'derin' şüphe | " /> 'derin' şüphe | "/>

En Sıcak Konular

Trabzon cephaneliğinde 'derin' şüphe

14 Aralık 2008 11:42 tsi
Trabzon cephaneliğinde 'derin' şüphe Alman yapımı bombaların Ergenekon bağlantısı araştırılıyor...

Trabzon cephaneliğinde Ergenekon şüphesi 

Ergenekon bağlantısı araştırılıyor.

Eylem hazırlığı korkusu

ERGENEKON terör örgütünün sembolü haline gelen ‘el bombaları’nın daha önce Dink ve Santoro cinayetleriyle gündeme gelen Trabzon’da da ele geçirilmesi ‘Ergenekon Trabzon’da eylem mi yapacaktı’ sorusunu akla getirdi. Trabzon’da önceki gün yapılan operasyonda ele geçirilen 8 savunma tipi el bombasının, Ergenekon bombaları gibi Alman menşeili olması üzerine polis, gözaltına alınan 4 kişinin ve patlayıcıların terör örgütü ile bir bağlantısı olup olmadığının belirlenmesi için araştırma başlattı. Trabzon Valisi Nuri Okutan, il merkezi ve Yomra İlçesi’nde, 5 ayrı yere eş zamanlı düzenlenen operasyonla ele geçirilen el bombalarının Ergenekon ile bağlantısı olup olmadığı konusunda şunları söyledi: ‘Ergenekon ile ilgi değildir demek çok kolay değil. Biz ciddi ciddi bütün ihtimalleri dikkate alıyoruz. Her an herşey ortaya çıkabilir’ dedi.

‘Bizim elimizdeki kısım yeni gelmiş ama başka yerlerde de olabilir onu bilmiyorum’ diyen Vali Okutan, ‘Burada bu kadar bomba ve uzun menzilli silah bulunmasını normal saymıyoruz’ diye konuştu.

Bağlantısı yok diyemem

Bombalar nereden ve nasıl gelmiş tespit edilebildi mi?

Ortada bombalar var. Ve biz bunu çok ciddiye alıyoruz. Nereden geldiğiyle ilgili de bir takım isimler araştırılıyor. Soruşturma titizlikle devam ediyor. Elimizde bir çok bilgi var Alman menşeli oluşu kesin.

Hrant Dink cinayeti ya da Ergenekon terör örgütü ve bu olaylarda adı geçenlerle bulunan bombaların bağlantısı var mı?

Bombaların başka olaylarda kullanılıp kullanılmadığı araştırılıyor. Elimizdeki silahlar jandarma ve emniyete gidecek. Tek tek incelenip diğer illerle de bilgi karşılaştırması ve paylaşımı yapılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü ve diğer iller dahil şu anda bir bilgi karşılaştırması var. Bu tespit çok kısa sürede ortaya çıkmaz.

Ergenekon üzerinde mi duruyorsunuz? Soruşturmanın seyri ne gösteriyor?

Ergenekon’la bağlantılı değildir demek çok kolay değil. Biz ciddi ciddi bütün ihtimalleri dikkate alıyoruz. Kamuoyunun bildiği bir cinayetle bağlantısı var mı? Bunu bilmiyoruz. Araştırıyoruz. Savcımızın kontrolünde sürdürülüyor.

Gözaltındaki kişiler kamu görevlisi mi? Bölgede tanınıyorlar mı?

Serbest meslek mensubu. Polis tarafından bilinen kişiler. Çeşitli adi olaylara adları karışmış. Her ihtimal inceleniyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’yle de bilgilerimizi kontrol ediyoruz.

Yeni cephanelik ya da başka gömülü bombalar çıkmasını da bekliyormusunuz?

Bu devam eder mi bilmiyorum? Biz bütün varsayımlara dikkat ediyoruz. Elimizde bazı doneler vardı. Her an her şey ortaya çıkabilir.

Bombalar uzun zaman önce mi saklanmış? Ne zamandır gömülü oldukları belli mi?

Biz bir defa burada bu kadar bomba, uzun menzilli silah bulunmasını normal saymıyoruz. Bunun üzerine de olağanüstü dikkatliyiz. Bizim elimizdeki kısım yeni gelmiş. Ama başka yerlerde de olabilir onu bilmiyorum.

Ümraniye bombalarıyla ilgisi var mı? Asıl sahiplerinin kim olduğu saptandı mı?

Soruşturma devam ediyor. Bütün ihtimalleri tek tek üstünden geçerek çürütmeye çalışıyoruz. Emniyet ve savcılık sıkı takipteyiz. Soruşturmanın başarıyla tamamlanması için daha fazla bilgi paylaşımında şu anda bulunamam. Biraz sabır... Herşey ortaya çıkacaktır.

Her an her şey ortaya çıkabilir

Operasyonu Emniyet Genel Müdürlüğü’yle birlikte yürüttüklerinin altını çizen Trabzon Valisi Okutan kentte başka cephanelikler olup olmadığı sorusuna ‘Bu devam eder mi bilmiyorum? Bütün varsayımlara dikkat ediyoruz. Elimizde bazı doneler vardı. Her an herşey ortaya çıkabilir’ dedi.

Örgütü el bombası deşifre etmişti

Trabzon polisinin 4 kişiyi gözaltına aldığı operasyonda bir tabanca, bir Kalaşnikof piyade tüfeği, çok sayıda mermi ve bir el bombasının toprağa gömülü vaziyette bulundu. Trabzon il merkezinde yapılan aramada ise 8 Alman menşeli savunma tipi parça tesirli el bombası ele geçirildi. Ümraniye cephaneliğinde 18 MKE yapımı el bombası, NATO standartında 7 el bombası, 2 Alman el bombası bulunmuştu. Emekli Binbaşı Fikret Emek’in Eskişehir’deki evinde de 11 kilogram C-3 tipi plastik patlayıcı, bir Kanas tipi dürbünlü tüfek, bir Kalaşnikof tüfek, 10 MKE yapımı savunma ve taarruz tipi el bombası, 2 MKE yapımı olmayan el bombası, gaz ve sis bombalarıyla çok sayıda TNT kalıbı ve patlayıcı düzeneği ele geçirilmişti.

star



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,262 µs