''jet'' gibi geçti | " /> ''jet'' gibi geçti | "/>

En Sıcak Konular

Akgündüz davası ''jet'' gibi geçti

19 Aralık 2008 09:25 tsi
Akgündüz davası ''jet'' gibi geçti 

Almanya başta olmak üzere Hollanda ve Fransa'daki gurbetçilerden yüksek kâr vaadiyle, 10 milyon 675 bin 700 mark ile 51 milyar 146 milyon lira toplayarak vurgun yapan 'Jet Fadıl' lakaplı Fadıl Akgündüz'e zamanaşımı 'müjdesi'.

Gurbetçilerin paralarıyla vurgun yapan Fadıl Akgündüz hakkındaki dolandırıcılık davası, zamanaşımından düştü. Yurtdışı hesaplarına konulan tedbir kaldırıldı, 150 bin YTL'lik kefaleti de geri ödenecek..

Almanya başta olmak üzere Hollanda ve Fransa'daki gurbetçilerden yüksek kâr vaadiyle, 10 milyon 675 bin 700 mark ile 51 milyar 146 milyon lira toplayarak vurgun yapan 'Jet Fadıl' lakaplı Fadıl Akgündüz'e zamanaşımı 'müjdesi'. 'Nitelikli dolandırıcılık' suçundan 494 yıldan bin 235 yıla kadar hapis cezası istenirken, 15 ay kaldığı cezaevinden 150 bin YTL kefaletle tahliye edilen Akgündüz'ün dava dosyası, söz konusu suçun yargılama süresi olan 7 yıl 6 ayın dolması nedeniyle düştü. Beylikdüzü'nde Fadıl Akgündüz'e ait JETPA konutlarından alan vatandaşların, JETPA Holding davasında mallarına ihtiyati tedbir konulması üzerine açtıkları dava ise Bağcılar 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde sürüyor. 1998, 1999 ve 2000'de yaşanan vurgun sonrası gurbetçilerden 611'i, 2003'de soluğu mahkemede aldı. 494 yıldan bin 235 yıla kadar ağır hapsi istenen Fadıl Akgündüz, 150 bin YTL kefaletle tahliye edildi. Yargılamasına tutuksuz olarak devam edilen Akgündüz, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 2006'da zincirleme olarak "nitelikli dolandırıcılık'' suçunu işlediği gerekçesiyle 4 yıl hapis ile 500 gün adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, suçun birden fazla işlenmesini dikkate alarak cezayı 5 yıl hapis ve 625 gün adli para cezasına çıkarttı. Ancak duruşmalardaki iyi halini dikkate alarak cezayı 4 yıl 2 ay hapis ile, 520 gün için günü 20 YTL'den 10 bin 400 YTL adli para cezasına çevirdi.

'7 YIL 6 AY ÇOKTAN DOLDU'
Dosya, karar çıktıktan 15 gün sonra Yargıtay'a gönderildi. Ancak Yargıtay, dosyayı tam 2 yıl sonra 3 şikâyetçinin katılma talepleri hakkında karar verilmediği gerekçesiyle usulden bozup yerel mahkemeye geri gönderdi. Yeniden davaya bakan yerel mahkeme ise "dolandırıcılık suçunun zamanaşımı süresi 7 yıl 6 ayın 2000'den bugüne kadar fazlasıyla dolduğu" gerekçesiyle, kamu davalarının ortadan kaldırılmasına hükmetti. Akgündüz'ün İsviçre bankalarındaki hesaplarına bu ülke yetkilileri tarafından konulan tedbirin kaldırılması da karara bağlandı. Yurtdışına çıkış yasağı da kaldırılan Akgündüz'e ayrıca 150 bin YTL'lik kefalet de geri ödenecek. Türkiye'de her yıl ortalama 500 bin dosya zamanaşımına uğruyor.

Vekilliği düştü ve tutuklandı
1959'da Siirt'te doğan Akgündüz, Yıldız Üniversitesi mezunu. 1989'da 50 bin dolar sermayeyle sürücü kursu, otomotiv ve sigorta şirketi açtı. 1995'de Hyundai'nin distribütörü oldu. Taahhüt ettiği 200 bin otomobili veremeyince Tofaş ve Renault ile arası açıldı. 1997'de Jet-Yem'in yarısına Kombassan'ı ortak etti. Didim'deki 5 yıldızlı May Otel'i satın alarak turizme, Intermedya'yı alarak medya sektörüne girdi. Refahyol döneminde Malezya otomobili Proton'un distribütörlüğünü aldı. Siirt'te dünyanın en büyük otomobil fabrikasını kuracağını söyledi. Gurbetçi vatandaşlardan topladığı paraları geri vermeyince 2003'te davalık oldu. Siirt seçiminin iptaliyle vekilliği düştü ve tutuklandı. 1 yıldan fazla hapse çarptırıldığı için de tekrar milletvekili seçilme yeterliliğini kaybetti.

'İş yükünden süreç uzuyor'
Prof. Dr. Süheyl Donay: "Mahkemeler iş yükü nedeniyle geç kararlar veriyor. Tanık dinlenmesi, bilirkişi incelemesi, savunma süresi derken dava yıllarca uzayabiliyor ve bir bakmışsınız dava zamanaşımına gelmiş. Amerika dışında tüm ülkelerde zamanaşımı süresi var. Ancak bu durumda yargılamadan beklenen sosyal yarar, sürenin uzamasıyla birlikte ortadan kalkıyor, toplum da olayı unutuyor."

'Yargıya yatırım yapılmalı'
İstanbul Baro Bşk. Muammer Aydın: "Yılda 2 - 3 duruşma ile davaların bitirilmesi güç. Yargıya yatırım şart. Hâkim ve savcı sayısını artırmaları gerekiyor. Bu sadece bu dönem için geçerli değil. Eskiden de böyleydi. Uzun süren davalar sonunda düşüyor. İstanbul Üniversitesi'nde 1978 yılında yaşanan olayların davası 30 yıl sürdü ve sonunda düştü. Bunun ilacı yargıya yatırımdır."

'Dava sağlam delillerle açılsın'
Prof. Dr. Köksal Bayraktar: "Davaların sağlam delillerle açıldığı zaman bitirilmesi için bir engel bulunmuyor. Her ithama karşı hemen dava açılmamalı. Davalar seri bir biçimde yürütülmeli. Savcı, yargıç ve polis konuyu iyi takip etmeli. Kesin sonuca götürecek sağlam delillere ulaşmalı. 2005 yılındayeni TCK ile zamanaşımı süreleri uzatıldı."

İşte kurtulan diğer bazı ünlüler
* Susurluk davasında eski Emniyet Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 10 polisin 'kayıp silahlar' davası.

* Tansu Çiller'in başbakan olduğu dönemde örtülü ödenekten dolandırıcı Selçuk Parsadan'a verildiği öne sürülen 5.5 milyar liranın tahsili davası.

* Alaattin Çakıcı'ya Hıncal Uluç, Emin Cankurtaran, Engin Civan'ı yaralamaya azmettirmekten açılan davalar. nİşadamı Cavit Çağlar'ın şirketi Nergis Holding'in, 1995'te Ascor firmasına ait 91 paravan şirketten aldığı sahte faturalarla 445 milyar liralık haksız KDV aldığına dair dava.

sabah



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,222 µs