En Sıcak Konular

2008'e damga vuran olaylar

18 Aralık 2008 14:14 tsi
2008'e damga vuran olaylar 2008 yılını hararetli geçti. Başbakan Erdoğan'In İspanya'da başörtüsü özrgürlüğüne dair sözleri, parti kapatma girişimine kadar... İşte AA'dan 2008 Meclis günlüğü...

TBMM Genel Kurulu, 2008 yılındaki yasama çalışmalarına sigara yasağını genişleterek başlarken, yükseköğretimde türbanın serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliği tartışmaları, Ocak ve Şubat ayına damgasını vurdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İspanya'daki ''Velev ki siyasi simge olsun, başörtüsünü yasaklamak mı gerekir?'' sözlerinin ardından başlayan süreçte, AK Parti ve MHP, yükseköğretimde türbanın serbest bırakılması için Anayasa değişikliği yapılması konusunda anlaştı. CHP ve bazı siyasi partiler ise ''böyle bir değişikliğin Anayasanın laiklik ilkesine aykırı olacağı'' iddiasıyla düzenlemeye karşı çıktı.

TBMM'de 2008 yılında yaşanan olayların kronolojisi şöyle:

2 OCAK:

-Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketinin (Türk Eximbank), politik riskler nedeniyle kredi, garanti ve sigorta işlemlerinden doğan zararlarının Hazine tarafından karşılanmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

-TBMM İdare Amiri Muhyettin Aksak, ''DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan'a ait TBMM araç giriş kartı bulunan otomobille uyuşturucu pazarlığına gidildiği'' yönündeki iddialarla ilgili olarak, ''Eğer bu amaçla kullanılmışsa araç giriş kartını iptal edeceğiz. Bu kaçınılmazdır'' dedi.

3 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, sigara içme yasağı kapsamını genişleten kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Kanuna göre, okullar, dershaneler, kursların açık alanlarında da sigara içilemeyecek. Lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi yerlerde sigara yasaklandı. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere, 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek.

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, sigara yasağına ilişkin, ''Kim Mecliste sigara içerse bizzat ben ceza yazarım. Bir milletvekili, günde 5 sigara içerse ayda eder 150 sigara. 750 milyonu maaşından keseriz'' dedi.

7 OCAK:

-TBMM Başkanı Toptan, Anayasa çalışmasının türban noktasına indirgenmesinin kendisini rahatsız ettiğini belirterek, ''Anayasa ile bana göre türban sorunu çözülmez. Anayasada, 'Üniversitelerde türban serbesttir' diye bir hüküm olmaz. O zaten Anayasa tekniğine de uymaz'' dedi.

TCK'NIN 301. MADDESİNİ DEĞİŞTİRME ÇALIŞMALARI

8 OCAK:

-Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesinin değiştirilmesi için çalışmalar, Ocak ayında da devam etti. AK Parti grubunda, TCK'nın 301. maddesi için değişiklik çalışmaları sürerken, maddede yer alan ''Türklüğü'' kelimesi ''Türk Milletini'', ''Cumhuriyeti'' kelimesinin de ''Türkiye Cumhuriyeti Devletini'' şeklinde değiştirilmesi görüşü ağırlık kazandı.

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında, partisinin TCK'nın 301. maddesiyle ilgili değişikliklere tamamıyla karşı ve her türlü teklife kapalı olduğunu açıkladı. Bahçeli, ''MHP, maddenin mevcut ifadesinden rahatsızlık duyanlarla mücadeleye ise sonuna kadar kararlıdır'' ifadesini kullandı.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında ise medyayı eleştirdi. Erdoğan, medyada ''sınırsız özgürlük'' diye bir anlayış olduğunu ifade ederek, ''Sınırsız özgürlük hiçbir yerde olamaz. Hiçbir medya mensubu benim özgürlük alanıma giremez, saldıramaz, hakaret edemez'' dedi.

3 YKR'LİK TAZMİNATA ÇARPTIRILMASI

-Hakkında verilen 3 Ykr'lik manevi tazminat davasına da değinen Erdoğan, ''Ceza alıyorsam, bu cezaya inanmalıyım. Hukuk, bu kadar zedelenmemeli. Eğer ben manevi tazminata mahkum edileceksem, bunun hakkı verilir. Yoksa nefislerimizi tatmin için bu tür kararlar verilmez'' diye konuştu.

10 OCAK:

-MHP, 21 Martın Nevruz Bayramı olarak kutlanması için kanun teklifi verdi.

11 OCAK:

-İstanbul'da yılbaşı gecesi kutlamalarındaki taciz görüntüleri sonrası harekete geçen CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, cinsel tacizi, şikayete bağlı suçlar kapsamından çıkaran ve cinsel tacizde bulunanlara verilen hapis cezasını artıran kanun teklifi hazırladı.

-Sivil toplum kuruluşlarının yasama çalışmalarına daha aktif bir şekilde katılmalarını sağlamak üzere hazırlanan TBMM İçtüzüğü değişikliği taslağı, AK Parti, CHP, MHP ve DTP grup başkanvekillerine iletildi. Taslağa göre, Genel Kuruldaki evrak okuma görevi, katip üyeler yerine Başkanlık Divanınca belirlenecek, spikerlik eğitimi almış görevliler tarafından yerine getirilecek.

15 OCAK:

-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, üniversiteye türbanlı girmek isteyenlere, ''Başınıza peruk takın'' tavsiyesinde bulunurken, şimdi ''Siyasi simge olsa, dini simge olsa ne çıkar'' dediğini belirterek, ''Yüzde 47'nin pek çok çevreyi pıstırdığını, teslim aldığını düşünerek mi bunu söylüyorsun? Başbakan'ın kafası karışık'' dedi.

-DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, 301. maddeye ilişkin, ''Farklılıkları koruyan maddeye dönüştürülmesi en doğrusu. Dava açma yetkisi sadece Cumhurbaşkanına verilmelidir'' ifadesini kullandı.

-MHP Genel Başkanı Bahçeli, partisinin grup toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Ykr'lik manevi tazminata mahkum edilmesiyle ilgili söylediği sözleri eleştirerek, ''Başbakan, haksız yere mahkum edildiğini düşünüyorsa, bu konuda AİHM'e bireysel başvuru yolunu değerlendirsin'' diye konuştu.

SİGARA YASAĞI BAŞLADI

16 OCAK:

-TBMM'de, iktidar ve muhalefet kulislerinde sigara içme yasağının başladığı duyuruldu.

-TBMM Adalet Komisyonu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 9 maddesini bir kez daha görüşülmesi için Meclise iade ettiği Vakıflar Kanununu aynen kabul etti.

-TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Macaristan Meclis Başkanı Katalin Szili, TBMM'nin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesini öngören, ''AB Eşleştirme Projesi''ni imzaladı.

-Toptan, Antalya'nın Kaş ilçesi Patara bölgesinde dünyanın ilk parlamentosunun kalıntılarının bulunduğu yerde, gelecek yıl dünya parlamentosunu toplamak istediklerini bildirdi.

BAŞÖRTÜSÜ İÇİN İLK ADIM ATILDI

17 OCAK:

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Sulukule sakinlerinin, kentsel dönüşüm alanı projesi nedeniyle evlerinden çıkarılmalarında, ''insan hakkı ihlali olmadığına'' oy çokluğuyla karar verdi.

-MHP, üniversitelerde türban sorununun çözülmesi için Anayasa değişikliği teklifinde bulundu. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, başörtüsü sorununun çözümü için Anayasanın 10. maddesinin 4. fıkrasında değişiklik yapılmasına ilişkin teklifleriyle ilgili, ''Bu teklif, tamamıyla TBMM'yi göreve çağırma teklifidir'' değerlendirmesinde bulundu.

-AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, MHP'nin teklifini, ''olumlu bir adım'' olarak değerlendirdi ve bu teklifi partisinin yetkili organlarında değerlendireceklerini söyledi.

-CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ise ''Anayasa'nın başlangıç bölümündeki laiklik ilkesi olduğu sürece bu teklifle başörtüsü sorunu çözülemez'' dedi.

-TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonundaki 77 dokunulmazlık dosyası için oluşturulan hazırlık komisyonları, çalışmalarına başladı.

-MHP, Karamanoğlu Mehmet Bey'in, Türkçe'den başka dil kullanılmaması fermanının yayınlandığı 13 Mayıs'ın ''Türk Dil Bayramı'' olarak kutlanması için kanun teklifi verdi.

21 OCAK

-CHP, ''Kayıp trilyon davası'' ile ilgili temyiz başvurusunda bulunmayarak ''görevlerini kötüye kullandıkları'' iddiasıyla, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile bakanlık bürokratları hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

-Sivil toplum kuruluşlarının yasama çalışmalarına daha aktif bir şekilde katılmalarını sağlamak üzere hazırlanan TBMM İçtüzüğü değişikliği teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

YENİ BORÇLAR KANUNU TASARISI TBMM'DE...

22 OCAK:

-MHP, başörtüsü konusunda Anayasanın 10. maddesinin 4. fıkrasında yapılacak değişikliğe ilişkin teklifini imzaya açtı.

-82 yıllık Borçlar Kanunu'nda önemli değişiklikler yapan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

KURUSIKI TABANCALARA YENİ DÜZENLEME

23 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, kurusıkı tabancaların üretim ve satışına düzenleme getiren tasarı kabul edildi. Kanuna göre, kurusıkılar, 1 yıldan fazla hapse mahkum olanlar, ateşli silahlarla işlenen suçlardan hüküm giyenler ile 18 yaşından küçüklere satılmayacak.

-AK Parti, ''türbanın yükseköğretimde serbest bırakılması''na dönük Anayasada değişiklik yapılmasını içeren kendi önerisini, MHP'ye iletti.

-TBMM Genel Kurulunda, temel ceza kanunlarına uyum amacıyla 170 kanunda değişiklik öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde orman yakanlara müebbet hapis cezası uygulanacak. Bir eserden kaynak göstermeksizin alıntı yapanlara, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Sahte doktor ve diş hekimleri için 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

24 OCAK:

-TBMM Genel Kurulunda, 5. Dünya Su Forumu Organizasyonu İçin Çerçeve Anlaşma ile 5. Dünya Su Forumu Anlaşma Mektubunun onaylanmasının uygun bulunduğuna ilişkin kanun tasarısı kabul edildi.

-AK Parti ile MHP yöneticileri, türban konusundaki Anayasa değişikliği önerilerini görüşmek üzere TBMM'de bir araya geldi.

-TBMM'deki Başbakanlık makamında yapılan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkanvekili Oktay Vural ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin özel danışmanı ve Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı'nın katıldığı ve 1,5 saatten fazla süren görüşmeyle ilgili olarak ortak yazılı bir açıklama yapıldı. AK Parti ve MHP yöneticileri arasında yapılan görüşmede, ''Genel çerçevede bir mutabakata varıldığı'' bildirildi.

25 OCAK:

-CHP, Alevi vatandaşlarının inanç ve kültürlerini yaşamak, yaşatmak ve kendilerini ifade etmeleri ile ilgili yakınmalarına neden olan sorunlarının çözümü için Meclis araştırması açılmasını istedi.

27 OCAK:

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, kültürel haklarda dozu çok iyi ayarlamak gerektiğini belirterek, ''(Herkes anadilde eğitim yapsın) deniyorsa, o zaman Türkiye'de ciddi soruna sebep olunur. Eğitim dilinin Türkçe olmasından vazgeçmemeliyiz'' dedi.

BAŞÖRTÜSÜ KONUSUNDA 2. TOPLANTI

28 OCAK:

-Yükseköğretimde türbanın serbest bırakılması için yapılması öngörülen Anayasa değişikliği konusunda, AK Parti ve MHP yöneticileri, TBMM'de ikinci kez bir araya geldi. AK Parti ile MHP, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılması için Anayasanın 10. ve 42. maddeleri ile Yüksek Öğretim Yasası'nın ek 17. maddesinin değiştirilmesi konusunda mutabakata vardı.

-AK Parti Grup Yönetim Kurulu, ''Hedefimiz, kamu hizmeti veren personelde de böyle bir yasağın olmamasıdır'' diyen Konya Milletvekili Hüsnü Tuna hakkında inceleme başlatılmasına karar verdi.

29 OCAK:

-AK Parti ve MHP yöneticileri, başörtüsünün yükseköğrenimde serbest bırakılması için hazırladıkları Anayasa değişikliği teklifine destek istemek amacıyla CHP grup başkanvekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Anadol ile DSP'yi ziyaret etti. Uzlaşı arayışlarından bir sonuç elde edilemedi.

-AK Parti ile MHP, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılması için Anayasa ile Yükseköğretim Yasasında değişiklik yapılmasını öngören tekliflerini, TBMM Başkanlığına sundu. Teklifin gerekçesinde, ''Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinde 'fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür' nesillerin yetiştirilmesi, kişilerin yüksek öğrenim hakkından, 'kanun önünde eşitlik ilkesi gereği' hiçbir nedenle ayrımcılığa tabi tutulmadan yararlanmasını zorunlu kılmaktadır'' denildi.

-Liderler, partilerinin TBMM grup toplarında, yükseköğretimde başörtünün serbest bırakılması için hazırlanan anayasa değişikliği teklifini değerlendi.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teklifle üniversite kapılarındaki kızların mağduriyetini gidermekten başka hiçbir şeyi amaçlamadıklarının bilinmesi gerektiğini kaydederek, ''Burada bir hususu özellikle ifade etmek istiyorum: Yapılan düzenlemeler yükseköğrenimle sınırlıdır. Bunu başından beri açıkça söyledik'' dedi.

-CHP Lideri Deniz Baykal ise AK Parti ve MHP'nin anlaşmalarını değerlendirirken, ''Bu getirilen düzenleme, sadece üniversitelerde değil, tüm resmi eğitim sistemi içinde türban denilen, milletimizin, kültürümüzün bir parçası olmayan, dışardan Türkiye'ye belli siyasi amaçlarla dayatılmış olan ithal bir kıyafetin, Türkiye'de devlet sisteminin içine doğru gelişmesinin önünü açmıştır'' iddiasında bulundu.

-MHP Lideri Bahçeli de ''AK Parti ile varılan mutabakatın özü ve esası; başörtüsü nedeniyle yüksek öğrenim hakkından mahrum kalan gençlerimizin, bu sorununun hukuki bir çerçevede nihai çözüme kavuşturulmasıdır'' diye konuştu.

30 OCAK:

-DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ''İnsanlarımızın dinsel inançlarını nasıl yaşayacaklarına Başbakan mı karar verecek? Başbakanı ve MHP Genel Başkanını sağduyuya davet ediyorum'' değerlendirmesinde bulunurken, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ise ''Bu konuyu, 'rejim elden gidiyor' kışkırtmalarıyla bir gerilime dönüştürmeden barış ve huzur vesilesi yapmalıyız'' dedi.

-ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, inançla ilgili konuları Anayasa çerçevesinde çözme çabasının modern bir anlayışın ürünü olmadığını söyledi.

-TBMM Genel Kurulunda, görüşmelerine dün başlanan Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Yasayla, üniversitelerin kurulabilmesi için fen, edebiyat veya fen-edebiyat fakültelerinin bulunma zorunluluğu ortadan kaldırılırken, en az 3 fakülte bulunma zorunluluğu getirildi.

2008 YILININ TÜM SİYASİ OLAYLARINI OKUMAK VE İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

AA



Bu haber 313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,575 µs