HOP! O kadar da değil!.. | " /> HOP! O kadar da değil!.. | "/>

En Sıcak Konular

HOP! O kadar da değil!..

19 Aralık 2008 12:09 tsi
HOP! O kadar da değil!.. Bugün Hürriyet, Gökçek-Kılıçdaroğlu tartışmasının üzerine binerek iki konuyu ‘artçı şok’ olarak duyurdu. Birisi büyük palavra. Ama dahası var. Haber önceden hazırlanmış, fakat gece başka bir gelişme olmuş. O gelişme de apar topar habere kuyruk

Önce faturayı çıkaralım. “İnternet ortamında başarılı haberciliğin örneği: İyibilgi” ismiyle, Ertuğrul Özkök’e bir çalışma yaptık. İnternet haberciliğini inceledik ve Türkiye örneğini anlattık.

Bunun karşılığında 354 milyarlık bir fatura çıkardık. Ve Doğan Medya Grubu’na gönderdik. KDV’sini de kendimiz yatırdık.

Ne olacak?

Elbette bu iki paragraftaki önermelerin hiçbiri gerçek değil. Ama mümkün. Böylesi bir durumda ne olurdu?

Muhtemelen Ertuğrul Özkök faturayı görünce önce bir şok geçirirdi. Sonra da avukatlara gereğinin yapılmasını söylerdi. Avukatlar da bize, “nereden çıktı bu fatura, bizim sizden böyle bir araştırma talebimz olmadığı gibi, aramızda herhangi bir akit de yok”.

“Ya bu faturayı hemen geri çekin ya da gereğinin yapılması için Savcılığa başvuruyoruz” demezler miydi? Tabii ki derlerdi. Kim demez ki?

Ama tekrarlayalım böyle bir şeyin yapılmasında zorluk yok.

Kes faturayı, gönder, hatta yanına iki-üç sayfalık bir çalışma ekle bitsin gitsin. Peki parası alınabilir mi?.. İşte o imkansız.

Ses başkasının görüntü Hürriyet'in!

İşte böylesi bir haber, bugün Hürriyet’in manşetindeydi. Üstelik eski ve üzerinde hayli konuşulmuş bir konu olarak.

Bakın nasılını anlatalım. Gökçek ile Kılıçdaorğlu arasında gerçekleşen ve kamuoyunun doğal olarak büyük ilgisini çeken tartışmanın dalgasına binmek isteyen Hürriyet, bugün manşetine, “iki artçı şok” başlığıyla hallice bir haber koydu.

İki iddiadan birisi şuydu; SESAR (Siyasi Ekonomik, Sosyal Araştırmalar ve Strateji Geliştirme Merkezi) isimli, başında İsmail Yıldız adlı bir şahsın bulunduğu kuruluş, Gökçek’e bir fatura gönderiyor.

354 milyarlık bu fatura, Gökçek’e araştırmalar yapaldığını ve danışmanlık hizmeti verildiğini söylüyor. İşin bir başka boyutu İsmail Yıldız’ın Ergenekon kapsamında, terör örgütüne üye olma, askeri itaatsizliğe teşvik gibi suçlardan tutuklanmış olması.

Operasyon sırasında Yıldız’ın evrakları içinde AKP milletvekilleri ile ilgili bilgiler bulunmuş, Yıldız savunmasında, “AKP tarafından istenen bir çalışmadır. Benden yorum istemişlerdi. Ben de bunu yapıp, parasını aldım. Faturası dosyada” demişti.

İşte Hürriyet’deki “artçı şok” haberi bunu anlatıyor. Peki ama Gökçek o zaman ne yapmıştı? Fatura kendisine geldiğinde (Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde), “bu ne faturası” diye kendisini aramış, “bu araştırmaları yaptım, ödeyeceksiniz” yanıtını almış, Gökçek de durumu hemen avukatlarına aktararak, “gereğini yapın” demişti.

Ortada ne bir anlaşma, akit, sözleşme vardı ne de başka birşey. Doğal olarak para ödenmedi. Zaten ödensiydi, ilk ortaya çıkacak belgelerden biri de bu olurda. Yani 354 milyarlık paranın aktarımını gösterir, örneğin bir banka dekontu.

Bunlar zaten yok ama haber var. Belli ki Hürriyet, tartışmanın ardından gelen havayı binerek bir çıkış yapmak istemiş ve sözlerini de Kılıçdaroğlu’na dayandırmış. Yani, “ben söylemedim o söyledi” deniyor.

Kuyruk(lu)!

Ama okur tarafından nasıl anlaşıldığı önemli değil. Burada kritik bir nokta daha mevcut. O da bu haberin hazırlanış süreciyle ilgili. Belli ki haber gün içinde tasarlanıp, akşama kadar sayfaya hazır hale getirilmiş.

Fakat geceleyin Melih Gökçek, Fatih Altaylı’nın Teke Tek programına çıktı ve konuyu anlattı. Haliyle işin rengi değişti. Yani yarın çıkacak Hürriyet’in haberi dünden çürümüş oldu.

İşte buna önlem olarak da Hürriyet, Teke Tek programındaki açıklamayı, aynı haberin kuyruğuna eklemiş. Hürriyet'in 18'inci sayfasında belirgin olarak görülebilir. Acaba bu haber sayfaya saat kaçta eklendi?

İnternet sayfasında niye yok?

Aslında gerçekten yukarıda bahsettiğimiz gibi bir çalışmayı yapıp, Hürriyet'e göndersek iyi olacak. Bakın neden...

Hürriyet’in bu haberi, internet sayfsına da yansıdı. Aynı başlıkla. Yani “İki artçı şok” ifadesiyle. Şu anda da, bu haberimiz hazırlanırken, (12:20) 1 numaralı haber olarak duruyor.

O iki artçı şoktan biri haberde yok! Bilin bakalım hangisi!



Bu haber 2,428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs