Mini bir anayasa | " /> Mini bir anayasa | "/>

En Sıcak Konular

Üçüncü yol: Mini bir anayasa

13 Aralık 2008 14:04 tsi
Üçüncü yol: Mini bir anayasa Sivil Anayasa ve Uzlaşı Komisyonu başarısız oldu. Anayasa Mahkemesi sınırları çizdi. AKP pes etti mi?

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkında ki kapatma davası ile türbanı üniversitelerde serbestini öngören anayasa değişikliği ile ilgili gerekçeli kararından sonra, yeni bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu savundu. Kuzu, “Adalet Bakanlığı’nda şu anda bir anayasa çalışması var. Hükümet ve Meclis iktidarıyla muhalefetiyle bu çalışmalar çerçevesinde ortak bir nokta yakalamak zorunda. Eğer yeni bir anayasa yapılamıyorsa, hiç olmazsa mini paketlerle geliştirelim. Başka çare de yok" dedi

"BU SAATTEN SONRA YAPILACAK TEK ŞEY"

Kuzu, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Anayasada kısmi değişiklik yapılabileceğini, sil baştan yeni bir anayasa değişikliğinin mümkün olmadığını dile getirdi. 22 Temmuz seçimlerinden sonra akademisyenlere hazırlatılan “Sivil Anayasa’nın" gerçekleşmediğini, Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın, “Anayasa Uzlaşı Komisyonunun Kurulması" yönündeki çağrılarının da sonuçlanmadığını hatırlatan Kuzu, şöyle dedi:
“Bu saatten sonra yapılacak olan ne? Kala kala elimizde üçüncü bir yol kaldı. O da, mini bir anayasa hazırlamak. Anayasa, şu ana kadar 13 kez değişti, aşağı yukarı 70 madde değişti. İyi de sonuç aldık. Olumlu değişikler oldu. Bunun üzerine yeni maddeler ilave edilebilir. Mesela ’Ombudsmanlık’ dediğimiz, hakem kurulu, bu gelebilir. Bu konuda partiler arasında sorun yok. O konuda bir problem olmaz, bu olabilir. Türkiye milletvekilliği var. 550 milletvekilinin, 100’ü siyasi partilerin aldığı oy oranına göre seçilmesi esası. Bunda da çok fazla problem çıkacağını sanmam. Oturup konuşulabilir.
İşin özü, bir mini paket olabilir. Benim kanaatim, eğer yeni bir anayasa yapılamıyorsa, hiç olmazsa mini paketlerle geliştirelim. Başka çare de yok. Bir şeyin tamamını elde edemiyorsak, bir kısmını elde edelim. Bunu da kar saymak lazım."

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ HAZIRLIĞI

Öte yandan, Adalet Bakanlığı’nın, AB’nin istediği yargı reformu konusunda özellikle Anayasa değişikliği ile hayata geçirilecek hususlar üzerinde bir ekibin çalıştığı kaydedildi. Hükümet tasarısı olarak Ocak ayında Meclis’e sunulması beklenen tasarının Meclis Anayasa Komisyonu’nda da bazı düzenlemelerin muhalefet partilerinin önerileri doğrultusunda genişletilebileceği ifade ediliyor.
Adalet Bakanlığı’nda çalışmaları devam eden Anayasa değişikliği paketinde, yürütme ve yargıya ilişkin düzenlemeler, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin yeniden düzenlenmesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda yapılacak değişikliklerinde yer aldığı pakette, Anayasa Mahkemesi’nin iki ayrı daire halinde çalışması ve Yüksek Mahkeme’ye Meclis’in de üye seçmesi gibi görüşlerinde değerlendirildiği ifade ediliyor.

Milliyet



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,039 µs