En Sıcak Konular

Hükümet'ten yoksula müjde!

15 Aralık 2008 08:36 tsi
Hükümet'ten yoksula müjde! Devletin yoksullara yaptığı yardımlar sil baştan değişiyor. İşte son yapılan düzenlemeler...

Buna göre, yoksul aileler prim ödemeksizin genel sağlık sigortasından yararlanacak. Kira yardımı yapılacak, çocuklara 40 YTL destek verilecek. Üniversite mezunu genç 10 bin YTL iş kurma kredisi alacak.

Yoksullara yardım sistemi değiştiriliyor. Yeni yardım sistemi, yoksulları devletten yardım almayı alışkanlık hale getirmeyi ve tembelliği değil, üretimi teşvik edecek şekilde hazırlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hazırladığı yeni tasarı taslağı ile devletin yoksullara yapacağı tüm yardımlar tek çatıda toplanacak. Böylece tüm kamu kurumlarıyla belediyelerin yapacağı her türlü yardımlar tek merkezden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

SINIR 320 YTL

Yeni sistemde yoksul aileler ihtiyaç durumlarına göre bölümlere ayrılacak. En yoksul aileye devletin yapacağı tüm yardımların toplamı hiçbir şekilde brüt asgari ücretin yarısını yani 319 YTL 35 YKr’yi geçemeyecek. Bu limitten özürlü ailelerle üniversite mezunlarına verilecek kredi dahil edilmeyecek. Bakanlar Kurulu’na bu tutarı iki katına kadar artırma yetkisi verilecek.

TEMBELLİK DEĞİL ÜRETİM

Yardımlar, yoksul ailelerin tembelliğe alışmaması için asgari ücretin yarısıyla sınırlandırılacak. Bir taraftan yardımlar düşük tutularak, diğer yandan da aile fertlerine meslek edindirme destekleri verilerek ailelerin yoksulluğa sığınıp sürekli devletten destek beklemek yerine, iş sahibi olmaya çalışmaları teşvik edilecek.

Yetkililer, “Yardımlar asgari ücret seviyesine yaklaşınca insanlar, ‘çalışsam zaten asgari ücret alacağım. Yattığım yerden zaten bu gelire kavuşuyorum’ deyip iş aramıyorlar” dedi.

Gerekirse kömür yardımı yapılacak

Yeni yardım sistemiyle kömür yardımı uygulaması sona erecek. Devlet sadece olağanüstü kış şartları ve benzeri gibi nedenlerle geçici durumlarda kömür yardımı yapabilecek. Taslağın Bakanlar Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında kömür yardımının özel olarak ele alınması bekleniyor. Tüm bu çocuk, barınma, geçinme yardımları toplamı asgari ücretin yarısını geçemeyecek.

 

 

bugün



Bu haber 330 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,234 µs