En Sıcak Konular

Osman Baydemir’e 5 yıl hapis istemi

16 Aralık 2008 13:30 tsi
TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a düzenlediği kara harekatını protesto etmek amacıyla toplanan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada yasadışı örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemi

Kuzey Irak’ta PKK kamplarına yönelik gerçekleştirilen kara harekatını protesto etmek amacıyla 25 Şubat 2008 günü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi önünde toplanan kalabalığa hitaben yaptıkları konuşmalardan dolayı haklarında dava açılan Belediye Başkanı Osman Baydemir ile DTP İl Başkanı Nejdet Atalay’ın yargılaması 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada Baydemir ile Atalay hazır bulundu.
Osman Baydemir savunmasında, iddianamede belirtilen konuşmayı yaptığını belirterek şunları söyledi:
“Bu konuşmayı yaparken amacım Türkiye’deki çatışma ortamının son bulması, demokratikleşmenin gerçekleşmesiydi. Duyarlı bir vatandaş olarak ölen polislerin, askerlerin, sivil vatandaşların ve gerillaların ölümünden duyduğum üzüntüyü dile getirdim. Ayrıca ölen tüm kişilerin annelerinin acılarını paylaştığımı dile getirdim. Benim kullandığım asker, polis ve gerilla kelimeleri teknik anlamda kullanılan kelimelerdir. Bunu kullanırken övme ve yüceltme gibi amacım yoktur. Ölen tüm kişilerin dedeleri bu vatanı ortak olarak kurmuşlardır. Bu hususun da gözönünde bulundurularak hiçbir askerin, hiçbir polisin ve gerillanın ölmesini istemediğimi dile getirdim. Benim amacım övme, ya da yerme kastı olsaydı herkesin bildiği başka kelimeleri kulanırdım. Amacım duyarlı bir vatandaş olarak barışa katkıda bulunmaktı.”
DTP İl Başkanı Nejdet Atalay da savunmasında, “İddianamedeki konuşmayı yaptım. Amacım, 30 yıldan beri bölgede akan kanın devletin düşündüğü şekilde çözülemeyeceğini belirtmekti. Partimin, devletin olaya bakış ve çözümü ile ayrı düşüncede olduğunu söyledim. Suçsuzum, beraatimi istiyorum” dedi.

SAVCI CEZALANDIRILMALARINI İSTEDİ

Savcı mütalaasında, Nejdet Atalay’ın kalabalığa hitaben, ‘Daha önce yapılan 24 operasyondan sonuç alınamadığı anlaşılmıştır. 60 ocağa ateş düştü, ama asker, ama gerilla daha fazla gözyaşı daha fazla yangın demektir’ dediğini belirtti. Mütaalada, Osman Baydemir’in ise, ‘Bu sorun operasyonlarla ölümlerle çözülemez. Yüreğim acıyor. Hiçbir polis, asker, gerilla hayatını kaybetmesin. Kardeşçe yaşayalım. Bir gerilla, bir asker hayatını kaybetse yerine geçecek 100 kişi vardır’ gibi sözler sarfederek, PKK’lılardan ‘Gerilla’ diye bahsettiği vurgulandı. İddianamede sanıkların, PKK Yürütme Konseyi’nin 2007 yılında başlattığı ‘Önder Apo’yu yaşa ve yaşat’ içerikli ‘Edi Bese’ hamlesel sürecini çağrıştıran ve Türkçe karşılığı olan ‘Artık yeter’ sözlerini kullandıkları kaydedilerek şöyle denildi:
“Binlerce kişiyi bomba ve ağır silahlarla tarayarak ölümüne neden olan, silahlı propaganda adı altında insani kurallardan uzak bir yol benimseyen PKK mensuplarına ‘Gerilla’ diyerek onların faaliyetlerini destekleyici konuşma yaptığı, bu açıklamalarıyla örgütün amacını ve düşüncelerinin toplum içinde benimsenmesi, yayılması ve kökleşmesini teşvik edecek şekilde, hitap edilen kitle tarafından algılanma biçimi dikkate alındığında, iki sanığın da yasadışı örgüt propagandası yapmak suçunu işlediği açıktır. Bu nedenlerle zalandırılmaları gerekir”

KONYA'DAKİ POLİSLER ŞİKAYETÇİ OLDU

Kısa bir ara veren mahkeme, sanık avukatlarının savunma için süre istemesi nedeniyle duruşmayı erteledi. Baydemir ve Atalay’ın yaptıkları konuşmaların basın ve yayın organlarında yer alması nedeniyle Konya’nın Meram İlçesi’nden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Hakkı Yıldız, Aydın Şahin ve Bektaş Yıldırım adlı 3 polis ise iddianamede müşteki olarak gösterildi.

Milliyet



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,943 µs