çıkarken? | " /> çıkarken? | "/>

En Sıcak Konular

Girerken olmadı, peki ya çıkarken?

19 Aralık 2008 09:28 tsi
Girerken olmadı, peki ya çıkarken? Tezkere geçmediği için uzun bir süre ilişkiler gerilmişti. Aynı kırgınlık bir daha nüksedecek mi?

2009’dan itibaren Irak’taki askeri varlığını çekmeye başlayacak olan ABD, Türkiye’nin kapısını çalabileceğinin sinyalini verdi. ABD’nin Türkiye’deki en yüksek seviyeli askeri temsilciliği olan Savunma İşbirliği Ofisi’nin (ODC) Komutanı Tümgeneral Eric Rosborg, “ABD ile Türkiye’nin ‘21. Yüzyıl Savunma Vizyonu Dokümanı’na dayalı yeni bir ortaklığın temelini atmaları için elverişli bir zaman olduğuna inanıyoruz” dedi.

KİLİT TARİH 2009

Tümgeneral Rosborg’un açıklaması, Türkiye ile ABD arasındaki Savunma ve İşbirliği Anlaşması’nın (SEİA) genişletilmesi anlamına geliyor. ABD’nin 2009 yılından itibaren Irak’tan çekilmesi ve Afganistan’a odaklanacak olması açıklamaların önemini daha da artırdı. ABD, 2003’te Irak’a düzenlediği operasyon öncesinde de Ankara’nın kapısını çalmış ve taleplerinin SEİA kapsamı dışına çıkması nedeniyle tezkere krizi patlak vermişti.

2025 VİZYONU ÇİZİLDİ

Rosborg, Savunma ve Havacılık Dergisi’nin son sayısına verdiği mülakatta şunları söyledi:

“ABD - Türkiye, ‘21. Yüzyıl Savunma Vizyonu Dokümanı’na dayalı yeni bir ortaklığın temelini atmak için elverişli bir zaman olduğuna inanıyoruz. Bu doküman, her iki ülkenin ordularının ilişkilerinin 2025 yılında nasıl olması gerektiğini öngören bir anlaşma varmalarını gerektirecektir. Ortaklığımızı yeni işbirliği düzeylerine taşıyarak iyi süren ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. ABD - Türkiye savunma ilişkilerinin 21. Yüzyılda daha da sağlamlaştırmak için üzerinde mutabakat sağlanmış bir nihai amaç ve temel iskeletin tanımlanarak uygulamaya konması gerekmektedir.”

Gözleri İncirlik’te

ABD’nin SEİA anlaşmasını daha ileri bir noktaya taşımak istemesindeki faktörler şöyle:

“İncirlik Üssü ABD tarafından eğitim ve lojistik amaçlı olarak kullanılabiliyor. Ancak kısıtlamalar var. ABD anlaşmanın kapsamının genişletilerek, eğitim uçuşlarında gerçek mühimmat kullanmak, gece uçuşu ile alçak irtifa ses uçuşu yapmak ve kendi tanker uçaklarıyla havada yakıt ikmali yapmak istiyor. ABD halen, gece uçuşunu en fazla ‘günbatımı + 2 saat ‘ diliminde yapabiliyor. Havada yakıt ikmalini Türk KC-135 tanker uçakları sağlıyor. Uçaklar Konya atış alanına belirlenen rotadan ve belirlenen irtifadan uçuyor, alçak irtifa uçuşu, ses üstü hızda uçuş yapamıyor. ABD Irak ve Afganistan’daki operasyonları için İncirlik’i lojistik ikmal noktası olarak kullanıyor. Irak’taki askerlerinin rotasyonunu buradan gerçekleştiriyor. Ancak, bunlar için Ankara’ya bildirimde bulunması ve izin alması gerekiyor.

ABD, Türk hava sahasını yalnızca bildirimde bulunarak, izne tabi olmadan kullanmak istiyor.”

DAHA FAZLA ÖZGÜRLÜK

Irak ve Afganistan’daki operasyonları için İncirlik Üssü’nü lojistik ikmal noktası olarak kullanan ABD, burada gerçekleştirdiği her tür eylem konusunda Ankaraı’ya bildirimde bulunup izin almak zorunda.

Akşam



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,055 µs