kâbusa dönüyor! | " /> kâbusa dönüyor! | "/>

En Sıcak Konular

Masal kâbusa dönüyor!

18 Aralık 2008 11:01 tsi
Masal kâbusa dönüyor! 92 milyar dolarlık borç batağına saplanan Dubai'de hayaller kabusa dönüşmek üzere.

1001 gece masallarının şehri olarak bilinen Dubai’de hayaller kâbusa dönüşmek üzere. 100 milyar dolara yaklaşan komu borcu ülkeyi iflasın eşiğine getirdi. Kişi başına düşen borç miktarı ise 65 bin doları geçti.

Ortadoğu’nun parlayan yıldızı Dubai’nin başı küresel krizle dertte. Global kredi musluklarının peş peşe kapanmasının ardından nakit sıkıntısına düşen ülkenin İzlanda örneğinde olduğu gibi iflas edeceği ileri sürülüyor. Yapılan değerlendirmelere göre yüksek borçlanma yoluyla ülkeyi dünyanın hem eğlence hem de ticaret bakımından en cazip noktalarından biri haline getirme stratejisi çöktü. Kamu borcunun 80 milyar dolara ulaştığı ülkede yetkililer mevcut inşaat projelerini sürdürebilmek için gerekli nakit kaynağı bulmakta zorlanıyor.

Derecelendirme kuruluşu Fitch’in hesaplarına göre Dubai’nin borç yüküne 2009 yılında 12 milyar dolar daha eklenecek. Bu arada ülkeye komşusu Abu Dabi’den 12 milyar dolar ve Amerika’nın yaralı finans devi Citigroup’tan da 8 milyar dolarlık kredi sözü geldi. Ancak toplam 37 milyar dolarlık bir ekonomiye sahip olan Dubai’nin 100 milyar dolara yaklaşan borçlarını, ekonomi dünyasının içerisinde bulunduğu kriz döneminde çevirmekte çok zorlanacağı belirtiliyor. Zira ülke ekonomisinin temelini oluşturan inşaat ve finans sektörü adeta durma noktasına geldi. Petrol gelirleri ise serbest düşüşte.

MALİYETLER BAŞ DÖNDÜRÜCÜ

Hong Kong’un 1 Temmuz 1997’de Çin’e devredilmesiyle birlikte bölgenin yeni yıldızı olmak için harekete geçen Dubai’de başta turizm olmak üzere birçok alana milyar dolarlık yatırımlar yapıldı. Dev limanlar, havaalanları, otel zincirleri, eğlence merkezleri ve görkemli yerleşim projeleri Dubai’yi sürekli dünyanın gündeminde tuttu. Ancak yapılan ve yapılmakta olan projelerde hedef hep en büyük, en yüksek ve en pahalı olunca giderler de rekor seviyelere ulaştı. Yapımı tamamlandığında yüksekliği 800 metreyi aşarak açık ara dünyanın en yüksek yapısı unvanını alacak olan Burj Dubai ülkenin en prestijli projelerinin başında geliyor. Dev yapının yapım maliyeti ise 4 milyar doları bulacak. Bu rakam aynı binanın yüksekliği gibi baş döndürücü.

95 MİLYAR $’LIK DEV PROJE 

Ancak ülkede devam diğer projelerin maliyetlerine bakıldığında söz konusu 4 milyar dolar bayram harçlığı gibi kalıyor. Zira Jumeirah Gardens adı verilen ve yapımına hızla devam edilen yeni yerleşim merkezinin maliyeti tam 95 milyar dolara ulaşacak. İnşaatı süren ve ABD’nin ünlü eğlence parkı Disnayland’in iki katı büyüklüğünde olması planlanan Dubailand projesi ise 54 milyar dolara mal olacak. Ayrıca Palm Deira ve Yas Island adında toplam maliyeti 80 milyar doları aşacak iki farklı proje de halen yapım aşamasında bulunuyor. Diğer bir ifadeyle ülkede yapımına devam edilen en büyük 5 inşaat projesinin toplam maliyeti bile daha şimdiden 260 milyar dolara yaklaşmış durumda. Bu rakam ülke ekonomisinin tam 7 katı büyüklüğünde.

KİŞİ BAŞINA BORÇ 65 BİN DOLAR!

Türkiye’nin toplam borcu ise 360 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bu rakam 70 milyon olan nüfusa bölündüğünde kişi başına ortalama 5 bin142 dolarlık bir borç yükü ortaya çıkıyor. Bu hesap Dubai’ye uygulandığında ise rakamlar aynı projeler gibi baş döndürücü seviyelere ulaşıyor. Zira ülkenin toplam 92 milyar dolarlık borcuna karşılık 1.5 milyonluk bir nüfusu bulunuyor. Bu da kişi başına düşen borç miktarının tam 65 bin 333 dolar olduğu anlamına geliyor. Küresel krizin daha derinleşmesi halinde ülkeye yönelik yabancı fon girişlerinde de önemli düşüşler yaşanacak. Bu da mevcut borç stokunun giderek artmasına neden olacak. Dubaili yetkililer ise borç konusunun kontrol altında olduğuna işaret ederek Citigroup ile yapılan yeni kredi anlaşmasıyla kısa vadeli nakit sıkışıklığının ortadan kalktığını vurguladı.

12 MİLYARI VERİR, TAPULARI ALIRIM”

Bu anlaşmaya göre ABD’li bankanın sağlayacağı 8 milyar dolarlık kredi ile öncelikli olarak kamuya ait bazı kuruluşlar fonlanacak. Ancak nakit desteği alacak şirketlerin hangileri olduğu konusunda herhangi bir açıklamada bulunulmadı. Diğer yandan Dubai’nin komşularından Abu Dabi’nin de bu ülkeye 12 milyar dolarlık kredi desteği sağlayacağı ileri sürüldü. Gelen bilgilere göre bu kaynak yardımıyla özellikle 2009 yılının ilk yarısına yönelik oluşacak nakit sıkıntılarının önüne geçilecek. Ancak görünen o ki Abu Dabili yetkililer bu yardımı Dubaili dostlarının güzel hatırı için yapmayacak. Zira Abu Dabililerin bu destek karşılığında Dubai’de inşasına devam edilen bazı prestijli projelerin tapusunu istediği belirtiliyor. Dubaili yetkililerinin verdiği yanıt ise henüz netlik kazanmadı. Ancak Dubai’ye 8 milyar dolarlık kredi verecek olan Citigroup’un da geçen sene dünyanın en büyük kamu yatırım fonu olan Abu Dabili, Abu Dhabi Investment Authority tarafından 7.6 milyar dolarlık nakit desteğiyle iflastan kurtarıldığı düşünülürse, verilmiş olan cevabı tahmin etmek çok da zor olmuyor. 


6 projenin değeri Dubai’nin GSMH’sini yediye katlıyor

Proje adı Değeri*

Jumeirah Gardens 95
Dubailand 54
Palm Deira 40
Yas Island 38
White Bay Umm Al Quwain 29
Burj Dubai 4 
* Milyar dolar

Mahmut Sancak / HaberTürk



Bu haber 885 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,697 µs