En Sıcak Konular

E-devlet kapısı açılıyor!

16 Aralık 2008 13:44 tsi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 18 Aralıkta kullanıma açılacak ''E-Devlet Kapısı Projesi'' ile tek bir kapıdan tüm devlet hizmetlerinin alınabileceğini belirterek, ''Bu git-gel kapısı değil. Bu vatandaşın ayağına geliyor. Bu kapı, vatandaşın elini

Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) Konferans Salonunda gerçekleştirilen ''E-Devlet Kapısı Projesi''ne ilişkin basın toplantısına, Ulaştırma Bakanı Yıldırım ve TÜRKSAT A.Ş Genel Müdürü Özkan Dalbay'ın yanı sıra DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan da katıldı

Tanıtım sunumuyla başlayan basın toplantısında Bakan Yıldırım, Türkiye'de bilgi toplumuna dönüş projesi yürüttüklerini, 2003'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlayan bu proje kapsamında E-Dönüşüm İcra Kurulu koordinasyonunda kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapıldığını anımsattı.

Bu kapsamda hazırlanan yaklaşık 110 eylem planı gerçekleştirildiğinde bilgi toplumuna dönüşüm sürecinin tamamlanacağını ifade eden Yıldırım, bu alanda en önemli sorumluluğun Ulaştırma Bakanlığına ait olduğunu söyledi.

Bakanlığın, bu amaçla yasal düzenlemelerin yanı sıra sektörün serbestleştirilmesi yönünde önemli adımlar attığını belirten Yıldırım, bilgi toplumuna dönüşümde ''E-Devlet Kapısı Projesi''nin de önemli etkiler yaratacağını ifade etti.

Bu proje sayesinde vatandaşların devlet daireleri yerine internet ortamında tatil günlerinde ya da gece saatlerinde bile hizmet alabileceğini kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu ancak iki şekilde mümkün olabilir, vatandaş bilgisayar kullanabilecek ve kamu kuruluşları hizmetlerini internet üzerinden sunacak.Aslında Türkiye'de son 5 yılda önemli gelişmeler yaşandı. Bilgisayar kullanım oranında yüzde 35'e çıktık. Bunu da okullardaki bilgi teknoloji sınıfları ve internet olanakları sayesinde gerçekleştirdik. Bugün ilk ve orta dereceli okulların yüzde 95'inden çoğunda genişbant erişimi ve teknoloji sınıfları mevcut. Bu anlamda en önemli yatırımı Milli Eğitim Bakanlığı'na yapıyoruz. Evrensel hizmet kanalı ile biz, 500 trilyonun üzerinde kaynağı gençlerin bu alandaki eğitimine aktardık.''

-SİSTEMİ, 40 KİŞİLİK EKİP HAZIRLADI-

Bakan Yıldırım, TÜRKSAT A.Ş'nin 40 kişilik ekiple projeyi hazırladığını belirterek, internet sitesi ''www.turkiye.gov.tr''nin açılışının Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla 18 Aralık Perşembe günü yapılacağını bildirdi.

''Bu uygulama ile devlet hizmetlerine tek bir kapıdan girilebilecek, tek kapıdan tüm devlet hizmetleri alınabilecek'' diyen Yıldırım, sistem sayesinde kısa sürede sadece T.C. kimlik numarası ile kurumlar arası tüm yazışmaların sağlanabileceğini anlattı.

Yıldırım, proje kapsamında 18 Aralıktan itibaren 21 kamu hizmeti sunulacağını belirterek, ''Vatandaş artık kamu kurumlarına tomar tomar kağıt taşımayacak. Bir süre sonra Türkiye'de yaklaşık 8 bin kamu kurumunun internet sitesine tek kapıdan girilecek. Vatandaş tek kapıdan bütün bunlara girebilecek. Bu kapı öyle bir kapı ki bu git-gel kapısı değil. Bu vatandaşın ayağına geliyor. Bu kapı, vatandaşın elinin altında'' diye konuştu.

Bu sistemin Türkiye'de oturması için zihinsel dönüşüm, hukuki altyapı ve Türkçe içerik olması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri'nin sunumuyla Türkiye'de internet hizmetlerinin ve erişimin daha da yaygınlaşacağını ifade etti.

''E-Devlet Kapısı'' uygulamasının ''vatandaşın memurla cebelleşmesini önleyeceğini'' belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

''Bunun sloganı 'Bürokrasi tuş olacak'... Burada kastedilen bürokrasi ile güreş değil. Bürokrasinin tuş ile yerine getirilmesi. Vatandaşın memurla güreş etmesi değil yani. Vatandaş bilir ki kaybedecek, niye güreşe tutuşsun memurla? Bu zaman tasarrufu, yaşam kalitesi sağlayacak. Bu, kendi insanımızın, mühendisimizin gece gündüz demeden akıl teriyle çalıştığı bir projedir. Genel Müdür Dalbay'a ve projede çalışanlara da teşekkür ederim.''

-ŞİFRELER, PTT ŞUBELERİNDEN ALINABİLECEK-

TÜRKSAT A.Ş Genel Müdürü Dalbay da konuşmasında, pilot uygulamanın teknik altyapı ve donanımının tamamen kurulduğunu, kimlik doğrulama ve temel güvenlik testlerinin de yapıldığını belirtti.

İlk etapta 21 kamu kurumu hizmetinin elektronik ortamda sunulacağını, hizmet almak isteyenlerin 3 farklı şifreyle hizmet alabileceğini kaydeden Dalbay, ''www.turkiye.gov.tr'' adresinde yer alan ''devlet'', ''iş'' ve ''vatandaş'' bölümlerinden herkesin bilgi edinebileceğini, hizmet alımı için e-devlet kapısı şifresi, elektronik imza veya mobil elektronik imza gerektiğini söyledi.

Dalbay, elektronik ortamda sunulacak kamu hizmetlerini şöyle sıraladı:

''-Başbakanlık BİMER'e başvuru ve başvuru sorgulama,

-Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünden Araç Yetki Belgesi Sorgulama,

-Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün uçuş mürettebatı lisans başvuru sorgulama,

-TCDD'nin e-bilet uygulaması,

-Denizcilik Müsteşarlığının amatör denizci belgesi, kısa mesafe telsiz operatörlüğü başvurusu, yeterlilik belgesi işlemleri,

-Türkiye İş Kurumunda iş sorgusu ve başvurusu,

-PTT'de kayıtlı gönderi takibi ve PTT şube sorgulama,

-Milli Eğitim Bakanlığının diğer kurumlar için hazırladığı sınavlarda yer ve sonuç sorgulama,

-İçişleri Bakanlığında evrak durum takibi,

-İş-Kur'da işsizlik ödeneği ödeme başvurusu ve meslek kursları sorgulama,

-Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, kimlik paylaşım sistemi ve adres bilgi sistemi,

-Sosyal Sigortalar Kurumundan sigortalı hizmet dökümü,

-Maliye Bakanlığından devlet memurları e-bordro sorgulama.''

-SORULAR-

Bakan Yıldırım ve TÜRKSAT A.Ş Genel Müdürü Dalbay, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Dalbay, sistemin güvenliği konusundaki bir soru üzerine, ''Sistemin Türkiye'deki en iyi güvenlik sistemine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Olumsuz durumlara karşı sistemin ve site üzerinden hizmet veren kamu kurumlarının bilgileri de yedeklendi. Ayrıca sistem ile kamu kurumları arasındaki iletişim kriptolu olarak yapılıyor'' dedi.

Bakan Yıldırım, bir başka soru üzerine sistemin 19 milyon avroya hazırlandığını ve kullanıcı sayısının başlangıçta 150 bin, 2009 sonu itibariyle 1 milyon kişi olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Hizmet sayısı arttıkça kullanıcı sayısının da artacağını belirten Yıldırım, Özkan Dalbay'a ''İnşallah sisteminiz sağlamdır. Sonra bizi mahcup etmeyin'' dedi. Dalbay da sistemde saniyede 150 bin kişinin işlem yapabildiğini, bu nedenle de sorun yaşanmayacağını söyledi.

Yıldırım, başka bir gazetecinin ''Kamu kurumlarının evrak işlemleri buradan yapılınca iş başvurularındaki iltimas önlenebilecek mi?'' sorusunu, ''İltimas, adam kayırmacılığı önleneceği gibi tam bir şeffaflık hakim olacak'' diye yanıtladı.

''Kamu kurumlarına internetten hizmet vermeleri konusunda Hükümet bir baskı yapacak mı?'' şeklindeki soru üzerine de Yıldırım, ''Biz bunun için çalışıyoruz. Gereken yasal düzenlemeler hazırlanıyor. Vatandaş da bu işe sahip çıkacak, ısrar edecek, ısrarını sürdürecek. Bu ısrar da kamu kurumlarını internetten hizmet vermeye zorlayacak'' diye konuştu.

Yıldırım, internetteki Türkçe içeriklerin zenginleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, bu sürecin herkesi zorlayacağını, bu hizmeti sunmayan kamu kurumunun performansının da düşeceğini söyledi.

''Kamuda bilişim alanında uzman personel yetersiz. Bu hizmet, istihdam politikanızı etkiyecek mi?'' sorusuna, ''Evet, memurlar yine işlem yapmaya devam edecek. Ama yeni yeni iş alanları doğacak. Örneğin e-devlet ile çağrı merkezleri doğacak. Böylece toplumda ve devletin iş yapma anlayışında değişim yaşanacak'' yanıtını verdi.

star



Bu haber 822 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,021 µs