En Sıcak Konular

Körfez'den GAP'a 3 milyar $ akacak

16 Aralık 2008 09:17 tsi
Körfez bölgesinin finans devleri Ithmaar Bank, Abu Dhabi Investment House ve Gulf Finance House'un stratejik işbirliğiyle oluşturdukları Vision 3, GAP bölgesine 3 milyar dolarlık tarım yatırımına hazırlanıyor.

Referans'ın haberine göre, Körfez sermayesini yakından tanıyan işadamlarından Mineks International Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Göktuna, bu yatırımın ileriki aşamada 9 milyar dolara kadar çıkabileceğini söyledi. Göktuna, "Araplar aç kalmaktan korkuyor. Petrol içemeyeceklerini biliyorlar.

Biz Arapları stratejik ortaklığa getirdik. GAP'a yönlendirdik. Tahıl, bakliyat, hayvancılık ve yaş sebze-meyve üretimi düşünüyorlar. Onların sadece danışmanı değil, Türk ortaklarından biri olacağız" dedi.
   
YATIRIM AJANSI YÜZÜMÜZE BİLE BAKMAMIŞTI
Bülent Göktuna, Antalya National Golf Club'ta hafta sonu düzenlenen 13. Başkanlık Turnuvası'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Araplar'ın yatırım için ilk olarak Sudan'a girdiklerini anlatan Göktuna, Araplar'ı Türkiye'ye gelmeleri konusunda nasıl ikna ettiklerini şöyle anlattı: "Çok ciddi bir lobi yaptık. Türkiye'nin avantajlarını anlattık. AB ile entegrasyonu olabilir. Bunları ciddi bir avantaj olarak gördüler. Yoksa hükümet, 'Arap fonlarını getirin' diye bize gelmedi. Hatta Başbakanlık Yatırım, Tanıtım ve Destek Ajansı'na bir hayli zor ulaştık. Mesajlar bıraktık telefonlarımıza geri dönmediler. Peşlerinden çok koştuk. Ancak yatırımı karşılarında görünce sahiplendiler."
  
Yatırım için kaynağın 2009 başından itibaren hazır olduğunu vurgulayan Göktuna, Yatırım Ajansı'ndan yatırımın nerelere yapılabileceğine yönelik bir rapor beklediklerini, gelir gelmez yatırıma başlayacaklarını açıkladı.
  
Tarım Bakanı Mehdi Eker ile de görüştüklerini anlatan Göktuna, bakanlığın TİGEM'leri teknoloji getirerek daha da büyütmek istediğini, bunun kendilerine de çok uyduğunu söyledi.
   
ENERJİ VE SAĞLIK YATIRIMLARI DA VAR  
Yatırım ajansı gibi çalıştıklarını anlatan Göktuna, tarımın yanı sıra enerji, gayrimenkul ve sağlık gibi alanlarda da yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye getirdiklerini söyledi. Nükleer enerji konusunda Kanadalı Candu'nun da içinde yer aldığı konsorsiyum ile çalıştıklarını belirten Göktuna, "Ancak geçen ihalede uygun şartlar oluşmadığı için girmediler. 1 milyon doların üzerinde masraf yaptılar. Türkiye'nin bu konuda ciddi olmadığını düşünüyorlar" diye konuştu. Yenilenebilir enerji konusuna da çalıştıklarını ifade eden Göktuna, Avrupalı veya Körfez'den bir ortakla birlikte ise Türkiye'de altyapı yatırımlarına sıcak baktıklarını dile getirdi. Göktuna, bu alanda Türkiye'ye 1 milyar doların üzerine yatırım çekmeyi hedeflediklerini kaydetti.
  
Göktuna, sağlık sektöründe ise ABD ve Avrupa karışımı ile Körfez'den yatırımcılarla görüştüklerini anlatarak, "Bizim dikkatimizi çeken, Sağılık Bakanlığı'nın PPP adlı devlet hastaneleri rehabilitasyon projeleri. Bu projede 1 milyar dolar veya üzerinde yatırım çekeceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca bazı yerli hastane gruplarıyla da görüşeceğiz" dedi.
  
Krizi de değerlendiren Göktuna, krizin Türkiye'yi tam 9'dan vurduğunu söyleyerek, Türk bankalarının sendikasyon kredisi sağladığı kurumların çoğunun battığına dikkat çekti. IMF ile anlaşma yapılmasının ise bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Göktuna, "Esnafa, üreticiye likidite sağlanmalı. Şirketler kredileri çevirmekte zorlanıyor. Bankalar kredileri kapatıyor. Ciddi bir üretim kesintisi ve buna bağlı olarak işten çıkarmalar başlayacak. Bu turizmi de vuracak. Avrupalı artık seyahat etmiyor. İşsiz kalırım korkusu onlarda da var" dedi.
   
BODRUM'DA 6 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM   
Lübnan'ın suikaste kurban giden eski Başbakanı Refik Hariri'nin ortağı olduğu emlak ve gayrimenkul şirketi Solidera'ı Yatırım Ajansı ile tanıştırdıklarını açıklayan Göktuna, "Merkezi Lübnan'ı yeniden yapılandıran bir grup. Bodrum'da 3-6 milyar dolarlık yatırımla turizm merkezi Sardinya'ya rakip olabilecek bir turizm beldesi yapmak istiyorlar. Turizm Bakanlığı'na müracat ettiler. Sonuçlandırılmasını bekliyorlar" dedi.
    
CEYHAN'A ENEJİCITY YAPACAĞIZ  
Türkiye'de konsept şehirler projesi yürüttüklerini açıklayan Göktuna, şu bilgileri verdi: "Enerjicity diye bir konsept çıktı. Enerjiyle ilgili çalışan şirketlerin, çalışanların, araştırma merkezlerinin kümelendiği bölgeler var. Dünyada 8 tane bunlar. Bir tane de Ceyhan'da yapmayı istiyoruz. Yabancı yatırımcılarla görüştük.

Finansör olarak katılacaklarını söylediler. Yatırım miktarının 1.5 milyar doların üzerine çıkmasını beklediğimiz projenin 3 ay içinde tamamlanmasını öngörüyoruz."
    
GOLF YATIRIMI 500 MİLYON EUROYA ULAŞIR  
Türkiye'de ilk golf yatırımını 1994 yılında rahmetli Turgut Özal'ın teşvikiyle başlatan ve aynı zamanda National Golf Club'ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Bülent Göktuna, Türkiye'de 16 golf sahası olduğunu ve yapımı devam edenlerle birlikte bu sayının 20'ye çıkacağını belirtti. Göktuna, "Bugüne kadar Türkiye'de golf tesislerine yapılan yatırım 400 milyon euro. 20 tesise ulaşınca yatırım tutarı 500 milyon euroyu bulacak" dedi.
  
Krizin golfü de vurduğunu anlatan Göktuna, "Formula 1'de olduğu gibi golfte de Avrupa'da bazı turnuvalar iptal edildi. Türkiye'ye 2007 yılında 250 bin turist golf oynamaya gelmiş. Bu rakam 2008'de 300 bini buldu. Ancak 2009 yılında bu rakam 150 bine, hatta 100 bine inecek" dedi.
  
Yalnız başına golfün "enayi" bir yatırım olduğunu kaydeden Göktuna, bir golf tesisi yatırımının geri dönüşünün 20 yılı bulduğunu ancak golfün turizme katkısının ciddi olduğunu belirtti. Göktuna, "Golf kulüpleriyle artık oteller 12 ay açık. Belek'i ucuz destinasyon olmaktan golf kurtardı. Golf için gelen turistin beklentisi yüksek olduğu için burada standartlar yükseldi. Günlük oda fiyatları 20 eurolardan bugün 200 euroya çıktı. Ölü sezonda bile 150 euronun altına düşmüyor" diye konuştu.
   
KÜÇÜK GOLFÇÜLER BÜYÜKLERİ GEÇTİ  

1997'den bu yana her yıl Kurban Bayramı haftasında düzenlenen ve bu yıl 13'üncüsü yapılan Başkanlık Turnuvası'nda, "President Putter Cup"ı (Başkanın Sopası) Cornelia Golf Resort Golf Direktörü Ali Şahin kazandı. National Gulf Club bünyesinde kurulan 10'u yetiştirme yurdundan dar gelirli 40 çocuktan oluşan Junior Team ise, büyükleri geride bıraktı. Bayanlarda Junior Team'den Aylin Erçel birinci, Nergiz Kök de ikinci oldu.



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,984 µs