En Sıcak Konular

Arıtman geri adım atmamakta ısrarlı

19 Aralık 2008 08:20 tsi
Arıtman geri adım atmamakta ısrarlı

Cumhurbaşkanına yönelik 'Annesinin etnik kökenini araştırın' sözleri tartışma yaratan Arıtman; tepkilere rağmen geri adım atmadı ve üslubunu daha da sertleştirdi...

CHP, İzmir milletvekili Canan Arıtman'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yönelik, "Annesinin etnik kökenini araştırın" sözlerini tartışıyor. Arıtman ise tepki alan sözleriyle ilgili geri adım atmadı ve üslubunu daha da sertleştirerek, "Soykırımı haklı bulanlara, onaylayanlara, hoş görenlere 'sen de Ermeni misin' diye sorarlar" dedi. Arıtman, şöyle devam etti: "Sayın Gül, Cumhuriyetin başı ise milletin hak, hukuk ve onurunu koruması, geleceğini koruması gerekir. Devlet tezi bilimsel, tarihsel ve hukuki olarak soykırım işlemediği şeklindedir. Buna aykırı söylemleri düşünce özgürlüğü kapsamında hoş görmemeliyiz, millet olarak arkasında durmamalıyız. Sayın Gül'ün sözleri beni endişelendirmişti, 'devletin resmi görüşü değişiyor mu' diye. Ancak Başbakan'ın sözleri beni rahatlattı. Gül'ün açıklamaları son derece sakıncalıdır. Ermenilerin sözde soykırım yapmakla ilgili Türk milletini suçladığı savını haklı bulanlar, onaylayanlar, hoş görenlere 'sen de Ermeni misin' diye sorarlar. 'Hepimiz Ermeni'yiz' denirse karşısına 'hepimiz Türk'üz' sözleri de çıkar. Bu tehlikelidir, onun için hepimiz tek milletiz denilmeli."

MAÇ YOLU AÇTI

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol ise Arıtman'ın açıklamalarını "Kendisiyle konuşmadım ama kendisi de insanların soy sopunun önemi olmadığını söylüyor. 1915 olaylarının araştırılması için Meclis bildiri yayımladı. Başkanlık Lordlar Kamarası'na mektup yazdı. Olayların tarihçiler tarafından araştırılması istenirken, bu kampanyaya neden bugün gerek duyuluyor. Sayın Cumhurbaşkanının durup dururken, önkoşulsuz Erivan'a maça giderek bu tür girişimlerin önünü açtığı görülüyor" diye değerlendirdi.

13 bin 260 kişi özür imzası verdi

Ermenilerden "Özür diliyoruz" kampanyasına katılanların sayısı 18 Aralık saat 10.00 itibariyle 13 bin 260'a çıktı. 200 aydın tarafından yayımlanan "Özür diliyoruz" bildirisi, Türkçe'nin yanı sıra Arapça, Ermenice, Fransızca, Almanca, İngilizce, Kürtçe, Portekizce ve İspanyolca olmak üzere, sekiz yabancı dilde de yer alıyor.

Amerika Ermenileri destekledi

ABD'de bulunan Amerika Ermeni Asamblesi (AAA) adlı kuruluş, 1915 olayları için Ermenilerden özür dileme kampanyasını, Türkiye'nin Ermeni iddialarıyla yüzleşmesinin "ilk adımı" olduğunu ileri sürdü. AAA'dan yapılan açıklamaya göre, kuruluşun icra direktörü Bryan Ardouny, "Türkiye'de geri dönülmez bir eğilim başladı. Bu özür,Türkiye'nin, kaçınılmaz olarak 'soykırım' geçmişiyle yüzleşmesi sonucunu ortaya çıkaracak" dedi.

MHP'li vekillerden bildiri

HP, 1915 olaylarına ilişkin başlatılan "Özür diliyorum'' kampanyasına karşı bir bildiriyi imzaya açtı. MHP Grup Başkan Vekilleri Mehmet Şandır, Oktay Vural ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya, TBMM'de düzenledikleri basın toplantısıyla bildiriyi kamuoyuna duyurdu. Şandır'ın okuduğu bildiride, "Özür diliyorum'' adıyla sürdürülen kampanyanın, 1915'te yaşanan olaylara bütünüyle aykırı olduğu kaydedildi.


Sabah

 



Bu haber 341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs