Pabuç pahalı... | " /> Pabuç pahalı... | "/>

En Sıcak Konular

Pabuç pahalı...

16 Aralık 2008 08:23 tsi
Pabuç pahalı...
ABD Başkanı Bush’a Irak’ta ‘ayakkabılarını fırlatan’ Iraklı gazeteci El Zeydi 'milli kahraman' oldu. Bir çift ayakkabı, işgale karşı yeni bir öfke dalgası başlattı. ABD'nin bölgede işinin kolay olmadığı görüldü. Ve bakın o ayak

ABD Başkanı Bush’a Irak’ta ‘ayakkabılarını fırlatan’ Iraklı gazeteci El Zeydi kahraman oldu. Binlerce Iraklı, ülkelerini işgal emrini veren Bush’a yönelik saldırının ardından sevinç gösterileri düzenledi.

ABD Başkanı George Bush’un, görevi 20 Ocak 2009’da Barack Obama’ya devretmeden önce çıktığı Irak ve Afganistan gezisi kafasına fırlatılan bir çift ayakkabı nedeniyle zehir oldu. El El Bağdadi Televizyonu muhabiri Muntasar El Zeydi, Bush’a, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile düzenlediği basın toplantısında fırlattığı ayakkabılar ile tarihe geçerken, Iraklılar ve neredeyse tüm Ortadoğu genç gazeteciyi kahraman ilan etti. Binlerce Iraklı ellerinde ayakkabılarıyla sokaklara dökülerek, hislerine tercüman olan El Zeydi’nin bırakılması ve ABD’nin Irak topraklarından çıkması için gösteriler düzenledi. Bağdat, Necef, Basra ve daha pek çok kentte on binlerce kişi, “Bush Bush dinle bizi, kafanda iki pabuç izi” sloganı atıp, Amerikan bayrağı yaktı.

GAZETECİ GÖZALTINDA

Irak halkının direnişinin sembolü haline gelen Iraklı gazeteci, Maliki’nin korumaları tarafından gözaltına alınırken, El Bağdadi Televizyonu yetkilileri El Zeydi’nin serbest bırakılması için uluslararası basın kuruluşlarına dayanışma çağrısında bulundu. Alkol ve uyuşturucu testinden geçirilen, ayakkabılarına delil olarak el konulan ve hâlâ sorgulanan Iraklı gazetecinin bu işi yapması için para alıp almadığı araştırılıyor.

HÜKÜMET KINADI

Kahire merkezli El Bağdadi TV yöneticisi Abdülhamid El Sayeh, olayın muhabirin bırakılması ya da aksine yargılanması konusunda Iraklılar ile ABD için bir test olduğunu ifade etti. Irak hükümeti ise gazetecinin hareketini “barbarca ve rezalet” olarak nitelendirdi ve bu davranışın medyanın rolüyle bağdaşmadığını bildirdi.

Bakanlar Kurulu basın merkezinden yapılan açıklamada, “Bu rezil hareketi kınıyor ve gazetecinin çalıştığı televizyon kanalını, tüm Iraklı gazeteciler ve Irak medyasını lekeleyen bu davranış yüzünden özür dilemeye davet ediyoruz” denildi. Başta Irak olmak üzere Arap dünyasında bir başka kişinin ya da konuğun üzerine kundura, terlik ve benzeri cisim fırlatmak, “aşağılayıcı” ve “ağır hakaret” niteliği taşıyor.

43 numaralı ayakkabıya 10 bin $ değer biçildi

Bush’a fırlatılan ayakkabı için bir Iraklı 10 bin dolar ödemeye hazır. Ayakkabı kanıt olarak Iraklı yetkililerin elinde tutulurken, güvenlik nedeniyle ismini açıklamayan bir Iraklı, El Bağdadiye yetkililerine ayakkabıyı satın almak istediğini bildirdi. Ayakkabıyı çocuklarına “onursal miras” olarak devredeceği iddia edilen şahıs, kunduraları cam çerçeve içine yerleştirmeyi planlıyor.

“Bir savaş suçlusu için uygun bir uğurlama”

Gazetecİnİn Bush’a ayakkabılarını fırlatması ile ilgili haberler Ortadoğu gazetelerinin manşetlerine taşınırken, bölgede yayın yapan tüm televizyonlar dün gün boyu bu kareleri ağır çekimde defalarca gösterdi. Londra’da yayımlanan El Kuds El Arap gazetesi editörü Abdülbari Etvan, internet sitesinde, olayı “bir savaş suçlusu için uygun bir uğurlama” olarak nitelendirdi.

Ronaldo’nun aldığı altın ayakkabıdan çok değerli

Bush’a yönelik saldırı sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta da bir numaralı konuydu. Facebook’ta bu konuyla ilgili yüzlerce grup kuruldu. Gruplara üye olan kişiler ayakkabı fırlatan gazeteciye destek verdiler.

İşte o gruplardan bazıları:

 

George Bush’a fırlatılan ayakkabı C. Ronaldo’nun altın ayakkabısından değerlidir,


Bush’un kafasına ayakkabı atan gazetecinin yerinde olmak isteyenler


Bush Akçadağ’a gelsin,


Bush’a ayakkabı fırlatan Zeydi serbest bırakılsın!,


Bush’a ayakkabı fırlatan Irak’lı gazetecinin alnından öpüyorum:)),


El Zeydi Fun Club, Bush’a daha kaç tane 42 numara ayakkabı var gösterelim.

Facebook’ta Bush için açılan sayfalarda yapılan grup sohbetlerinde üyeler birbirinden ilginç mesajlar yazdı. Yazılan mesajlardan dikkat çekici olanları ise şunlar:

Bush’a ayakkabı fırlatan Iraklıya selamlar...

O ıska geçti ama Akçadağlılar ıskalamaz...

Bush toplantılara ayakkabı ile gelmeyi yasaklayacak herhalde...

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Kaddafi’nin kızı Ayşe cesaret nişanı takacak

Kunduralı saldırı özellikle Arap dünyasında büyük yankı buldu. Siyaset uzmanları ve bölge halkı gazetecinin “ikon” haline geldiğini düşünüyor.

Saldırıya yönelik görüşler şöyle:


Suudi Arabistanlı öğretim görevlisine göre, saldırı, Ortadoğu’da uzun süre silinmeyecek.


Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin kızı Ayşe’nin başkanlığını yaptığı hayır kurumu, gazeteciye ‘’cesaret nişanı’’ takacak.


Batı Şerialı esnaf: Bu gazeteci Irak’ın devlet başkanı olarak seçilmeli.


Bağdat’ta üniversiteliler derse girmeyi reddetti, saldırıyı tartıştı.


Bağdatlı Hüseyin: Yüzyılın hareketi.


Türkmen Avukat Fevzi Ekrem: Zeydi’nin ayakkabısı şu anda dünyanın en meşhuru.

Aylardır planlıyordu

Iraklı gazetecinin arkadaşlarına göre Muntazar, ABD’lilerden, ABD askerlerinden ve Bush’tan tiksiniyordu ve ülkesini işgal emrini veren Bush’a yönelik bu eylemi aylardır planlıyordu. Bağdat Üniversite’sinde iletişim okuyan Muntazar’ın Saddam rejimi ile hiçbir bağlantısının olmadığı ve ailesinin o dönem gözaltına alındığı ortaya çıktı. Bağdat’ta 2 odalı bir evde ailesiyle oturan gazetecinin evinde siyaset ve dinle ilgili kitaplar ile Che Guevera’nın fotoğrafı bulunuyor. Iraklı gazetecinin geçen yıl Şii milislerce kaçırıldığı, 1 hafta rehin tutulup serbest bırakıldığı öğrenildi.

Zeydi’nin kardeşi Uday El Zeydi, “Allah’a şükür, Muntazar, Iraklıların kalplerini gururla doldurdu. Eminim Iraklıların çoğu, O’nun yerinde olmak isterdi” dedi.

Bush’a ekselansları deyin

Irak’ta fırlatılan ayakkabılar ABD Başkanı George Bush’un Irak’tan sonra geçtiği Afganistan’da da gündeme damgasını vurdu. Ayakkabılı saldırı, Afgan gazeteciler arasında şaka konusu oldu. Bush’un Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile düzenleyeceği basın toplantısına katılmak üzere iki saat öncesinden Devlet Başkanlığı Sarayı’na gelen gazeteciler kendi aralarında pek çok ayakkabı şakası yaptılar. Birbirlerini çok iyi tanıyan bir grup gazetecinin bir televizyon muhabiri meslektaşlarını, Bush geldikten sonra ayakkabılarını çıkarması ve fırlatması için şaka yollu teşvik etmelerine karşın, basın toplantısı boyunca gazetecilerden ayakkabısını çıkaran olmadı. Bununla beraber Afgan yetkililerin basın toplantısı boyunca oldukça tedirgin olduğu ve Bush’a gerekli saygının gösterilmemesinden kaygı duydukları gözlendi. Karzai’nin sözcüsü Saimek Hervai’nin basın toplantısından önce Afgan gazetecilerden, Bush’a, ABD başkanları için genellikle pek kullanılmayan bir saygı ifadesi olan ‘ekselansları’ diye hitap etmelerini istemesi dikkati çekti.

Cep mesajlarında fırlatma geyiği - Ayakkabı günü ilan edilsin


Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da olay şaka konusu oldu. Irak’ın 14 Aralık’ı “Uluslararası ayakkabı günü” ilan etmeyi düşündüğü yolundaki mesajlar yayılmaya başladı.


Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki Filistinli gazeteciler de kimin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ya da bölgede sevilmeyen başka bir Amerikalı yetkiliye ayakkabılarını fırlatacak kadar cesur olduğu konusunda şakalar yaptı.


Gazze Şeridi’nde cep telefonları ile paylaşılan bir başka mesajda ise “Saldırıyı El-Halil’deki bir ayakkabı fabrikasının üstlendiği ve saldırgana hayatı boyunca bedava ayakkabı verileceği” yazıyor.

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Özal da eğilip kurtuldu

ABD Başkanı George Bush kafasına doğru fırlatılan iki ayakkabıdan müthiş refleksi sayesinde yara almadan kurtulmayı başardı. Saldırı sırasında kürsünün altına doğru eğilen Bush’a yönelik saldırı ve Bush’un gösterdiği refleks, Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a 1988 yılında Ankara’da düzenlenen suikast girişimini ve Özal’ın da aynı tip refleksi göstermesini hatırlattı. Özal da saldırı anında kürsünün altına eğilerek ölümden dönmüş ve sadece parmağından hafif yaralanmıştı. Ancak kimi zaman bazı siyasiler aynı refleksi gösteremiyor. Bazen bir yumurtanın, bazen de bir domatesin hedefi olabiliyor.

Parmağından yaralanmıştı

Başkan Bush’un kafasını kurtarmak için çok hızlı bir şekilde kürsünün altına eğilmesi, merhum Özal’ın suikast girişimindeki çevikliğini akıllara getirdi.

Herkes onlar gibi şanslı değil

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen 2003’te, Fransa’nın eski başbakanlarından Lionel Jospin 2002’de ketçaplı saldırıya uğramıştı.
 
akşam



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,279 µs