En Sıcak Konular

Unakıtan'dan ekonomi dersi

16 Aralık 2008 14:29 tsi
2009 bütçesi görüşmelerinde sıcak anlar.. Unakıtan kendisine laf atan CHP'li vekillere işte böyle dokundurdu.

Maliye Bakanı Unakıtan 2009 bütçesini anlatırken itiraz eden CHP'li vekillere çarşaf açılımı üzerinden taş attı. Unakıtan "çarşaf marşaf değişiyorsunuz biraz. İyi şeyleri almaya bakın" dedi.

Muhalefede de çatan Unakıtan, 2001 krizini hatırlattı. Maliye Bakanı, anayasa kitapçığını gündeme getirerek "reformlar olmasaydı 2 sayfa atılsa duman olurduk" diye konuştu.

İşte Unakıtan'ın 2009 bütçesi üzerine yaptığı konuşmadan önemli bölümler:

Bilen de konuşuyor bilmeyen de

Herkes resesyon tutturmuş bilen de bilmeyen de konuşuyor. Bir ülke üst üste iki çeyrek ekonomisi daralırsa resesyon denir.

Japonya iki çeyrektir daraldığında resmen resesyona girdi. Kriz dünyayı kasıp kavuruyor. En az etkilenmesi için hükümet olarak gayret gösteriyoruz.

Krizten siyasi rant çıkarmanın alemi yok

Krizden siyasi rant alemi çıkarmanın alemi yok. Ekonomik göstergelerin kötü olmasına sevinenler bile var.

Dünyada ticaretin daralması reel sektörün daralması demek. Dünya Bankası küresel büyüme tahmini yüzde 0.9 olarak açıkladı.

1929 buhranından bu yana dünyada böyle bir kriz görülmedi. Dünyayı yöneten büyük ekonomiler krizi yönetmekte zayıf kaldılar.

Bu paralar nerede? Trilyon dolarlar vermekle olmuyor. Başka tedbirlerin alınması lazım. Güven ve istikrarı sağlayacak yapısal tedbirler gerekli.

Mevcut sistem değişmeli

Mevcut sistemin değiştirilmesini öneriyoruz. Sistem değişirse Dünya oh çekecek. Bu değişim kaçınılmazdır. Krizle mücadele için birikimi artırmak gerekir.

Bu kriz Türkiye'nin değil dünyanın krizi. Yönetim biçiminden ziyade sistemden kaynaklanan krizdir.

Dalgalı kur rejimirni iyi yönettik. Merkez Bankası'nın özerkliğini sağlamlaştırdık. Kamu alanında önemli reformlar yaptık.

Ansiklopedi atsan bir şey olmaz

Anayasa kitapçığı atıldı bitirdiler. (vekillere 2001 krizine ait bir gazete manşetini gösterdi) Bir gecede kitapçık atıldı Türkiye bitti. Ben diyorum ki ansiklopedi atsanız bir şey olmaz.

Şimdi bu refomlar olmasaydı beni iyi dinleyin iki sayfa atsanız duman olurduk.

Şimdi ne gaz kuyruğu ne tüp kuyruğu var. Ben özel sektörden geliyorum. Yedek parça bulamadık diye fabrikaları kapattık Rusya, rubleyi tutabilmek için 161 milyar dolar piyasaya saldı hala tutamadı.

Resesyon olmayacak

Türkiye'nin 9 aylık büyümesi yüzde 3 olmuştur. Ülkelerin resesyonda olduğu bir dönemde bu rakamları takdirle karşılanması lazım.

Avrupa'nın en dinamik müteşebbisi Türkiye'de. Yeni pazarlara yönelmemiz lazım. Türkiye bu krizden de ders alacak ve fırsata çevirecek.

Cari açık ve enflasyon düşecek

Petrol fiyatlarındaki düşüş bizim için iyi haber. 2009 yılı hem enflyasyonun hem de cari açığın düştüğü yıl olacak. Büyüme rakamları eskisi gibi olmayacak. Ama resesyon da yok.

Ara malların üretiminin Türkiye yapma başarısını gösterirse dövizin değerlendiği petrolün düştüğü bu dönemde cari acığı kalıcı olarak düşürebiliriz.

Altınlar yastık altından çıkmalı

Zayıf bilançolara sahip özel sektörde sıkıntı var. 2003 yılından beri 24.3 milyar dolar altın ithal etmişiz. 4.5 milyar dolarını ihraç etmişiz.

Geriye kalan 20 milyar dolar altın yastık altına gitti. (Kendisine tepki eden muhalefet vekiline sende de mi var altın diye çıkıştı.) Bu altınları ekonomiye kazandırmalıyız.

Pahalı ürünleri ihraç edeceğiz

Demirin tonu 700 dolar. İstediğin kadar sat. Oysa Eskişehir'de bir şirket tonu ABD'ye 1.5 milyon dolar olan uçak parçası ihraç ediyor. İşte bunları yapacağız.

Güzel günler bizi bekliyor

Türkiye'de kimse enseyi karartmasın. Güzel günler bizi bekliyor.

Krize hazırlıklı yakalandık. Fırtınalı havada kaptan belli olur. Kaptanın iyisi olacak. Kaptanın iyisine de biliyorsunuz. (Gülerek Erdoğan'ı işaret etti)

Petkim'i gelin de satın. Yüzde yüz değeri düştü. Yaptığımız özelleştirmeleri şimdi yapmak mümkün değil.

Muhalefet iktidarı takdir etsin, söyleyin ne olacak 'aferin' 'bravo' deyin. Küçülmez aksine büyürsünüz. Ama nerede..

En büyük pay MEB'e

4 bin artı 21 bin ilave atam yapılacak. YÖK'e 5 bin personel ataması yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı en fazla payı aldı. 27.9 milyar YTL alacak, 28 bin adet derslik yapmayı planlıyoruz.

Yaşlısına fakirine sahip çıkmayan devlet eksik devlettir. Eskiden bütçe açık verdiği için sosyal harcamalara para kalmadı.

230 bin özürlüyü rehabilitasyona tabi tutacağız. Evinde alıp tedaviye götürüyoruz. (İtiraz eden vekile dinleyin siz de faydalanırsınız)

Çarşaf marşaf değişiyorsunuz

Genel kuruldan tepkiler artınca (Beni iyi dinleyin, belki değişirsiniz. Çarşaf marşaf değişiyorsunuz biraz. İyi şeyleri almaya bakın)

Belediye şu parti bu parti gözetmeksizin yardım yapıyoruz. Ama bu paralar nereye gidiyor diye hesap soracağız. Saçı bitmedik yetimin hakkını sorarım.

Vergileri indirin diyenlere sesleniyorum. Yıllardır indiriyoruz. Hangi ülkede yaşıyorsunuz? KDV'de en fazla gıdada indirdik. Eğitimde indirmişiz, sağlıkta indirmişiz.

Nişantaşı değil halk pazarlarını dolaşın

Lüks mallar için bana KDV insin diye kimse gelmesin. Nişantaşı'nda değil halkın pazarında dolaşın. Türkiye'yi biz o eski günlerine döndürtmeyiz.

Risklerin yeniden tanımlandığı bir süreçten geçiyoruz. Türkiye cari açığa ve enflasyona çare buluduğu ölçüde krizi atlatacaktır.

Mali disiplinden ödün vermeden yapısal reformlar sürecek. Yabancılar diyor ki Türkiye göstergeler bakımından birçok ülkeye göre daha iyi konuma gelmiştir.



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,784 µs