Somali'ye mi? | " /> Somali'ye mi? | "/>

En Sıcak Konular

Mehmetçik Somali'ye mi?

13 Aralık 2008 18:02 tsi
Mehmetçik Somali'ye mi? Ban Ki-moon Türkiye'den, Somali'deki durumu kontrol altına almak amacıyla bu ülkeye asker talep etti...

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Somali'deki durumu kontrol altına almak amacıyla bu ülkeye BM şemsiyesi altında asker gönderme önerisini Türkiye'nin geri çevirdiğini açıkladı.
Diplomatik gözlemcilere göre Somali gibi Müslüman olan NATO üyesi Türkiye'nin 10 bin kişilik BM barış gücüne liderlik yapmasını uman BM Genel Sekreteri'nin bu hayalinin de boşa çıktığını ifade ediyor.

Türkiye daha önce de 1993 yılında Somali barış gücüne asker vermiş, bir süre de bu güce komutanlık etmişti. Ancak 1994 yılında ABD'nin bu ülkeyi apar topar terk etmesinden sonra Türkiye ve diğer ülkeler de Somali'den ayrılmıştı.

Geçtiğimiz ay BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan bir raporla 17 yıldır otorite boşluğu bulunan Somali'ye BM barış gücü gönderilmesi talep edilmişti. Somali'deki Batı yanlısı Geçici Hükümet de çok yetersiz kalan Afrika Barış Gücü'nün yerine ülkeye BM gücünün gönderilmesini istiyor.

Son aylarda Somali açıklarındaki korsanların uluslararası gemi taşımacılığına büyük zarar vermesi üzerine harekete geçen Batılı ülkeler bir yandan bölgeye savaş gemileri gönderirken, diğer yandan da yıllardır kendi kaderine terk ettikleri bu ülkeye karadan ve havadan operasyon düzenlemeyi planlıyor.

2006 yılı ortalarında Somali'de kontrolü ele geçiren İslami Mahkemeler Birliği (İMB) adlı grup ABD ve Etiyopya tarafından devrilmiş ve ülke yeniden kaosa terkedilmişti. Ancak son dönemde İMB'nin kurulması planlanan koalisyon hükümeti içinde yer alacağını açıklamasına rağmen bu kez Şaab adlı hareketin ortaya çıkması Batılı ülkeleri tedirgin ediyor.

Etiyopya geçtiğimiz günlerde Somali'den yılsonuna kadar çekileceğini açıklamasına rağmen, gözlemciler bunun çok zor olduğunu ifade ediyor. Ülkede Etiyopya işgal birliklerinin yanı sıra Uganda öncülüğünde 3 bin 200 kişilik Afrika barış gücü de bulunuyor. Ancak tüm bu güçler sadece başkent Mogadişu'nun küçük bir kısmını kontrol altında tutabiliyor.

Gözlemcilere göre BM'nin talep ettiği barış gücünde yer almak için hiçbir ülkenin talepte bulunmadığını belirtiyor. Ancak sadece ABD'nin hava desteği ve lojistik yardımla maddi katkıda bulunmayı önerdiği söyleniyor.

Irak ve Afganistan'daki fiyaskoların yanı sıra Somali'de daha önce yaşanan kaçışın da ülkelerin Somali'deki barış gücüne katılma konusunda isteksiz davranmalarına sebep olduğu ifade ediliyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeliğine seçilen Türkiye 2009/2010 döneminde görev alacak. Türkiye'nin başta komşu ülke Irak olmak üzere Afganistan, Somali, Sudan, Filistin ve Lübnan gibi İslam dünyasını çok yakından ilgilendiren konularda aktif bir politika izleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

8SUTUN



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs