En Sıcak Konular

Erkan: '2009 sıkıntılı geçecek'

15 Aralık 2008 17:26 tsi
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, küresel krizin etkisiyle 2009 yılının tüm ülkeler için sıkıntılı geçeceğini söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) işbirliği ile düzenlenen "Küresel Ekonomi ve Türkiye" konulu toplantıda konuşan IMKB Başkanı Hüseyin Erkan, 2007 Ağustos ayında başlayan küresel finansal kriz tüm dünyayı etkisi altına aldığını belirterek, "Bu süreçte krizden etkilenen en önemli faktörlerden bir de yatırım bankalarının ipotekli konut kredileri üzerine çıkardığı yüksek kaldıraç etkisine sahip olan yapılandırılmış ve daha çok tezgah üstü piyasalarda işlem gören türevlerdir. Bu finansal krizle finansal kuruluşların üstlendiği zarar 1 trilyon doları aşmıştır ve daha da artması beklenmektedir" şeklinde konuştu.

Bu süreçte pek çok bankanın iflas ettiğini vurgulayan Erkan, "Güven bunalımının yol açtığı küresel kriz ABD ve Avrupa ülkelerinin açıkladığı ve uygulamaya koyduğu kurtarma paketlerine rağmen halen hız kesmemiştir. Sadece ABD'de bugüne kadar alınan önlemlerle kamunun üstlendiği risk tutarının toplamı 8 trilyon dolara ulaşmıştır. Kredi kanallarında yaşanan sıkıntıların aşılamaması reel sektöre yansımıştır. Tüm dünyada yaşanan işten çıkarmalar bunun en açık kanıtıdır" dedi.

Büyüme oranlarının gelişmiş ülkelerde düştüğünü kaydeden Erkan, "Bu gelişmeler doğrultusunda önümüzdeki 1 yıl tüm ülkeler için sıkıntılı geçecektir" dedi.

Krizin Türkiye'ye etkilerini değerlendiren Erkan, "Türk bankacılık sistemimde yapılandırılmış finansal araçların çok sınırlı boyutta olması, krizin Türkiye'ye doğrudan etkilerini sınırlı tutmuş olsa da dünyada yaşanan talep daralması reel sektör üzerinde baskı yaratmaktadır. Son günlerde bankalarımızın sendikasyon yoluyla kredi bulması reel sektör için rahatlatıcı bir unsur olmuştur. 2006-2007 yıllarında yıllık 20 milyar dolara ulaşan yabancı yatırımların 2008 yılında 14-15 milyar dolar olacağı tahmin edilmektedir. Portföy rakamlarına baktığımızda ülkemize gelen portföy yatırımlarının düşük ve sınırlı olacağı düşünülmektedir" dedi.

IMKB Başkanı Hüseyin Erkan sözlerini şöyle sürdürdü: "Aralık ayı itibariyle gelişmiş piyasaların ortalama fiyat kazanç oranı 10,4 gelişmekte olan piyasaların fiyat kazanç oranı 7,7, İMKB'nin fiyat kazanç oranı ise 4,8'dir. Küresel krizle birlikte tüm hisse senetlerinin fiyatlarının sert inişler ve çıkışlar yaşanmıştır. IMKB organize bir piyasa olarak fiyat oluşumunu etkin ve şeffaf bir şekilde yansıtmıştır. Kriz döneminde İMKB 100 endeksi gelişmiş ülkeler ortalamasından daha düşük, gelişmekte olan ülkelerin ortalamasından ise daha yüksek performans göstermiştir.

IMKB'nin işlem hacminde yaşanan düşüş sınırlı kalmıştır. Gelişmekte olan ülkelerde işlem hacmi yüzde 21 düşerken, İMKB'de sadece yüzde 9 düşmüştür. Yabancı yatırımcıların hisse senetleri piyasasındaki önceki krizlere göre daha sınırlı olmuştur. 2001'de yaşanan ancak Türkiye'ye mahsus olan krizde yüzde 61'den yüzde 36'ya düşen yabancı yatırım, güncel krizde yüzde 71'den yüzde 67'ye gerilemiştir. Bu açıdan İMKB daha istikrarlı, likit ve güvenilir bir tablo çizmektedir. 2007 yılı ağustos ayından başlayarak kurumsal derecelendirme notu 10 üzerinden en az 6 olan IMKB şirketlerini içine alan bir kurumsal yönetim endeksi oluşturmuş bulunmaktayız."




Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,904 µs