En Sıcak Konular

Hisarcıklıoğlu'nun çağrısı G 20 ülkelerine!

15 Aralık 2008 11:45 tsi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 'Krizin en ağır faturasını reel sektör ödemektedir' dedi, G 20'ye çağrı yaptı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Reform sürecimizi devam ettirmemizin gerekli olduğunu her fırsatta vurguluyoruz. Bu açıdan AB katılım sürecinin hızlandırılmasının önemli bir çıpa işlevini yerine getireceğine inanıyoruz" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) işbirliği ile düzenlenen "Küresel Ekonomi ve Türkiye" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, insanoğlunun tarihte ilk defa yaşadığı 3 temel negatif süreci; "Giderek büyüyen bir çevre tahribatı, küresel ısınma ve buna paralel gıda temini problemi", "Son zamanlarda fiyatı gerilese de önemi azalmayan enerji arzı sorunu", "Likidite ve güven kaybından kaynaklanan küresel mali kriz" şeklinde sıraladı.

1929 dünya ekonomik buhranından sonra en büyük küresel mali kriz ile karşı karşıya bulunulduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, küresel ekonominin kesin olarak durgunluk, hatta bir ihtimal daralma eğilimine girdiğini söyledi.

Yapılan son tahminlere göre 2009'da dünya genelinde ancak yüzde 0,9 oranında büyüme beklendiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Ancak bu oran bile bir süre sonra iyimser kalabilir. Zira mesela Dünya Bankası neredeyse her ay yıllık tahminlerini revize ediyor" dedi.

Hisarcıklıoğlu, son bir yılda yaşanan gelişmelerin, mevcut küresel mali piyasaların mimarisindeki "ölümcül" yanlışları kendilerine gösterdiğini ifade ederek, başta finansal sektördekiler olmak üzere büyük ölçekli şirketlerin aşırı kar hırsları ve şeffaflıktan uzak yönetim biçimlerinin denetim ve gözetim mekanizmalarını etkisiz kıldığını söyledi.

Küresel ölçekte aşırı riskler alındığını, yükselen varlık fiyatları "çılgınlığının" ve "çürük" bir piyasa ortamının doğmasına göz yumulduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Sistemi uyarmakla görevli uluslararası derecelendirme kurumları yetersiz kalmıştır. Hatta daha da kötüsü bizzat kamuoyunu yanıltmışlardır" diye konuştu. Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Artık mevcut küresel kurumların küreselleşen ekonomi için yetersiz kaldığı açıkça görülmüştür. Şimdi yapılması gereken küresel ölçekte yaşanan bu krize yine küresel düzeyde çözüm bulmaktır. Bunun için temsil gücü yüksek bir küresel sistemin kurulması gerekiyor. Yeni mekanizmalara ihtiyacımız var. Bu açıdan G-20 girişimi çok önemlidir. Mevcut durumda siyasetçiler eliyle yürütülen istişareler önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Bu çerçevede uluslararası bir perspektifle politika diyaloğunun sağlanıyor olması şüphesiz ki büyük önem taşımaktadır. Ancak, son küresel krizden çıkan önemli derslerden biri, G-20'nin küresel ekonominin yeniden yapılanması yolundaki kurumsal ihtiyaçlara cevap verebilecek duruma getirilmesidir."

Hisarcıklıoğlu, küresel karar alma mekanizmalarına reel sektörün görüşlerini aktaracak bir reel sektör yapılanmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

-"KÜRESEL KRİZE KARŞI ETKİN MÜCADELE İÇİN..."-

Küresel krize karşı etkin mücadele için daha küresel ve daha demokratik bir yönetişim yapısının şart olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu sistemin kurulmasının da yine tüm paydaşların katkısına açık olması gerektiğini, bu açıdan 2009 yılının ilkbaharında gerçekleştirilmesi öngörülen G-20 Liderler Zirvesi ve sonrasında gerçekleşecek çalışmalardan beklentilerinin büyük olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin, 2001 mali krizini yeniden yapılanmak anlamında çok iyi değerlendirdiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Daha önce gerçekleştiremediğimiz yapısal ekonomik reformları bu kriz sonrasında gerçekleştirebildik. Reform sürecimizi devam ettirmemizin gerekli olduğunu her fırsatta vurguluyoruz. Bu açıdan AB katılım sürecinin hızlandırılmasının önemli bir çıpa işlevini yerine getireceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Rifat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemin, küresel ekonomi, uluslararası mali piyasalar ve küresel yönetişim için bir test ve dönüşüm noktası olacağına dikkati çekerek, "Şimdi karşı karşıya olduğumuz küresel mali kriz sonrasında mali ve ekonomik sistemi reforme etmek ve günümüzün gerçeklerine uygun hale getirmek için küresel aktörler ve kurumlar olarak birlikte hareket etmek zorundayız" dedi.

aa



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,138 µs