En Sıcak Konular

Bakan Şimşek: Kriz geçecek ama...

13 Aralık 2008 23:15 tsi
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, geçmişle karşılaştırılamayacak krize dayanıklı hale geldiğini belirterek işadamlarına Türkiye'nin geleceğini anlattı.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, küresel finansal krize bağışıklığı bulunmasa da geçmişle karşılaştırılamayacak denli dayanıklı olduğunu vurgulayarak ''Bu kriz gelip geçecek ama Türkiye'nin dinamizmi, yüksek büyüme potansiyeli ve parlak geleceği sürecek'' dedi.

Belçika Türk İşadamları Derneği'nin (BETİAD) davetlisi olarak Avrupalı Türk girişimcilere küresel finansal kriz ve etkilerini anlatarak Türkiye'deki yatırım fırsatları hakkında bilgi veren Mehmet Şimşek, basın mensuplarını sorularını yanıtladı.

Avrupalı Türk işadamlarıyla son 2 günde oldukça verimli toplantılar yaptıklarını anlatan Şimşek, ''Türkiye, sadece içerideki değil dışardaki temsilcileri yoluyla da önemli bir aktör hakline gelmeye başladı. Bu, son derece sevindirici. Çünkü Avrupa'da çok ciddi bir girişimci ruhu var. Burada yerleşik Türkler ile temsil edilen bir girişimcilik ruhu. Türk vatandaşlarımızın yaşadığı ülkeler için bu önemli bir değer, Türkiye için de önemli kazanım'' diye konuştu.

İşadamlarıyla küresel ekonomik sıkıntılar, Türkiye'deki yatırım fırsatları ve Türk ekonomisinin katettiği mesafe hakkında ''ufuk turu yaptıklarını'' belirten Şimşek, toplantıların ana gündeminin Varlık Barışı Yasası olmadığına işaret etti.

Şimşek, şöyle konuştu:

''Varlık Barışı'nın esas hedefi Türkiye'de yerleşiklerin dışarıda tuttuğu parayı Türkiye'ye geri getirmesine yönelik. Zaten Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye kendi varlıklarının getirip yatırım yapmasının önünde bir engel yok. Türkiye'de yerleşiklerin offshore hesaplarda, dışarıdaki vergi cennetlerinde tutukları imkanların Türkiye'ye geri kazandırılması amacını taşıyor.

Ayrıca içerde de sistem dışında tutulan varlıkların sistem içine sokulması. Çok cüzi bir vergi karşılığında biz buna imkan sağladık. Gezimin esas amacı Türkiye'deki orta ve uzun vadeli yatırım imkanlarını tartışmak, farkındalık yaratmak.''

Avrupa'daki Türk girişimcilerin önemli bir birikim ve dinamizme sahip olduklarını dile getiren  Şimşek, ''Biz onların Türkiye ile yakın çalışmalarını istiyoruz. Çünkü Avrupa'daki KOBİ'ler gerek sermaye erişimi, gerek pazarlama, gerekse de dünyayı izleme anlamında önemli bir mesafe katetmiş noktadalar. Türkiye'deki firmalarda da muazzam bir esneklik, bir dinamizm ve bir girişimcilik ruhu var. İkisini biraraya getirmeye çalışıyoruz. Bu araya getirmede eğer Türk işadamlarımız Avrupa'daki diyaloglarını kullanıp Avrupa ile Türkiye arasında bu anlamda köprü olurlarsa, bu Türkiye için kazanımdır'' dedi.

Şimşek, küresel krizin gelecek dönemde Avrupa ve Türkiye arasındaki ticareti nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine şunları kaydetti:

''Tabii Avrupa Birliği Türkiye'nin en büyük dış ticaret ortağı. Her ne kadar bugün itibariyle Avrupa'nın önemi birkaç yıl öncesine göre bir miktar azaldıysa da Avrupa bizim için çok önemli. İhracatımızın yüzde 50'ye yakınını Avrupa'ya yapıyoruz. Yalnız şöyle birşey var. Türkiye, gerek pazar çeşitlendirmesi, gerekse de ürün çeşitlendirmesi yoluyla küresel krize duyarlılığını geçmişe göre azalttı. Biz, 2000 yılında yaklaşık 170 ülkeye ihracat yapıyorduk, şimdi yaklaşık 218 ülke ve pazara ihracat yapıyoruz. Yani biz o anlamda bir pazar çeşitlendirmesine gittik. Buna ek olarak mesela 200 yılında bizim en çok ihracat yaptığımız 5 ülkenin toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 50'yken bugün yüzde 34'lere düşmüş durumda.

Bu neyi ifade ediyor? Bizim birkaç pazara olan bağımlılığımızın azaldığını ifade ediyor. Dolayısıyla bu türden küresel krizlere karşı nisbi olarak daha dayanıklı, daha hazırlıklı olduğumuzu gösteriyor. Şunu da kabul etmek lazım. Her zaman söylüyorum. Dünya, 1929 buhranından bu yana en büyük buhranını yaşıyor. Bu bizi ticaret ve finansman kanalıyla olumsuz etkiliyor. Şu anda Avrupa, Japonya ve Amerika resesyonda. Biz bu bölgelere mal satıyoruz. Dolayısıyla buralardaki talep daralması bizim ihracatımızı, istihdamımızı ve büyümemizi olumsuz etkiliyor. Aynı şekilde geçmişte Türkiye'nin tasarruf açığını kapatmaya yönelik kaynak olarak gördüğümüz birçok yer şu anda tıkanmış durumda. Bankalar, büyük bilanço tahribatına uğramış durumda. Yani bunları da kabul etmek lazım. Türkiye bu krize bağışık değil, Türkiye daha dayanıklı. Geçmişle karşılaştırılamayacak kadar çok daha dayanıklı. Bir de şunu vurgulamakta fayda var. Bu kriz gelip geçecek ama Türkiye'nin dinamizmi, yüksek büyüme potansiyeli ve parlak geleceği sürecek. Türkiye, Avrupa'nın büyüme motorudur.''

Avrupa ekonomisi açısından da Türkiye'nin büyük önem taşıdığını vurgulayan Şimşek, ''Bu önem giderek daha fazla takdir ediliyor. O nedenle Avrupa'nın Türkiye'ye ilgisi muazzam düzeyde artmış durumda'' dedi.

Şimşek, ''Türkiye, giderek Avrupa ile yakınlaşan, Avrupa ile arayı kapatan ve o anlamda risk primi düşen bir ülke. Aynı zamanda Türkiye çok genç bir nüfusa sahip ve çok yüksek bir büyüme potansiyeline sahip. Ve o anlamda da Türkiye çok cazip bir ülke'' diye konuştu.

aa



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,321 µs