En Sıcak Konular

İngiltere de faizsiz ekonomiye geçiyor

19 Aralık 2008 11:10 tsi
İngiltere Merkez Bankası, faizlerin sıfırlanmasının mümkün olduğunu açıkladı.

ABD'den sonra sıfır faiz Avrupa'ya da sıçrıyor. İngiltere Merkez Bankası, faizlerin sıfırlanmasının mümkün olduğunu açıkladı.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkan Yardımcısı Charles Bean, ülkede faizlerin sıfırlanmasının mümkün olduğunu ve bankacılık sektörüne sermaye katkısı yapılmasının gerekebileceğini söyledi.

Bean, Financial Times gazetesiyle yaptığı ve dün gazetenin internet sitesinde yer alan söyleşide 'Sıfır faizi bir olasılık olduğunu kabul etmeliyiz. Şu anda bankaların faiz oranı hálá yüzde 2'de, dolayısıyla epeyce marjımız var ama faizleri sıfıra yakın indirmek durumunda pekala kalabiliriz' dedi.

BOE'nin Ekim ayıdan bu yana faizleri 3 puan indirmesine rağmen piyasalar, 1990'lı yılların başından bu yana ilk kez resesyona giren ülkede daha fazla faiz indirimi bekliyorlar. Bean ekonomideki beklentilerin giderek kötüleştiğini belirtti.

Bean, 'Tamamen sıfıra kadar inmek mi yoksa küçük ama artı bir rakamda durmak mı gerekir, bu tartışılabilir; aslında bu, para piyasalarının işleyişine bağlıdır.

Sıfıra inmenin zorluğu şu ki, o zaman bankalara kendi likiditelerini yönetmeleri için hiç inisiyatif bırakamıyorsunuz' dedi.

Kredi darlığının şirketlere verdiği zarar yüzünden bankaların daha çok borç vermeleri için hükümetlerin daha fazla önlem alması gerektiğini belirten Bean, şunları söyledi: 'Asıl sorun dünyadaki bankaların bireysel ve özel şirketler verdikleri kredileri ne ölçüde kıstıklarıdır. Belli ki, kredileri ne kadar çok kısarlarsa aşağı yönlü gidiş o kadar hızlanır.' Öte yandan işsizlik 18 yılın en yüksek hızına ulaştı.

RUSYA'DA DÖRT GÜNDE 3'ÜNCÜ DEVALÜASYON

Kriz döneminde borsasını aç-kapa yapmasıyla ünlü Rusya'nın para birimiyle başı dertte. Rusya, son 4 günde üçüncü ruble devalüasyonuna izin verdi. Ruble, Dolar-Euro sepeti karşısında 33.11'e kadar geriledi. Dolar-ruble 27.64'te işlem görüyor.

star



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,211 µs