Siemens’in rüşvet izi Irak’ta çıktı | " /> Siemens’in rüşvet izi Irak’ta çıktı | "/>

En Sıcak Konular

Siemens’in rüşvet izi Irak’ta çıktı

18 Aralık 2008 09:06 tsi
Siemens’in rüşvet izi Irak’ta çıktı ABD ve Almanya’da daha yüksek rüşvet cezası baskısından kurtulmak için 1.6 milyar dolar ödemeyi kabul eden Alman Siemens’in Türkiye’deki şirketinin rüşvet izi Irak’ta ortaya çıktı.

Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında Türkiye’de dava açılmazken, ABD’nin SPK’sı SEC’in dava dilekçesinde Irak’ta ödenen 1.2 milyon dolarlık rüşvet de yer aldı.

ULUSLARARASI rüşvet skandalıyla gündeme gelen Alman Siemens’in Irak’taki bazı kamu ihalerini alabilmek için Türkiye’deki iştiraki Simens Sanayi ve Ticaret A.Ş. üzerinden de 1.2 milyon dolar rüşvet verdiği ortaya çıktı. Almanya dışındaki ülkelerde kamu ihalelerini kazanabilmek amacıyla 2001-2007 yılları arasında 4 bin 283 ödemeyle toplamda 1.4 milyar dolar rüşvet verdiği iddia edilen Siemens, geçtiğimiz günlerde ABD ve Almanya mahkemelerine hakkındaki rüşvet davalarının kapatılması için 1.6 milyar dolarlık bir anlaşma yapmıştı. Siemens AG’nin eski CEO’su Klaus Kleinfeld, rüşvet iddialarının gündeme gelmesi üzerine 2007 Nisan’ında istifa etmek zorunda kalmıştı.

İddiaları kabul etti

ABD Adalet Bakanlığı’na 450 milyon dolar, ABD’nin ABD’nin Sermaye Piyasası Kurulu’na (SEC) 350 milyon dolar ve Alman mahkemelerine ise 395 milyon Euro ödeyerek anlaşma yapmayı teklif eden Siemens, bir anlamda rüşvet iddialarını kabul etmiş oldu. Bunun üzerine Siemens’in rüşvet verdiği ülkeler bir kez daha gündeme geldi. İsrail’den Çin’e, Rusya’dan İtalya’ya, Arjantin’den Vietnam’a birçok ülkede kamu ihalelerini alabilmek için rüşvet verdiği gerekçesiyle ABD ve Almanya’da hakkında soruşturma açılan Siemens’in bu rüşvetleri bölgedeki şirketleri aracılığıyla verdiği öne sürüldü.

SEC tarafından 12 Aralık 2008 tarihinde Columbia Bölge Mahkemesi’ne verilen dava dilekçesinde, Türkiye’nin de adı yer aldı. Ancak Türkiye rüşvet verilen ülke olarak değil, rüşvete aracılık eden ülke olarak yer aldı. SEC’in dilekçesinde Siemens Türkiye’nin (Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş.) 2000-2002 yılları arasında Irak’taki ’Gıda Karşılığı Petrol Programı’ kapsamında 20 ihaleyi alabilmek için 1.2 milyon dolar rüşvet verdiği bilgisi yer aldı.

Rüşvet davası dilekçesinde hangi iddialar yer aldı

Siemens, gıda programı kapsamında Irak’taki kamu ihalelerine Siemens Türkiye ve Siemens Fransa’nın yanı sıra iştirak şirketleri Osram Middle East FZE ile Gas Turbine Technologies SpA aracılığıyla katıldı.

42 ihaleyi alan Simemens, Irak’taki kamu görevlilerine toplamda 1.7 milyon dolar rüşvet verdi.

Bu ihalelerin toplam bedeli 124 milyon doları bulurken, şirketin elde ettiği kár ise 38.2 milyon dolar oldu.

Siemens, kamu görevlilerine ’satış sonrası hizmet bedeli’ adı altında 1.7 milyon dolar rüşvet verdi. Aslında böyle bir hizmet almayan Siemens, rüşveti yasal bir komisyon olarak göstermeye çalıştı.

Bu kapsamda, Siemens Türkiye Eylül 2000-Haziran 2002 tarihleri arasında, Irak’ta 20 ihale alırken, ’satış sonrası hizmet bedeli’ olarak 1.2 milyon dolar ödedi.

Siemens Fransa Eylül 2000-Haziran 2002 tarihleri arasında Irak’ta 12 ihale aldı ve karşılığında ’satış sonrası hizmet bedeli’ olarak 321 bin dolar rüşvet verdi.

Volcker Komitesi de tespit etmiş

IRAK Kuveyt’i işgali sonrasında uygulanan ekonomik ambargo nedeniyle Birleşmiş Milletler tarafından ’Gıda Karşılığı Yardım Programı’ devreye sokulduğunu hatırlatan dilekçede, "2004 yılında ABD Maliye’si tarafından hazırlanan bir rapor üzerine, yolsuzlukları araştırmak için ABD Merkez Bankası Eski Başkanı Paul Volcker başkanlığında BM bünyesinde bir komite oluşturuldu. Komite, 27 Ekim 2005 tarihinde hazırladığı son raporda Program kapsamında 1.7 milyon dolar rüşvet verildiği tespit edildi" denildi.

Adı geçen ülkeler

Arjantin

Nijerya

İtalya

Venezuella

Çin

İsrail

Bangladeş

Vietnam

Rusya

Meksika

Irak

Hürriyet



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,097 µs