krizden çıkış formülü | " /> krizden çıkış formülü | "/>

En Sıcak Konular

İşte Gül'ün krizden çıkış formülü

19 Aralık 2008 11:01 tsi
İşte Gül'ün krizden çıkış formülü 
Cumhurbaşkanı Gül, TÜSİAD YİK'de konuştu. Ekonomik öngörülere göre krizin ne kadar süreceği ile ilgili tarih veren Gül, krizin çıkardığı gerçekleri sıraladı. Gül'e göre krizden çıkış yolu...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi'nde konuştu. Gül krizle ilgili önemli tespitlerde bulunurken herkesi uyardı:

Küresel ekonomi tarihi bir süreçten geçtiği ve herkesi sarstığı bir dönemde böyle bir toplantının Ankara'da yapılması hem mekan hem zaman bakımından önemlidir. Buradan umarım faydalı bilgiler çıkar. Bundan dolayı TÜSİAD'a çok teşekkür ediyorum.

Küresel ekonomi 1929'dan sonra en büyük buhranı yaşadığını ifade etmek bulunulan noktayı çok iyi özetlemektedir. Dünyada herkes krizden nasibini almaktadır. Umarım bu uzun sürmez. ABD'deki öngörülere göre krizin 19-20 ay kadar süreceği ve 2009 yılının sonlarına doğru etkisini yitireceği belirtilmektedir. Krizin nedeninin küresel ekonominin yeterince denetlenmediğini de ortaya çıkarmıştır. Ne kadar denetlenmeli ne kadar serbest bırakılmalı konusu yeniden tartışılır hale geldi.

Petrol fiyatlarının 140 dolardan 40 dolarlara kadar gerilediği hatta 20 dolara kadar gerileyeceğini

OECD Başkanının ziyareti sırasında bana verdiği en kapsamlı, uzun uğraşlar ve konunun uzmanı büyük bir ekip tarafından hazırlanan raporu verirken "bu şimdiden geçersiz oldu" demesi oldukça anlamlıdır.

Krize karşı kuluslara arası ve kendi içimizdeki dayanışma önemli. Büyük bir uluslararası dayanışmanın gerekliliği herkes tarafından teyit edildi, benimsendi.

Buradan kendi içimizdeki dayanışmaya gelmek istiyorum ve bunu her şeyden çok dayanışma içine girilmesi gerektiğinin önemine vurgu yapmak istiyorum. Bu kriz ortamında hepimiz ele ele verirsek bundan hepimiz kaybederiz. Bu kriz bu geminin içindeki herkesi sarsar. Kimsenin bencil davranma hakkı yoktur. Daha çok temas ve daha çok diyalog olmalı. Yıpratıcı değil, yapıcı olunmalı. Bunu görüştüğü ve buradaki herekese öneriyorum.

IMF'le görüşmelerin başlayacağından memnuniyet duyurorum. Türkiye'nin borç ödemede bir sıkıntısı yoktur. Belirsizliğin giderilmesi açısından çok da önemli olacağını düşünüyorum. Panik havasını gerekli tedbirlerin alınması dağıtacaktır. panik havası asla yayılmamalıdır.

Birbirini tetikleyecek davranışların içine girilmemeli.

Türkiye bu krizi diğer ülkelere göre daha iyi konumda yakalanmıştır. Ama bunu söyleyerek hiç bir şeye yapmamak da fayda vermeyecektir. Gemimiz sağlam ama dahada iyileştirecek önlemler alınmazsa bu da fayda vermeyecektir. direksiyonu daha sağlam tutmalıyız. Yoksa zarar büyük olabilir.

Tüm bu tedbirleri iyi alırsak bu sürecten en ez zararla en önce çıkan ülkelerden olabiliriz.

Hiç bir şey yokmuş gibi davaranamayız. Büyük bir panik havası içinde de olamayız. Esas söylemek istediğim böyle bir dönemde hep beraber mücadele vermektedir.

Türkiye geçmişte bu tür zamanlarda çok büyük zararlar vererek tecrübe kazandı. Ama aynı hatalar tekrar yapmayalım. Tecrübelere rağmen aynı hataları yaparsak bizi kimse affetmez. Ümitliyim gelecekten. Yeter ki hep beraber mücadele edelim. Bunun için işbirliği yapalım. Birlikte hareket edelim.

AVRUPA BİRLİĞİ KONUSU

Avrupa Birliği bazen küçük düşünüyor olabilir. Türkiye'nin üyeliği hangi tarafa daha faydalı olacaktır. Bunu çok iyi düşünmek lazım. Avrupa Birliği bizimle birlikte neler kazanacak neler kaybedecek? 

Bütçe görüşmeleri bittikten sonra Avrupa Birliği konusunda çok yoğun bir çalışma temposuna girileceği kanaatindeyim. Bütçeden sonra yoğun bir süreç başlayacağına inanıyorum. Sayın Başbakan ve Meclis Başkanı ile yaptığım görüşmelerde bu kanaati edindim.

haber7



Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,925 µs