En Sıcak Konular

Zehrinizi giydiniz mi?

0 0 0000 00:00 tsi
Zehrinizi giydiniz mi? Bugün giydiklerinize bir bakın. Üstünüzdeki kumaş, zehirli boyayla mı boyanmış? Yoksa hormon sisteminizi etkileyecek bir kumaş mı? Tarım ilacı içeriyor mu? İşte kumaş dünyasında bize söylenmeyenler...

Pangaltı’da bir kumaşçıda pazenlerin, basmaların bolluğunu görünce dükkan sahibiyle muhabbete başladık. Ninelerimizin saf pamuk, yün veya keten giyme şansının daha bol olduğu yıllarda hastalıkların da daha az olduğunu söyledi dükkan sahibi. Bugün özellikle kadın konfeksiyonunda kullanılan sentetik malzemelerin hasta ettiğini söyledi.

Daha önce de, eskiden bir giyim markasının yöneticisi olarak çalışmış Eyşan Özhim’in “İçinde polyester olan hiçbir şeyi giymem” dediği bir röportajını okumuştum. Gerçekten, kumaşlar bizi hasta mı ediyor? İşte yanıtı...

Kumaşların da güvenlik sertifikası var

“Öko-tex standart 100” isimli bir tekstil sertifikası var. Bu sertifika, test ettiği tekstil ürününde, insan sağlığına zararlı olduğu düşünülen maddelerin kullanılmadığını, tekstil ürününün sağlığa zararsız olduğunu belgeliyor.

Avrupa ve Japonya’dan 15 enstitü, Öko-Tex Birliği’ne üye. Ülkemizden de, özellikle yurtdışına ihracat yapmak isteyen Türk tekstilcileri, bu birliğe bağlı enstitülere başvurarak kumaşlarının kalitesini belgeleyen bu sertifikayı alıyorlar. Sertifika kapsamında malzeme ve dokuma kalitesi, vücuda uygunluk, giyim rahatlığı ve yasalara uygunluk araştırılıyor.

Sertifika için hangi malzemeler test ediliyor?

Bu enstitülerin, tekstil ürünlerinde test dikkat ettiği parametrelerden bazıları şöyle:

• Yasaklanmış AZO boyaları
• Kanser ve alerji yapan boyalar
• Formaldehit
• Tarımsal ilaçlar (pestisitler)
• Klorlu fenol bileşikleri
• Klorlu benzen’ler ve toluen’ler
• Ekstrakte edilebilen ağır metaller
• Renk haslığı
• pH
• Bebek malzemelerinde fatalat’lar (pyhtalates)
• Organik kalay bileşikleri (TBT/ DBT)
• Uçucu organik maddeler
• Koku

Bebek tekstilinde sertifika koşulları daha ağır

Bebek cildi daha hassas olduğu için, bebeklere yönelik hazırlanan tekstil ürünlerinde analizler daha da ağır şartlı kriterlere göre yapılıyor. Bebek ürünlerinde formaldehit içeren her türlü terbiye işlemi yasaklanmış durumda. Bebekler kumaşa ağızlarıyla dokunabildikleri için tükürük testi de yapılıyor. Bu test, bebeklerin kumaşı emdikleri takdirde boya ve baskıların tükürükle ne kadar çözünebildiklerini gösteriyor.

Hormon yapısını bozan malzeme de var, kanserojen olanı da

Tüketici Hakları Derneği Samsun Şubesi Başkanı Dr. M. Emin Dinççağ, samsunhaber.com sitesine verdiği bir demeçte tekstildeki bu tür zararlı maddelere karşı uyarıda bulunmuş:

“Özellikle evlerdeki birçok ev eşyası ve tekstil ürününün üretildiği kimyasal maddelerin alerjik, toksik, hatta kanserojen olduğu belirten Dr. Dinççağ, Türkiye'de gerek ekonomik imkanlar gerekse yapılanmasındaki eksiklikler nedeniyle tüketici hareketinin tüketiciyi bu konularda aydınlatması ve bilinçlendirmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Plastik oyuncaklarda, PVC’lerde ve kumaşlarda kullanılan fatalatlar alerjiktir ve endokrin (hormon sistemimize) zarar verir. (Fatalatların çocuklarda erken ergenlik de dahil olmak üzere birçok hormonal bozukluğa neden olduğu biliniyor- iyibilgi’nin notu).

Ev tekstili olarak kullanılan yatak örtülerinde formaldehit vardır. Formaldehit şiddetli zehirdir. Alerji yapar, kanser tehlikesi taşır. Yine ev tekstilinde kullanılan azo boyaları kanserojendir. Yatak örtülerinde DDT ve Metil Paration kalıntıları bulunabilir bunlar çok zehirli böcek ilaçlarıdır (pestisitlerdir).

Bazı kimyasal maddeler Avrupa Birliği ülkelerinde yasaktır ancak gelişmekte olan ülkelerde kullanılmaktadır. Havlularda formaldehit ve azo boyaları bulunur."

iyibilgi



Bu haber 1,276 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,999 µs