En Sıcak Konular

Gül'ün ziyareti kime mesaj veriyor?

13 Aralık 2008 18:49 tsi
Gül'ün ziyareti kime mesaj veriyor? Ankara oyunu bozmak için teyakkuzda! Peki bu oyun ne?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önce Bağdat'a ardından da Kerkük’e gitmeye karar verdi. Bu kararı Irak Cumhurbaşkanı Talabani açıkladı. Peki, bu sürpriz karar ne zaman açıklandı? Kerkük’te gerçekleşen kanlı saldırıdan sonra… Anlaşılan birileri oyun kuruyor: Ankara o oyunu bozmak için teyakkuzda! iyibilgi özel

Kerkük’teki Abdullah Restoran’da düzenlenen intihar saldırısı Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisinden yetkililerle aralarında Türkmenlerin de bulunduğu Kerküklü grupların barış yemeğine karşı yapıldı. Çünkü bölgen gelen haberler 31 Ocak’taki yerel seçimler öncesi kentteki tansiyonu düşürmeye yönelik adımların atıldığı yönünde.

 

Kanlı bir saldırının hedefi haline gelen barış görüşmeleri elbette kesintiye uğramadı. Bugün Kerkük’te Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani Türkmenlerin önde gelen isimleriyle bir araya geldi ve sorunlarını dinledi. Türkmenlerin sorunlarını not eden Irak Cumhurbaşkanı bu sorunların çözümü için bizzat kendisinin devreye gireceğini ve ilgileneceğini açıkladı. Toplantıdan ayrıla Türkmenler “daha önce Talabani’den bu sözleri duymuştuk” deseler de bu kez konjonktürdeki değişimin sorunlarının çözümü için farklı bir dönemin başladığını hissettiklerini söylüyorlar.

 

Zira Irak’ta ve Kuzey Irak’ta artık hiçbir şey eskisi gibi değil. ABD’nin 2011’de Irak’tan çekileceği kesinlik kazandıktan sonra kendi ayakları üzerinde durma kabiliyeti kazanmaya çalışan Bağdat yönetimi Kuzey Irak ile bazı sonlar yaşıyor. Üstelik Kuzey Irak’taki Kürtler, Şiiler, Araplar ve Türkmenler de kendi aralarında çekişme yaşamakta.

 

Ancak Kuzey Iraklı Kürtlerin eskisi gibi güçlü olmadığı gözlerden kaçmıyor. 31 Ocak’ta yapılacak yerel seçimlerden nasıl bir sonuç çıkacağı, Kerkük özelinde seçimlerin yapılıp yapılmayacağı henüz netleşmedi. İşte bu yüzden Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani etnik unsurlar arasında barış görüşmeleri yapıyor. Kerkük özelinde tansiyonun yükseldiğini gören Talabani, seçimlerin sorunsuz aşılması için barış kampanyası başlatmış durumda.

 

Elbette şu ayrımın altı kalın bir şekilde çizilmeli. ABD Irak’tan çekilmeye hazırlanırken ülkede yaşanan en önemli dönüşümün işareti bu görüşlerin ve barış ayışının Barzani tarafından değil, bizzat Cumhurbaşkanı Talabani tarafından yürütülüyor oluşu. Cumhurbaşkanı Talabani’nin makamının sorumluluğunu taşıdığı, yeri geldiğinde Barzani yönetimine sert çıktığını hatırlatalım. Diğer yandan bu Türkiye ile diyalog çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin Kuzey Irak’a yaptığı açılımlar terör örgütü PKK’ya karşı yapılan üçlü toplantıya Kuzey Irak’tan yetkililerin katılmasıyla da netlik kazanmıştı. Bu açılımların farkında olan Celal Talabani’nin Kerkük’teki özellikle Türkmenlerle geliştirmeye çalıştığı diyalog da yeni bir aşama olarak kaydediliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önce Bağdat’a ardından da Talabani ile Kerkük ve Erbil’e gerçekleştireceği üst düzey ziyaret de buna eklenmesi gereken gelişmelerden.

 

Elbette Cumhurbaşkanı Gül’ün Bağdat ve Kerkük ziyareti daha önce konuşulan bir şeydi. Ancak Kerkük’teki barış yemeğinin terör saldırısına maruz kalmasının ardından Talabani’nin “Cumhurbaşkanı Gül ile Kerkük’e gideceğiz” şeklindeki açıklaması dikkatlerden kaçmadı. Barış yemeğini hedef alan terörün bölgenin normalleşmesinden rahatsızlık duyanların eseri olduğu biliniyor. Olağan şüpheliler arasında ABD’nin gerisinde çatışan bir Irak bıraktığı izlenimini oluşturmaya çalışan El Kaide, oluşacak barış ortamında yaşam fırsatı bulamayacak olan PKK ve barış ortamından değil içere çatışan Irak’tan yarar sağlayan bazı bölge devletleri bulunuyor.

 

Talabani’nin Türkmenlerle bir araya gelerek onlara çeşitli sözler vermesi ve kalplerini kazanmaya çalışması normalleşme için atılmış bir adım olarak niteleniyor. İşte Cumhurbaşkanı Gül’ün Bağdat’a ardından da Kerkük’e yapacağı ziyaretin Talabani’nin bu adımlarını destekleyici mahiyette olduğunun altı çiziliyor. Elbette barışa çomak sokan kimi terör örgütleri ve olağan şüpheli devletlere karşı…

 

iyibilgi.com



Bu haber 1,240 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,937 µs