adresi neden değişir? | " /> adresi neden değişir? | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon'un adresi neden değişir?

18 Aralık 2008 13:12 tsi
Ergenekon'un adresi neden değişir? Ergenekon davası, Danıştay’la birleştirilirse ‘karar’ için daha çok beklenecek. En tartışmalı konu, davanın adresi.

Yargıtay’ın “Ergenekon davasıyla birleştirilmeli” gerekçesiyle Danıştay davası kararını bozması, Danıştay gibi Ergenekon sürecini de uzatacak. Hukukçular, bu karardan sonra Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘birleştirilmiş dava’ için görev talep edebileceğini ve iki mahkeme arasında ‘uyuşmazlık’ nedeniyle konunun Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde sonuçlanacağını savunuyor. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ilk kararında ısrar etmesi halinde ise Danıştay davasında yaşanacak gecikmeler, otomatik olarak Ergenekon kararına da yansıyacak.
Danıştay davasını ‘silbaştan’ alan süreçte şu adımlar yaşanacak:

1- Önce Başsavcılığa: Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Danıştay davasıyla ilgili kararının gerekçesini yazdıktan sonra dosyayı Yargıtay Başsavcılığı’na gönderecek. Savcılığın karara 30 gün içinde itiraz etme hakkı var. Ancak karar Savcılığın 12 Eylül 2008 tarihli tebliğname doğrultusunda çıktığı için, itiraz etmesi beklenmiyor.

2- Sonra Ankara’daki mahkemeye: Savcılığın itirazı olmazsa dosya ilk kararı veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek. Mahkeme duruşma yaparak, Yargıtay kararına uyup uymayacağına karar verecek.

3- İki mahkeme yazışacak: Eğer mahkeme karara uyarsa, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ile davanın nerede birleştirileceği konusunda yazışmalar başlayacak.

4- Uyuşmazlık halinde yine Yargıtay’a: Yargı çevreleri, iki mahkeme arasında uyuşmazlık yaşanılmasının kaçınılmaz olduğunu savunuyor. Bu görüşteki hukukçular, “Mevcut tabloda dava bir kez daha Yargıtay’a gider gibi görünüyor. İstanbul ve Ankara’daki mahkemeler ‘Bende birleşsin’ diyecek. Ankara’da açılan (Danıştay davası) ilk dava; İstanbul’da açılan ise kapsamlı bir dava. Dolayısıyla iki mahkeme de davaya bakmada ısrarcı olabilir. Bu nedenle son kararı Yargıtay 5. Ceza Dairesi söyleyecektir” yorumu yaptı.

5- Ergenekon’a devam ama...: Ankara’daki mahkeme Yargıtay’ın kararına direnirse ya da uyuşmazlık nedeniyle dosya Yargıtay’a giderse, bu süreç içinde İstanbul’daki Ergenekon yargılaması devam edecek. Ancak İstanbul’daki mahkeme karar aşamasında Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun nihai kararını beklemek zorunda kalacak. Mahkemenin beklememesi durumunda gerek savcılar gerekse avukatlar karara itiraz edebilir.

6- Kararı beklemek şart: Danıştay davası kararıyla ilgili Yargıtay süreci uzar ve bu arada Ergenekon davası normal şekilde devam ederse, karar için Danıştay davasıyla ilgili Yargıtay kararı bekleneceğinden, ‘başa dönme’ durumu yaşanabilecek. Bu da Danıştay davasıyla birleştirilme süreci sonuçlanana kadar ‘ara karar’ çıkmasına ve sanıkların tutukluluk hallerinin birleştirme sonrasına kadar devam etmesine neden olabilir.
İki davanın birleştirilmesi, Danıştay sanığı Osman Yıldırım’ın durumu gibi bazı ilginçlikleri de gündeme getirdi. Bombalanan Cumhuriyet Gazetesi Danıştay davasında mağdur durumda iken gazetenin başyazarı İlhan Selçuk ve Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay Ergenekon davasında sanık. Dava birleşince Cumhuriyet Gazetesi mağdur sanık konumunda olacak.

Bağlantı iddiaları

Ergenekon davası iddianamesinde, Danıştay saldırısının da Ergenekon örgütünün eylemi olduğu öne sürülüyor. Osman Yıldırım, saldırıyı Ergenekon sanığı Veli Küçük’ün emriyle yaptıklarını, Cumhuriyet’e atılan bombaları kendilerine yine Ergenekon sanığı Muzaffer Tekin’in verdiğini söyledi. Danıştay baskını hükümlüsü Alparslan Arslan Ergenekon sanıklarıyla ‘irtibat’taydı. iddiaya göre Cumhuriyet’e atılan bombalar da Ergenekon operasyonunda ele geçirilenlerle aynı kafiledendi.

Radikal



Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,035 µs