanistan'da yarın bir haftası dolacak şiddet olayları karşısında silahlı kuvvetler "sarı alarma" geçti. Ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi Ta Nea’ya göre, şiddet eylemlerinin orduya da yönelmesi olasılığı düşünülerek, deniz, kara ve hava kuvvetlerindeki tüm üslerde güvenlik önlemleri arttırıldı. Nöbetçilere takviye mermi dağıtıldı, şüpheli görmeleri durumunda derhal amirlerine bilgi vermeleri emredildi. Şiddet olaylarının merkezi başkent Atina’da, polisin elindeki gözyaşartıcı gazlar tükendi.

Askeri tesisler dışındaki çöp bidonları ile terk edilmiş otomobillerin de uzaklaştırılması talimatı verildi. Yunanistan’ın tüm dünyadaki büyükelçilik ve konsolosluklarına da güvenlik önlemlerini arttırmaları talimatı gönderildi.

Özür de fayda etmedi

İçişleri Bakan yardımcısı ve genelkurmay eski başkanı Panayotis Hinofotis 16 yaşındaki gencin ölümü için resmen özür diledi. Buna rağmen ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri protesto gösterilerini dün de sürdürdü. Atina yeni çatışmalara sahne olurken, Selanik’te bir grup anarşist muhafazakar Makedonia gazetesini bastı.

Öğrenciler, polise taş ve sopalarla saldırdı. Öte yandan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, kaos ortamını "genç neslin yarını için endişe ve arayışlarından yararlanan profesyonel eylemcilerin işi olduğunu" söyledi.

Karamanlis, "güçlü bir hükümet işbaşındadır" diyerek erken seçim ve istifa senaryolarını yalanladı. Polis memuru Krokoneas’ın savunmasını üstlenen ve "Gencin ölmesi Allahın emri idi" diyen avukat Alekzis Kuyias’ın ofisine taşlarla saldırdı. Ofiste önemli hasar meydana geldi.

CHP’li Ersin’den kelebek etkisi uyarısı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, Yunanistan olaylarını değerlendirdi. CHP’li Ahmet Ersin, olayları, filmlere de konu alan ve "dünyanın bir bölgesindeki en küçük hareketin, uzuk bir başka bölgede de değişimlere neden olabileceğini" öngören "kelebek etkisine" benzetti. Ersih şöyle konuştu: "Bu olaylardan beri düşünüyorum, bu tür şeyler kelebek etkisi yapar ve Türkiye’ye de yansıyabilir. Emniyet korku salmak yerine saygı uyandırmalı. Yunanistan’daki olayın benzeri bizde yaşansa çok daha vahim sonuçlarla karşılaşırız. Çünkü orada polis eğitimli ve vatandaşı polise saygılı. Hükümet bu teşkilatı ele almalı.

Halide İncekara (AKP): Bizim toplumumuz Avrupa toplumlarına çok benzemiyor. Olaylara daha soğukkanlı bakmasını biliyor.

Çetin Soysal (CHP): Bizde yakın zamanda buna benzer 4-5 olay yaşandı. Yunanistan’da ise greve kadar uzanan protestolar oldu. Bizde bunların yaşanmasını dilemem.

Başbakan Erdoğan Karamanlis’i aradı

AB zirvesi için Brüksel’e giden Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’i telefonla arayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaşamını polis kurşunuyla yitiren 16 yaşındaki genç için üzüntüsünü dile getirdi.

Yunanistan’da yayınlanan gazeteler, iki liderin olaylara ilişkin gelişmeler üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını yazdı.

Hürriyet



Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,028 µs