Apo'yu CIA'ye kim teslim etmek istemedi? | " /> Apo'yu CIA'ye kim teslim etmek istemedi? | "/>

En Sıcak Konular

Apo'yu CIA'ye kim teslim etmek istemedi?

15 Aralık 2008 16:53 tsi
Apo'yu CIA'ye kim teslim etmek istemedi? 'Beni CIA'e teslim etmek istemeyenler vardı.' derken Apo kimi kastediyor?

KUZEY IRAK GÜNCESİ

Cevdet Aşkın / Referans

Ahmet Türk başkanlığındaki DTP heyeti cumartesi günü Selahattin kentinde Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. 2 saat süren ve basına kapalı yapılan görüşmede Kürt sorununun diyalog yoluyla çözülmesi konusunda görüş birliğine varıldığı ifade edildi. Fırat Haber Ajansı'na göre görüşmede "Artık kimsenin Kürtler arasında çatışmadan medet ummaması gerektiği, Kürtler arasındaki kavganın son bulduğu" kaydedildi.
DTP heyetinde bulunan Abdullah Demirbaş DHA'ya yaptığı açıklamada Kürt sorununun güvenlik sorunu olmadığı, operasyonlarla çözümlenemeyeceği ve barışçıl yollarla çözümlenmesi konusunda iki tarafın da mutabık kaldığını söyledi. Demirbaş görüşmede Kürt sorununun çözümü konusunda Türkiye'de proje geliştirilmesi gerektiği üzerinde durulduğunu da kaydetti.
Erbil'de PKK'nın yan kuruluşu olarak görülen Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) yöneticileriyle de bir araya gelen DTP heyeti dün Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile de görüştü.
Taraf gazetesinin Nevzat Çiçek imzalı dünkü haberinde Ankara, Bağdat ve Erbil'in PKK'ya silah bıraktırmak için ortak bir plan üzerinde çalıştığı ileri sürüldü. Plana göre Irak parlamentosu PKK'yı "yasa dışı" ilan edecek. Bölgesel Kürt Yönetimi de örgütten topraklarını terk etmesini, eyleme başvurmamasını ve silah bırakmasını talep edecek. Eyleme karışmamış olan ve silahını teslim etmeye hazır olanlar Mahmur Kampı'na alınarak BM'nin gözetiminde Türkiye'ye gönderilecek. Lider kadrosundaki 152 kişinin ise "üçüncü bir ülke"ye gönderilmesi söz konusu olacak.
 
KUZEY IRAK
 
Fırat Haber Ajansı tarafından dün verilen habere göre, İran'ın Kandil'e yönelik iki hafta süren yoğun topçu bombardımanından sonra 27 köy tamamen boşaltıldı.
Haberde Kürdistan Yurtseverler Birliği(KYB) yetkililerinin PKK'nın denetimi altında olan bölgedeki köylülere haber göndererek göç etmelerini istediği, bu yönde yoğun bir faaliyet gösterdikleri kaydedildi.
Bölgesel Kürt Yönetimi Başkan Yardımcısı Kosrat Resul, KYB Ankara Temsilcisi Behraz Galali ile cumartesi günü görüşerek Irak'taki son gelişmeleri ele aldı. PUKmedia'nın cumartesi günkü haberine göre Peşmerge Bakanı Şeyh Cafer Mustafa'nın da katıldığı toplantıda DTP heyetinin ziyareti de değerlendirildi.
 
PKK
 
Öcalan, 1999 yılında Yunan istihbarat servisi içinde kendisini Kenya'ya götürecek uçağa binmesini engellemek isteyenler olduğunu ileri sürdü. Fırat Haber Ajansı tarafından cuma günü verilen habere göre Öcalan "Yunanistan'da dolambaçlı arazili bir yolda ilerliyorduk. Araba yedi-sekiz kere yolda durdu. Şoför sanki bana 'İn, nereye gidiyorsan git, seni götürmek istemiyorum' der gibiydi. Sonra havaalanında bineceğim uçağa çarptı. Orada da birkaç saat oyalandık. Şoför bana bir şey anlatmak istiyordu, beni uçağa bindirmek istemiyordu aslında. Yunan istihbaratı içinde beni CIA'e teslim etmek istemeyenler vardı. Bunu sonradan anladım. İlginçtir tek bir kelime bile etmedi, ama davranışlarıyla bir şeyler anlatmak istiyordu" dedi.
"Bahara kadar olumlu şeyler olacağını umuyorum" diyen Öcalan, "Ben otuz yıldır Türklerle en yoğun mücadeleyi verdim. Ama Türk-Kürt savaşının sonuç vermeyeceğini biliyorum. Bunun önüne geçmeye çalışıyorum. Sayın Erdoğan'a sesleniyorum. Anlamlı bir diyalog birçok şeyi değiştirebilir. Savaşa değil, demokratik siyasete şans verelim" dedi.
 
GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR
 
PKK'nın tasfiyesi ile çakışan Kürt sorununun çözüm sürecinin; Erbil'in örgüte yönelik Kuzey Irak'ta son günlere kadar "gevşek" uyguladığı ablukayı sıkılaştırması ve İran ile Türkiye'nin havadan ve karadan bombardımanlarının bölgede PKK'ya destek verebilecek yerleşim yerlerinin insansızlaştırılmasıyla "baskı (sopa)", Ankara-Bağdat-Erbil trafiğinin hızlanmasıyla da "havuç" boyutunda derinleştiği anlaşılıyor.
DTP'nin Kuzey Irak temasları hem Erbil'in askeri planda PKK'ya tavır almamasını hem de yerel seçimlerde Barzani'nin AK Parti'ye destek vermemesini hedefliyor.
PKK'nın silah bırakmasının siyasal boyutuna değinmemekle birlikte Taraf gazetesinin haberi, ilk kez 13 Kasım 2007 tarihli "ABD plan yapıyor plan" başlıklı Kuzey Irak Güncesi'nde kamuoyuna duyurulan "PKK'nın silahsızlandırılması, dağıtılması ve yeniden (topluma) entegre edilmesi" başlıklı rapora paralellik arz ediyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı'na üst düzey danışmanlık da yapmış olan David Phillips tarafından kaleme alınan ve 15 Ekim 2007'de açıklanan raporun hazırlanması için gerekli olan randevuların 29 Kasım 2007 tarihli Referans gazetesinin manşetten duyurduğu gibi bizzat AKP hükümeti tarafından ayarlandığı göz önüne alındığında, çok sayıda "vektör"ün bileşkesi olarak şekillenecek sonuca ilişkin şimdiden bir kestirimde bulunmak zor olmakla birlikte Öcalan'ın da beklentisine uygun şekilde önümüzdeki 3 aylık dönemde silahların susmasına yönelik ciddi gelişmelerin olması şaşırtıcı olmayacaktır.



Bu haber 1,098 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,017 µs