En Sıcak Konular

Dolarda kan kaybı sürüyor

18 Aralık 2008 09:27 tsi
Dolar, Fed'in faiz indirimi sonrasında getirisi cazibesinin azalması sonrasında euro karşısında son iki buçuk ayın en düşük değerlerine ulaştı.

Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararı öncesinde ABD'den gelen faiz  indirimiyle doların euro karşısında son iki buçuk ayın en düşük değerlerine gerilemesiyle içeride de dolar 1.53 YTL'nin  altına indi, euro 2.2 YTL'nin üzerine çıktı.
  
Dolar/euro 1.4493 ile son iki buçuk ayın en düşük değerlerine ulaşırken, global enerji talebindeki zayıflamayla  petrol 40 doların altına inerek son dört yılın en düşük değerlerine ulaştı. Doların 90 yen olan psikolojik sınırın altında  uzun süre kalması ise, Japon yetkililerin yenin değer artışını sınırlamak için müdahalede bulunabileceği endişesini  doğurdu.
  
Fed'in ardından TCMB'nin de faiz indirimlerine gideceği beklentisinin dolar/YTL kuru üzerinde aşağı yönlü baskı  uyguladığını belirten yabancı bir bankanın döviz masası yöneticisi, "ABD'deki faizlerin sıfıra yaklaşmasına rağmen  Euro bölgesinde faizlerin indirimine gidilmemesi ABD ile Avrupa arasındaki ciddi faiz farkları oluşturuyor. Euro/dolar  paritesinde yukarı yönlü hareketin devam edeceğini gösteriyor. Euro/dolar dolar/YTL tarafında aşağı yönlü, euro/YTL  tarafında yukarı yönlü etki yaratıyor" dedi ve ekledi: "Dolar/YTL'nin 1.52 YTL'yi aşağı yönlü kısa vadede kıracağını düşünüyorum. Ancak kurda önümüzdeki dönemde  genel hareketin yukarı yönlü olacağı beklentisi piyasada hakim" dedi.
  
Bankalararası piyasada en iyi dolar alış ve satış kotasyonları dünkü spot kapanışta 1.5430/1.5460 YTL olurken  kotasyonlar bu sabah ilk işlemlerde 1.5260/1.5300 YTL seviyesinden açıldı. Bu verilere göre dolar YTL karşısında  dünkü spot kapanışta göre yüzde 1.18 değer kaybetti.    

Başka bir bankanın tahvil/bono işlemcisi ise, "Fed faiz indirimi ve üçüncü çeyrekte yüzde 0.5 büyüme sonrası  Merkez Bankası'nın indirim olasılığını da güçlendiriyor. Hatta Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin Aralık ayından  sonra da devam etmesi bekleniyor" dedi ve ekledi: "Bono faizlerinin aşağı yönlü hareketinin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz."
  
Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 18.16  valörlüde yüzde 18.78 oldu. Gösterge tahvilde bu sabah tezgahüstü piyasada faiz yüzde 18.76/18.86 seviyesindeydi.

Gazeteport



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,338 µs