En Sıcak Konular

Türkler nükleer silahsızlanmadan yana

13 Aralık 2008 12:29 tsi
Türkiye’de halkın yüzde 55’sinin, tüm nükleer silahların ortadan kaldırılmasını öngören uluslararası bir anlaşmanın yapılmasına büyük bir destek verdiği belirlendi.

Buna karşın, yüzde 65 olarak ölçülen, söz konusu anlaşmaya çeşitli derecelerde destek veren Türklerin oranının, bölge ülkelerinden İran ve İsrail dahil, bölge ülkelerinden düşük olması dikkat çekti.

World Public Opinion tarafından 21 ülkede gerçekleştirilen bir araştırma dünya çapında halkın tüm nükleer silahların yok edilmesini öngören uluslar ararası anlaşmanın yapılmasından yana tutum aldığını gösterdi.

19 bin 142 kişinin katıldığı araştırmanın yapıldığı 21 ülkeden 20’sinde nükleer silahları olan ülkelerin aşamalı olarak ortadan kaldırmayı, henüz bu tür silahları olmayan ülkelerin ise geliştirmemeyi taahhüt edeceği uluslar arası anlaşmanın yapılmasına yüzde 62-93 arasında değişen oranlarla destek verdi. Anlaşmaya karşı çıkanların oranı ise, yüzde 16 olarak hesaplandı.

Pakistan’da yüzde 46’da kalan nükleer silahsızlanmasını öngören bir anlaşmayı destekleyenlerin oranı Türkiye’de yüzde 65 olarak hesaplandı. Türklerin yüzde 55’si anlaşmaya çok güçlü bir destek verdi. Anlaşmaya karşı çıkan Türklerin oranı ise yüzde 10’da kaldı.

Buna karşın, Türkiye’de söz konusu anlaşmaya çeşitli derecelerde destek veren yüzde 65’lik çoğunluğun, Pakistan dışındaki Orta Doğu bölgesinde en düşük oranı olması da dikkat çekti.

Anlaşmaya destek, Mısır’da yüzde 85, Filistin’de yüzde 70, İran’da yüzde 68, İsrail’de yüzde 67 düzeyinde gerçekleşti.

Bu arada, büyük miktarda nükleer silahları olan beş ülkede bu tür silahlarının aşamalı olarak tamamen kaldırılmasından yana çok büyük çoğunluklar ortaya çıktı. Nitekim bu oran, ABD’de yüzde 77, Rusya’da yüzde 69, Çin’de yüzde 85, Fransa’da yüzde 86 ve İngiltere’de yüzde 81’yi buldu.

Gazeteport



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,928 µs