En Sıcak Konular

Direnişçiler ve ABD masada

0 0 0000 00:00 tsi
Direnişçiler ve ABD masada Ortadoğu’da “sürpriz” sayılacak gelişmeler yaşanıyor. Amerika Milli Güvenlik arşivi direktörü Blanton İran’ın el-Kaidelileri ABD’ye teslim ettiğini iddia ederken, ABD’nin direnişçilerle masaya oturduğu belirtildi.

Ortadoğu’da sürpriz gelişmeler oluyor. Irak Çalışma Grubu’nun da “tescillediği” gibi Irak’ta zor bir duruma düşen ABD, sarılacak “yılan” arıyor. Batı basınına göre Amerikalılar eski “teröristlerle” “hayır, onlar direnişçi” diye temasa geçiyor.

İngiliz Sunday Times, Amerikan CS Monitor ve Washington Times gazetelerinin haberlerine göre ABD, direnişçilerle masaya oturdu.

Neler istediler?

Geçtiğimiz ocakta başlayan görüşmelerde ABD'yi ülkenin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad temsil etti. Arabulucu, eski Irak Başbakanı İyad Allavi oldu. Allavi'nin Ürdün'ün başkenti Amman'daki villasında yapılan temaslarda masanın karşı tarafında oturanlar arasında Ensar El Sünne, 1920 Devrim Tugayı gibi direnişçi gruplar vardı. Bir iddiaya göre kasıma kadar süren görüşmeler, direnişçilerin talepleri nedeniyle kesildi. Bir diğer iddiaya göre asıl neden, ABD'de ara seçimde Bush yönetiminin ağır darbe alması, Irak Çalışma Grubu'nun raporuyla birlikte çözüm için İran ve Suriye'ye yönelmesiydi... Times gazetesine göre Halilzad, direnişçilere "10 günlük sessizlik" önerdi. Bu sürede koasilyon askerlerine saldırılar duracak, karşılığında ABD operasyonlarına ara verecekti. Direnişçiler, çekilme takvimi istedi. Hemen ilan edilmesini, uygulamanın da Irak ordusunun kurulmasına bağlı gerçekleşmesini istedi. Direnişçilere af çıkması, Baas Partililerin siyasete geri dönmesine izin verilmesini de istediler. Ancak Times gazetesine göre direnişçiler "mevcut hükümetin feshedilip Allavi yönetiminde yeni bir kabine kurulmasını, savunma ve içişleri bakanlıklarına mezhebe bağlı olmayan isimlerin atanmasını isteyince ABD masadan kalktı

Sabah gazetesinde belirtildiğine göre Kalkarken de "Siz artık Allah'a kaldınız. Kılıçlar kuşanıldı. Direnişinize devam edin" dedi... Direnişçiler ve ABD arasındaki görüşmeleri Irak'ın Amman Büyükelçisi de doğruladı. Elçi Saad El Hayani, "ABD'li yetkililer, direnişçi temsilcileriyle Bağdat ve Kıbrıs'ta da (Rum kesimi) görüştü. Siyasi sürece katılmaya ikna edilmelerini ümit ediyorum. Ancak direnişçiler ABD'nin çekilmesini ve mevcut hükümetin yıkılmasını istiyor. Bu da görüşme için ortak zemini imkansız kılıyor" dedi.

Bu arada Amerika’nın Milli Güvenlik Arşivi direktörü Thomas Blanton, İstanbul’da… Amerika’nın Ortadoğu politikaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Blanton, “İran, el-Kaide ile savaşta ABD’ye yardımcı oldu. İran, 11 Eylül’den sonra birçok el-Kaideli teröristi yakalayıp ABD’ye teslim etti” dedi.

ABD ve İran uzun bir süredir “nükleer gerginlik yaşarken” el altından birbirine destek mi oluyor? Balton’un bu açıklaması akıllara bu soruyu getirdi.

iyibilgi.com



Bu haber 194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,482 µs